Τελευταία Νέα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
15 αιτήσεις το ελάχιστο για να λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός
«Στενεύει» η είσοδος τη νέα χρονιά στα πανεπιστήμια
Εκδηλώσεις για την επέτειο των Μαχών Γριμπόβου
Η Περιφερειακή Αρχή για την παραπομπή στο Πειθαρχικό
Ένα «εξάγιο» από την Καστρίτσα και ένα νόμισμα για τη Δωδώνη
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ Συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ Άνοιξε η πλατφόρμα για ενίσχυση στους παραγωγούς Κλημεντίνης
Οδός Χαρ. Τρικούπη αναβαθμισμένη και φιλική στους πεζούς
Μία διεθνής ημέρα για τη «Δύναμη των Μουσείων»
Στη διεθνή έκθεση Freskon ο Δήμος Αρταίων
20 – 23 ΜΑΪΟΥ Χρώματα και μουσική με δράσεις της ομάδας Goodness Tour
Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε ζητεί Μηχανικούς για τα τμήματα παραγωγής και συντήρησης στα Ιωάννινα
Υπάρχει θέμα Μεταξά στον ΠΑΣ;
Δημιουργείται Κέντρο για τα αγγειακά εγκεφαλικά
Τρίτη 17 Μαΐου 2022 10:34
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκεμβρίου 2020
Αποχρώσεις

Ιστορικές διαστάσεις στην παραγωγή εμβολίων

Off

Τα νέα από την πορεία αδειοδότησης του εμβολίου στην Ευρώπη είναι αισιόδοξα αφού μετατέθηκε μία εβδομάδα και νωρίτερα η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τη συζήτηση περί έγκρισής του. Ο χρόνος είναι υγεία, θα λέγαμε στις μέρες μας αν και ισχύει ότι είναι και χρήμα, γιατί ξέρουμε πια πόσο μεγάλο είναι το κόστος της πανδημίας στις οικονομίες.

 

Η πολιτική διάσταση του εμβολιασμού, λαμβάνεται υπόψη με μία θα τη λέγαμε ελαφρά αποστασιοποίηση από τις πραγματικές ανάγκες. Κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχουν συμφέροντα γύρω από τα εμβόλια, οικονομικά κυρίως, άρα και πολιτικά. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι επιχειρείται ένας αποπροσανατολισμός σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα που είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και των συνεπειών της. Κάποιοι τρίτοι τέλος, θεωρούν ότι δεν είναι και τόσο σημαντικά όλα αυτά και ότι είναι κάπως σαν αυτονόητο ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο. Να μην δίνουμε λέει και τόση σημασία.

Κι όμως, για να ξεκινήσουμε από το τελευταίο, οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές. Η τραγωδία που βιώνουμε έχει ιστορικές διαστάσεις και αποτελεί πρωτάκουστο γεγονός για τις νεώτερες γενιές που δεν έχουν ζήσει κανένα πόλεμο και τέτοια παγκόσμια διάσταση ενός τόσο θανατηφόρου νοσήματος. Αν δεν κατανοούμε την ιστορική σημασία των εξελίξεων, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε και τι σημαίνει για την Υγεία η ανακάλυψη των εμβολίων.

 

Η πολιτική εμπλοκή στα εμβόλια είναι επίσης σημαντική αλλά δεν έχει να κάνει με μία κρυφή διαπλοκή όπως υπονοούν κάποιοι που έχουν αφελή σχήματα στην ανάλυσή τους για τον κόσμο. Οι δημόσιες επενδύσεις που έγιναν στην ανάπτυξη των εμβολίων είναι τεράστιες και μοναδικές ίσως και στην ιστορία, ειδικά για τόσο μικρά χρονικά διαστήματα. Και είναι αυτές οι επενδύσεις που επέτρεψαν τη μαζική παραγωγή του εμβολίου, που ήρθαν πάνω και βοήθησαν ήδη γνωστές ιατρικές έρευνες από παλιότερα σε εμβολιαστικά μοντέλα.

 

Όσο για τη φύση του κόσμου μας, τη δύναμη του χρήματος και τον τρόπο που έχει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής να προωθεί τα πράγματα, είναι δεδομένη τους τελευταίους δύο αιώνες και το να προκαλεί εντύπωση, δείχνει ότι ίσως να γίνεται επίκλησή του για αλλότριους λόγους. Είναι σαν να απορείς κάθε μέρα που μπαίνεις σε ένα αυτοκίνητο που έφτιαξε μία πολυεθνική για το πώς σε κατάφεραν και σε παγίδεψαν και έγινες οδηγός.

Αν του χρόνου ο γιατρός μας έχει την ευχέρεια να επιλέγει για εμάς ανάμεσα σε πέντε πχ εμβόλια που θα έχουν καταφέρει να σταθούν στην αγορά, ας έχουμε καταφέρει τουλάχιστον και το βασικότερο όλων που είναι να είμαστε υγιείς όλοι μας. Μετά θα κάνουμε και τις συζητήσεις για τους μηχανισμούς της παραγωγής και των αγορών.

 

Πρωταρχική η ανάγκη για βασικές υποδομές

Προωθείται ένα πρόγραμμα voucher με 200 ευρώ για αγορά τάμπλετ, υπολογιστή κλπ ώστε να υπάρχει μεταξύ άλλων και πρόσβαση στην τηλε-εκπαίδευση. Καλώς γίνεται το πρόγραμμα και καλό θα ήταν να διευρυνθούν όσο γίνεται τα κριτήρια επιλεξιμότητας γιατί και οι οικογένειες μεσαίων εισοδημάτων, δεν έχουν άλλους πόρους πια.

 

Όμως εκεί στην κυβέρνηση, άργησαν…10 μήνες. Αυτά τα προγράμματα έπρεπε να τρέξουν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Τα «κουπόνια» είναι μια παλιά και γνωστή πολιτική όχι μόνο στα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και σε άλλες πολιτικές για την εκπαίδευση κ.α.

Είναι προγράμματα για να υποστηρίζονται οι πολιτικές κατά της φτώχειας και των ανισοτήτων, φαίνεται όμως ότι δεν πετυχαίνουν το μέγιστο των στόχων τους όταν δεν έχουν πίσω τους κι ένα στρατηγικό σχέδιο προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εποχής. Τέτοιες πολιτικές για παράδειγμα στην Ευρώπη αποτυχαίνουν μακροπρόθεσμα όπως δείχνει το αποτέλεσμα με τις ανισότητες να μεγεθύνονται αντί να μειώνονται. 

 

Τι θα μπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε μία χώρα που πρωτίστως της λείπουν οι βασικές υποδομές και το σχέδιο; Σε συνεργασία με την ΕΕ να αξιοποιήσει κοινωνικούς πόρους των Ταμείων για να εξοπλίσει αρχικά τα σχολεία με υπολογιστές και δίκτυα ώστε πάνω σε αυτή την υποδομή σήμερα να μπορούν να τα χρησιμοποιούν από το σπίτι μαθητές και εκπαιδευτικοί με ενίσχυση παράλληλα στον εξοπλισμό.

Και προφανώς θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα τα νοικοκυριά και να πάρουν ένα καλό κινητό ή τάμπλετ ώστε να έχουν στα χέρια τους μία τεχνολογία που να τους επιτρέπει να ερμηνεύουν  τον κόσμο γύρω τους…

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου