Τελευταία Νέα

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 02:27
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκεμβρίου 2020
Επικαιρότητα

Δύο σχέδια σε αντιπαράθεση

Off

Άρθρο Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΑΛΠΑΚΗ*

Η συζήτηση για την οικονομία γίνεται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Το δεύτερο αφορά τον προϋπολογισμό. Το τρίτο αφορά την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. 

Και στα τρία επίπεδα η πολιτική της Ν.Δ. διαπνέεται από την ίδια φιλοσοφία: Οικονομική ανάπτυξη μέσα από την υποτίμηση της εργασίας και αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών και σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

 

Ας τα δούμε ένα – ένα.  

Η κυβέρνηση επέλεξε τον εξής δρόμο: Επιδότηση της αναστολής της εργασίας και επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Με απλά λόγια, οι εργαζόμενοι σε αναστολή λαμβάνουν ένα πενιχρό επίδομα 534 ευρώ και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν στην ουσία ένα δάνειο. Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι η συγκεκριμένη πολιτική θα βαθύνει την ύφεση, θα μειώσει τα εισοδήματα και θα αυξήσει την ανεργία. Σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο, ενώ η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

 

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για ύφεση 10,5 % για το 2020 και ανάπτυξη 4,8 % για το 2021 καταρρίπτουν τις προβλέψεις για ανάκαμψη τύπου V, δηλαδή όσο θα πέσει φέτος η οικονομία τόσο θα ανορθωθεί του χρόνου. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πολύ μικρότερη ανάπτυξη για το 2021, στο 0,9 %. Την ίδια ώρα, δεν προβλέπεται καμία περαιτέρω ενίσχυση για τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας μειώνονται οι δαπάνες για την Υγεία κατά σχεδόν 600 εκατομμύρια ευρώ. 

Εκεί, όμως, που καταλαβαίνει κανείς ότι η συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι πολιτική επιλογή της Ν.Δ. είναι στο σχέδιο για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και στο κείμενο της “Επιτροπής Πισσαρίδη” το οποίο εν πολλοίς αντιγράφει η κυβέρνηση. Η φιλοσοφία είναι η εξής: Η ανάπτυξη θα έρθει με μείωση των μισθών, ελαστικές μορφές εργασίας και “ξεσκαρτάρισμα” της αγοράς από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αποτυχημένες συνταγές από το παρελθόν, που φορούν τον μανδύα μιας τεχνοκρατικής ουδετερότητας, αλλά στην πραγματικότητα έχουν σαφές νεοφιλελεύθερο πολιτικό πρόσημο.  

 

Στο αντίποδα αυτής της πολιτικής βρίσκονται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας απαιτείται επιδότηση της εργασίας, μετατροπή της επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μη επιστρεπτέα, ρύθμιση του χρέους των επιχειρήσεων και στήριξη των νοικοκυριών. Την ίδια ώρα, οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να κατευθυνθούν στην ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, στη στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη μετάβαση σε μια πράσινη ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και όχι προς όφελος των μεγάλων εταιριών του κλάδου. 

 

Είναι προφανές λοιπόν ότι βρίσκονται σε αντιπαράθεση δύο διαφορετικά σχέδια για το σήμερα και το αύριο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το ζητούμενο είναι αν η πανδημία θα αφήσει πίσω της κοινωνικά ερείπια και μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες ή θα μας αναγκάσει να αναθεωρήσουμε αντιλήψεις του παρελθόντος, να δώσουμε βάση σε κοινωνικά αγαθά, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Εργασία και να χτίσουμε μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας και αλληλεγγύης.  

 

* Ο Στέργιος Καλπάκης είναι 

αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ