Τελευταία Νέα

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 09:48
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου 2020
Επικαιρότητα

Κλείνει η χρονιά, κλείνουν και οι εκκρεμότητες

Off

Η τελευταία ημέρα του έτους, παραδοσιακά είναι και η τελευταία ημέρα τακτοποίησης εκκρεμοτήτων ή ρύθμισης αυτών με τις οικονομικές υπηρεσίες για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. 

Η 31η Δεκεμβρίου έχει περάσει στο υποσυνείδητο του κρατικού μηχανισμού αρχικά και στη συνέχεια στους πολίτες, ως μία τελευταία ευκαιρία, να απεμπλακούν από υποχρεώσεις, εφόσον φυσικά μπορούν να τις αποπληρώσουν όπου αυτό απαιτείται. 

Συνηθέστερα βέβαια το ελληνικό κράτος επιλέγει την ημερομηνία αυτή, να ανακοινώσει μερικές ολιγοήμερες παρατάσεις για τις υποχρεώσεις αυτές. 

Σήμερα ωστόσο 31 Δεκεμβρίου όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών – Φοροτεχνών Ιωαννίνων Σπ. Μπέκας λήγουν αρκετές προθεσμίες, όπως είναι οι δηλώσεις αναδρομικών προηγούμενων ετών, οι δηλώσεις θανόντων και οι αναδρομικές δηλώσεις αγροτών, αλλά και η υποβολή στοιχείων και εγγραφής στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων, που αφορά στην ορθή καταγραφή στοιχείων των Νομικών Προσώπων. Ο κ. Μπέκας απηύθυνε έκκληση στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό τη διαδικασία της έκδοσης ηλεκτρονικών βιβλίων της επιχείρησής τους, καθώς αυτό δεν αποτελεί υποχρέωση των λογιστών τους, αλλά των ίδιων.

 

Διαγραφή μικρών ποσών

Τέλος, η ΑΑΔΕ με απόφασή της, προχώρησε στη διαγραφή οφειλών που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 25 Οκτωβρίου του 2019, μέχρι το ποσό των 10 ευρώ, για 119.000 περίπου φορολογούμενους. 

Το ποσό μπορεί να ακούγεται μικρό, καθώς υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες οφειλές μερτικών λεπτών του ευρώ, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις και φυσικά πρόσωπα, αλλά και επιχειρήσεις δε γνώριζαν και για την οφειλή αυτή, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εξασφαλίσουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ