Επικαιρότητα

Συμπόσιο Χαρακτικής στη μνήμη του Β. Καζάκου

Off

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης μέσω της Αισθητικής Αγωγής, της Τέχνης και του Πολιτισμού και προκειμένου να αναδειχθεί το έργο των Ηπειρωτών καλλιτεχνών και να γνωρίσουν οι μαθητές και όλοι οι πολίτες το έργο του, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, τον Δήμο Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και άλλους φορείς, διοργανώνει «Συμπόσιο Χαρακτικής – Μνήμη Β. Καζάκου».
Το Συμπόσιο Χαρακτικής είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιαννιώτη ζωγράφου – χαράκτη, καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, Βασίλη Καζάκου, για τα 70 χρόνια από τη γέννηση του.
Συμμετέχουν με έκθεση έργων τους οι μαθητές 19 σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ηπείρου. Οι μαθητές καθοδηγούμενοι από τους εκπαιδευτικούς των Εικαστικών (σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών), μυούνται στην τέχνη της χαρακτικής, που αποτελεί την πρώτη μορφή μαζικής αναπαραγωγής της εικόνας. Εμπνεόμενοι από το έργο του Β. Καζάκου και αφού έχουν διδαχθεί το θεωρητικό μέρος, δημιουργούν έργα χαρακτικής ανάλογα με την ηλικία και την τάξη τους.
Στο Δημοτικό με τυπώματα απλής μορφής (μονοτυπίες), στάμπες και στένσιλ (χρωματογράμματα – βιβλίο Εικαστικών Α και Β Δημοτικού Π. Ι.), (τεχνική μεταξοτυπίας – βιβλίο Ε και ΣΤ Δημοτικού Π.Ι.).
Στο Γυμνάσιο, σύμφωνα με το βιβλίο της Α΄ Γυμνασίου, γίνονται χαράγματα στην ύλη, με διάφορες τεχνικές και υλικά (ξυλογραφία – λινόλεουμ) χαράσσοντας και τυπώνοντας με σκοπό την ανακάλυψη της έντυπης εικόνας και τη χρήση της.
Ανάλογες δράσεις γίνονται και στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι φοιτητές θα παρουσιάσουν στην έκθεση του «Συμποσίου Χαρακτικής» έργα τους βασιζόμενα στο καλλιτεχνικό έργο του Β. Καζάκου.
Στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου, «Σουφαρί Σεράι» στο Κάστρο Δευτέρα 11, Τρίτη 12 και Τετάρτη 13 Μαΐου και ώρα 10.00 πμ – 14.00 μμ, θα γίνουν ομιλίες  εισηγήσεις για το έργο του πρόωρα χαμένου εικαστικού καλλιτέχνη και για την ιδιαίτερη τέχνη της Χαρακτικής και των πολλαπλών  εκτυπώσεων, από μαθητές, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς. Εγκαίνια την Τρίτη 12 Μαΐου στις 11.00 π.μ.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν Βιωματικά Εργαστήρια Χαρακτικής Τέχνης, από εκπαιδευτικούς Εικαστικών της Ηπείρου. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει Έκθεση Χαρακτικών Έργων μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου και φοιτητών του ΠΤΕΤ Ιωαννίνων εμπνευσμένα από το έργο του Β. Καζάκου και τους συμβολισμούς του.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου