Επικαιρότητα

Πρωτοχρονιάτικο δώρο, ο εμβολιασμός στην Ευρώπη

Off

Αισιόδοξες ειδήσεις για εμβολιασμό στην Ευρώπη και πριν από το τέλος της χρονιάς έστειλε η ανακοίνωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων όρισε τελικά την 21η Δεκεμβρίου για την συνεδρίασή του για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου, μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων πριν από το τέλος του 2020.

«Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι μετά την έγκριση του εμβολίου από τον οργανισμό που έχει και τον πρώτο λόγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση εντός τριών ημερών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν στη συνέχεια να αρχίσουν τους εμβολιασμούς.

 

Εντός 48 ωρών στην Ελλάδα

Σε συνέντευξή του στον Real FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανέφερε σχετικά με τον εμβολιασμό πως αμέσως μετά την έγκριση από τις ευρωπαϊκές Αρχές, «προχωράμε στις παραλαβές και εντός 48 ωρών θα αρχίσει ο εμβολιασμός» και προσέθεσε: «Αυτό είναι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας και πιστεύουμε ότι θα επιβεβαιωθεί. Η πρώτη φάση είναι κρίσιμη. Δηλαδή, να γίνει η πρώτη παραλαβή, στις μεγάλες αποθήκες, όπου προβλέπεται κατάψυξη και μετά η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μία προτεραιοποίηση: πρώτα το υγειονομικό προσωπικό και οι πιο ευάλωτοι, με κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ώστε σταδιακά, με ασφάλεια, να προχωρήσουμε, επιστρατεύοντας διαφορετικές επιλογές -την άυλη συνταγογράφηση, το emvolio.gov.gr – στον καθολικό εμβολιασμό».

«Μέχρι τον Ιούνιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες, εφόσον το επιθυμούν. Πάνω από 2.117.000 συμπολίτες μας κάθε μήνα μπορούν να εμβολιάζονται. Μέχρι τέλος Μαρτίου, θα έχουμε ένα υψηλό ποσοστό Ελλήνων που θα έχει εμβολιαστεί», κατέληξε.

 

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου