Επικαιρότητα

Προχωράνε μαζί με καλές πρακτικές

Off

Το έργο «Διαπολιτισμική αδελφοποίηση: πολιτιστική πολυμορφία για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» ολοκλήρωσαν χτες με τηλεδιάσκεψη οι Δήμοι Ιωαννιτών και Λεμεσού.

Στο πλαίσιο του έργου που ολοκληρώθηκε με την χρηματοδότηση του δικτύου «Διαπολιτισμικών Πόλεων» του Συμβουλίου της Ευρώπης οι δύο δήμοι, αδελφοποιημένοι από το 1984, και ενεργά μέλη του δικτύου, προχώρησαν σε μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και διαβούλευσης με φορείς και οργανισμούς για τα πλεονεκτήματα της πολιτισμικής διαφορετικότητας στην πορεία ανάκαμψης στην «μετα-πανδημία» εποχή. 

Στο έργο έλαβαν μέρος Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, επιχειρήσεις, επιμελητήρια, συντεχνίες, ΜΚΟ που ασχολούνται με τα θέματα ανάπτυξης, μετανάστευσης και νεολαίας, πανεπιστήμια, διαπολιτισμικά συμβούλια, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας μόνιμης πλατφόρμας κοινωνικού διαλόγου, όπου η διαφορετικότητα αναδεικνύεται ως συγκριτικό πλεονέκτημα των σύγχρονων πόλεων.

 

Με προϊστορία

Η ιστορία των Ιωαννίνων και της Λεμεσού συναντήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1912, όταν ο τότε εν ενεργεία δήμαρχος της Κυπριακής πόλης Χριστόδουλος Σώζος, έπεφτε μαχόμενος ηρωικά στη μάχη του Μπιζανίου, για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Το 1984 οι δύο πόλεις υπέγραψαν πρωτόκολλο αδελφοποίησης.

Πέρυσι ο Δήμαρχος Ιωαννιτών επισκέφθηκε την Κύπρο και έβαλε τις βάσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας (φωτ). Το αποκορύφωμα της συνεργασίας αυτής πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω της τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων και Λεμεσού Μωυσής Ελισάφ και Νίκος Νικολαΐδης, συνοδευόμενοι από διευρυμένες αντιπροσωπίες των δύο Δήμων. 

Στην τηλεδιάσκεψη χτες αναγνώστηκε το κείμενο της κοινής διακήρυξης, «Πολιτισμική Διαφορετικότητα ως πλεονέκτημα για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή», με την οποία οι δύο δήμοι προχώρησαν σε μια συμβολική πράξη, την έμπρακτη και ζωντανή «διαπολιτισμική» αδελφοποίηση. Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων έκανε λόγο για τη συνέχιση της συνεργασίας δύο πολυπολιτισμικών πόλεων, οι οποίες κάνουν το επόμενο βήμα μέσω αυτής της κοινής διακήρυξης που δημιουργεί στέρεες βάσεις για την ανταλλαγή πρακτικών και καλών εμπειριών και την ανάπτυξη νέων δράσεων στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της πρόνοιας κτλ.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου