Επικαιρότητα

«Πονοκέφαλος» η αναζήτηση στέγης για τους πρόσφυγες

Off

Η πιθανότητα αύξησης και μάλιστα με δραματικό τρόπο, του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που θα αναζητούν στέγη στην πόλη των Ιωαννίνων το επόμενο διάστημα, απασχολεί σοβαρά την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τον δήμο Ιωαννιτών. 

Η πίεση που ασκείται αυτή την περίοδο, δεν έχει αποτυπωθεί ίσως ακόμη στην πόλη, όπου οι εικόνες με πρόσφυγες και μετανάστες είναι παρόμοιες με αυτές των προηγούμενων ετών, όμως αν δε βρεθεί η βέλτιστη λύση στη μετάβαση του προγράμματος ESTIA από το πρώτο στο δεύτερο στάδιο, σκηνές άλλων περιοχών, με δεκάδες πρόσφυγες να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους, δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους και στα Ιωάννινα. 

Οι διαπιστώσεις αυτές και η γενικότερη ανησυχία που υπάρχει, αναφέρθηκαν στη διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση που έγινε την Τρίτη από τον δήμο Ιωαννιτών, με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων που ανήκουν στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων και με επικεφαλής των παρατάξεων που δεν εκπροσωπούνται στο όργανο αυτό.

Στη διαδικτυακή συνάντηση παρουσιάστηκε  από τους οργανισμούς και τους κρατικούς φορείς το έργο τους, οι προκλήσεις στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, καθώς και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν από το δήμο Ιωαννιτών για το 2020.

Όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Μ. Ελισάφ υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για την πορεία εξέλιξης των πραγμάτων, λόγω των δυσκολιών προσαρμογής στη μεταβατική αυτή περίοδο. 

Όπως αναφέρθηκε και στη διάρκεια της συνάντησης, το φαινόμενο των αστέγων μπορεί να κάνει την εμφάνιση του και στην περιοχή για περισσότερους από έναν, λόγους. Τέτοιοι μπορεί να είναι το ότι οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας που πρέπει να αποχωρήσουν από τα προγράμματα φιλοξενίας, δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο ενταξιακό πρόγραμμα Helios, είτε γιατί οι μη δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, οι οποίοι βγαίνουν από το ελληνικό σύστημα υποδοχής, δε μπορούν να έχουν στέγαση και βιοποριστικούς πόρους έως ότου τελεσιδικήσει η απόφαση του αιτήματός τους από τις ελληνικές αρχές.  

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που μας απασχολούν όπως και ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούμε όσους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες και έχουν δικαίωμα ασύλου ή όσους αποκτούν ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δε μπορούν να μετακινηθούν την περίοδο αυτή, λόγω της πανδημίας και των περιορισμών. 

Η δημοτική αρχή συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση όλων των προβλημάτων που ανακύπτουν και για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού», ανέφερε ο κ. Ελισάφ στις χθεσινές του δηλώσεις.

Αποχωρήσεις

Από τους πρώτους μήνες της έκδοσης της ΚΥΑ για το πρόγραμμα ESTIA II, είχαν εκδηλωθεί ισχυρές αντιδράσεις και από την ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και από πολλές ΜΚΟ, κάποιες εκ των οποίων δραστηριοποιήθηκαν ενεργά στο πρώτο πρόγραμμα, αποχώρησαν όμως στη συνέχεια.

Η βασική αιτία ήταν και είναι η μείωση της χρηματοδότησης του νέου προγράμματος, κάτι που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην ικανότητα των συνεργαζόμενων ΜΚΟ να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

Η μείωση φτάνει το 30% σε σχέση με το ESTIA I με τον κ. Ελισάφ να τονίζει πως υπάρχουν άλλες δομές που έχουν αναλάβει το ρόλο που είχαν οι ΜΚΟ που αποχώρησαν, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου