Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 10:02
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Δεκεμβρίου 2020
Πολιτισμός

Το ελληνικό Animation από το κανάλι της Βουλής

Off

Μετά το αφιέρωμα σε βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ Δράμας, ένα νέο αφιέρωμα στα ελληνικό animation ακολουθεί στη ζώνη «Μικροκύματα» του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων (ASIFA Hellas) και στο πλαίσιο της δράσης «75 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων» θα προβληθεί για πρώτη φορά σε τηλεοπτική μετάδοση μια επίλεκτη ανθολογία του ιδιαίτερου αυτού κινηματογραφικού είδους. Συγκεκριμένα θα προβληθούν επτά ωριαίες συλλογές 76 μικρών animation που καλύπτουν το σύνολο της ελληνικής παραγωγής από το 1945 έως και το 2020, με ταινίες βραβευμένες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνολικής διάρκειας 400 λεπτών.

H έναρξη του αφιερώματος θα γίνει τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων, 25 Δεκεμβρίου στις 00:00 με την προβολή της πρώτης ωριαίας συλλογής υπό τον τίτλο «Πρωτοπόροι», ενώ η μετάδοση θα επαναληφθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα. 

Στη συλλογή περιλαμβάνονται τα έργα «Ο Ντούτσε Αφηγείται…» του Σταμάτη Πολενάκη (1942/45), «Σσσστ» του Θεόδωρου Μαραγκού (1971), «Η Γραμμή» του Γιάννη Κουτσούρη και του Νάσου Μυρμηρίδη (1973), «Η Τρύπα» του Ιορδάνη Ανανιάδη (1983), «Του Κολυμπητή» του Στράτου Στασινόύ (1985), «Κόσμος» του Δημήτρη Καραθανάση (1987), «Τζιτζίκι και Μυρμήγκι» του Αλέκου Παπαδάτου (1988), «Πόλης Οσμή» του Γιώργου Σηφιανού (1994).         

Η συνέχεια του αφιερώματος θα δοθεί τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς με τη συλλογή «Τεχνίτες» ενώ οι υπόλοιπες 5 (πέντε) συλλογές που θα ακολουθήσουν είναι: «Εξερευνητές» στις 8/1, «Αφηγητές» στις 15/1, «Βραβεία Στράτος Στασινός» στις 22/1, «Πειραματιστές» στις 29/1, «Ταλαντούχες Δημιουργοί» στις 5/2. Η προβολή τους θα γίνεται κάθε Παρασκευή τα με­σάνυχτα και η επανάληψη κάθε Σάββατο στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Με το Εθνικό

 Η έναρξη του αφιερώματος στο Εθνικό Θέατρο από την Τηλεόραση της Βουλής έγινε την παραμονή των Χριστουγέννων στις 21:00, με τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς, ενώ η μετάδοση θα επαναληφθεί σήμερα, ανήμερα τα Χριστούγεννα στις 15:00. Το έργο σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος, σε πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου ενώ ερμηνεύουν οι: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Χριστίνα Μαξούρη, Στέλλα Αντύπα, Πάρις Θωμόπουλος κ.α.  Τα παθήματα του πιο εμβληματικού τσιγκούνη της σύγχρονης δυτικής κουλτούρας ζωντανεύουν στη σκηνή του Θεάτρου Rex. Ο Εμπενέζερ Σκρουτζ είναι οπαδός της πειθαρχίας και της σκληρής δουλειάς. Νιώθει τουλάχιστον… αμήχανα με τις γιορτές και τις σχόλες. Τη φετινή παραμονή Χριστουγέννων, όμως, αναγκάζεται να αναθεωρήσει όσα πίστευε για τη ζωή του και για τους ανθρώπους γύρω του, εξαιτίας αναπάντεχων επισκέψεων από φαντάσματα που τον παρασύρουν άλλοτε στο παρελθόν και άλλοτε στο μέλλον σε μια πολιορκία μέχρις εσχάτων. 

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου