Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 03:25
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Δεκεμβρίου 2020
Επικαιρότητα

Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή του τέλους 

Off

Ιστορική χαρακτηρίζεται και ήταν και στην πραγματικότητα η σημερινή ημέρα για την πόλη των Ιωαννίνων, το ΠΓΝΙ και την κοινωνία της Ηπείρου στο σύνολό της, καθώς στις 8.30 το πρωί της Τρίτης, έγινε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και ταυτόχρονα ξεκίνησε η διαδικασία εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού στο ΠΓΝΙ.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ήταν ο πρώτος που εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων και ακολούθησαν διαδοχικά ο καθηγητής Παθολογίας και υπεύθυνος της ΜΕΛ Χαράλαμπος Μηλιώνης, η υπεύθυνη του εμβολιαστικού κέντρου του ΠΓΝΙ, παθολόγος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Στ. Τσιάρα, ο διοικητής του ΠΓΝΙ Νίκος Κατσακιώρης και ο αναπλ. διοικητής Κων. Χολέβας και η αναπλ. καθηγήτρια και επίσης υπεύθυνη του εμβολιαστικού κέντρου κα Κοσμίδου. 

Ακολούθησε ο εμβολιασμός και άλλων υγειονομικών του νοσοκομείου, συνολικά 70 ατόμων κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα, χωρίς να αναφερθούν αλλεργικές αντιδράσεις ή παρενέργειες σε κάποιον. 

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης αφού συμμετείχε σε σύσκεψη που ακολούθησε στο γραφείο του διοικητή, στις δηλώσεις που έκανε αναφέρθηκε στην έναρξη του μεγάλου αγώνα κατά του ιού, με το εμβόλιο να είναι πλέον το μεγαλύτερο όπλο που έχει στα χέρια της η παγκόσμια κοινότητα.

«Ο εμβολιασμός είναι η κορωνίδα της παρέμβασής μας στη δημόσια υγεία και έχουμε χρέος να τον προασπίσουμε και να τον προωθήσουμε, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο. Η χώρα μας έχει πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια αλλά ο αγώνας είναι συνεχής και δε θα είναι εύκολος. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ώστε στο τέλος να βγούμε νικητές», ανέφερε αρχικά, για να απονείμει τα εύσημα στη συνέχεια στο ΠΓΝΙ και τα άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την πανδημία από την αρχή.

«Το ΠΓΝΙ μαζί με τα άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου έδωσαν και δίνουν μία μεγάλη μάχη με άριστα αποτελέσματα. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το ΕΣΥ, για να συνεχίσουν τα νοσοκομεία να το κάνουν. Η πανδημία αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη στο ΕΣΥ, που είναι το προσωπικό, οι οικονομικοί πόροι και ο εξοπλισμός», πρόσθεσε.

 

Αναδιάταξη του σχεδιασμού

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Κοντοζαμάνης είπε πως από τις 4 Ιανουαρίου ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία, ενώ για τη συμμετοχή των ΤΟΜΥ στη διαδικασία των εμβολιαστικών κέντρων, είπε πως υπάρχει μία λογική αναδιάταξης του σχεδιασμού, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δε θα γίνονται εμβολιασμοί και στις ΤΟΜΥ. Ακόμη είπε πως ο ΕΟΔΥ θα αναλάβει τον εμβολιασμό των τροφίμων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, και πως η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο να δημιουργήσει κλιμάκια, τα οποία θα διενεργούν τον εμβολιασμό σε πολίτες που διαμένουν σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της ελληνικής επαρχίας.

 

Η αναφορά στους Δημ. Γλάρο 

και Χρ. Μασσαλά 

Ο κ. Κοντοζαμάνης βρέθηκε στα Γιάννενα για να εμβολιαστεί, συμβολικά μεν, αλλά καθόλου τυχαία, καθώς η επιλογή έγινε από τον ίδιο απόλυτα συνειδητά, θέλοντας όπως είπε με τον τρόπο αυτό να εκπληρώσει και ένα προσωπικό του χρέος απέναντι στην Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο οποίο φοίτησε, αλλά και σε δύο πρόσωπα που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην προσωπική του διαδρομή.

«Επέλεξα να εμβολιαστώ στα Γιάννενα, γιατί εδώ σπούδασα, εδώ μεγάλωσα και οφείλω την παρουσία μου σήμερα εδώ, σε έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο, τον Δημ. Γλάρο, αλλά και τον Χρ. Μασσαλά. Είναι δύο άνθρωποι που με οδήγησαν να ασχοληθώ στον τομέα της υγείας, χάρη σε αυτούς βρίσκομαι εδώ σήμερα και είναι ένας φόρος τιμής που ήθελα να αποδώσω στον Δημ. Γλάρο και να δεσμευτώ, ότι από τη θέση μου θα συνεχίσω να στηρίζω τα νοσοκομεία της περιοχής», δήλωσε συγκινημένος ο κ. Κοντοζαμάνης.

 

450 εμβολιασμοί σε μία εβδομάδα

Ο διοικητής του ΠΓΝΙ Νίκος Κατσακιώρης, ο οποίος επίσης εμβολιάστηκε το πρωί εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον υφυπουργό για τη διαρκή υποστήριξη, κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν και να προσέλθουν στον εμβολιασμό, όταν αυτός ξεκινήσει για την κοινότητα και πρόσθεσε, πως ο σχεδιασμός στο ΠΓΝΙ είναι να έχουν εμβολιαστεί σε διάστημα επτά ημερών 450 υγειονομικοί, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.

 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου