Αποχρώσεις

Εμπιστοσύνη και συνεργασία για να προχωρήσουν τα εμβόλια

Off

Δεν είναι η εποχή για να μικραίνουμε τη συζήτηση για την αντιμετώπιση. Οι οδηγίες για ανοιχτά παράθυρα στα σχολεία ή οι κουβέρτες για τα παιδιά είναι λογικές και δεν συνιστούν κάποιο πρόβλημα στο άνοιγμα των σχολείων.

Κάθε γιατρός θα πρότεινε τέτοια μέτρα και ειδικά ο αερισμός είναι ένα από τα κλειδιά της πρόληψης εδώ και αιώνες. 

Πριν από 10 και 15 χρόνια, θυμόμαστε ότι στα σχολεία μας είχαμε την καμπάνια για τακτικό πλύσιμο χεριών ώστε να αποφύγουμε τη γρίπη και τους άλλους ιούς, κι ακόμα παραμένει από τις πιο βασικές οδηγίες στα παιδιά, όπως γνωρίζουν καλά όλες οι οικογένειες.

Κατά συνέπεια, η κριτική στην κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να εστιάζει σε αυτά.

 

Η σάτιρα με την οποία αντιμετωπίζεται η κυβέρνηση, όμως, έχει μία κάποια βάση. Κι αυτό γιατί εμφανίζοντας απλές και βασικές πολιτικές δημόσιας υγείας, ως αποτέλεσμα καινοφανούς σχεδιασμού και μείζονος εκσυγχρονισμού του κράτους με μεγάλα λόγια και συνεντεύξεις, μοιάζει να στηρίζονται πολύ στο επικοινωνιακό κομμάτι.

Την ίδια ώρα, κάποιοι δείκτες της πανδημίας είναι χειρότεροι από άλλες προηγμένες χώρες κι αυτό το καταλαβαίνει ο κόσμος, που θα προτιμούσε πολύ χαμηλότερους τόνους. Δεν μπορεί να ανοίγουν τα σχολεία και να μην γίνεται έστω ένας δειγματοληπτικός έλεγχος σε μία σχολική μονάδα.

 

Υπήρξε δε επικοινωνιακή χρήση και των εμβολιασμών που μόλις πριν από ένα μήνα αφορούσαν πάνω από 1000 εμβολιαστικά κέντρα και 2 εκατ., εμβολιασμούς το μήνα. Αυτά έλεγαν οι ανακοινώσεις μέχρι να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν τόσα εμβόλια, οπότε άρχισε η συζήτηση περί των δυνατοτήτων των εμβολιασμών και όχι περί της πραγματικότητας. 

Προφανώς και το άνοιγμα των πατεντών των εμβολίων- που προτείνουν από πέρυσι πολλοί ειδικοί- δεν θα βοηθήσει άμεσα τους εμβολιασμούς, βλέπει όμως μεσοπρόθεσμα το θέμα της δημόσιας υγείας.

Επίσης, τεχνικές παρακολούθησης των πολιτών για τη μετάδοση της νόσου και τον εντοπισμό των κρουσμάτων μέσω της τεχνολογίας, που δοκιμάστηκαν σε ασιατικές χώρες δεν μπορούν να εφαρμοστούν στη δημοκρατία μας.

 

Όμως μαζικοί εστιασμένοι έλεγχοι σε χώρους εργασίας, χωριά κλπ- και όχι απλώς εθελοντικοί- σε συνδυασμό με άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας ώστε να βοηθάνε τους ασθενείς και ειδικά όσους μένουν μόνοι τους σε καραντίνα- θα ήταν πολιτικές που θα είχαν αποτελέσματα και θα δημιουργούσαν κλίμα εμπιστοσύνης στους πολίτες. Δεν είναι αργά για την κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση αφού η πανδημία θα κρατήσει για καιρό. 

Τώρα που ανοίγει η δυνατότητα εμβολιασμού για τον ευρύ πληθυσμό πρέπει να αναζητηθούν νέα επίπεδα συνεργασίας όλων μας, ώστε να πετύχει ο εμβολιασμός και γρήγορα να επιστρέψουμε στις ζωές μας.

 

Ποιος δεν θέλει τα εμβόλια

Κάθονται αρκετοί και συζητάνε για τα εμβόλια, πώς είναι το ένα, τι κάνει το άλλο, τι παρενέργειες έχει κλπ κλπ. Λες και είμαστε νομπελίστες γιατροί και μας έχει ξεφύγει κανά parer, ενώ είμαστε απλοί άνθρωποι κλεισμένοι σπίτι 10 μήνες τώρα.

Και λιγότερα να ξέρεις για την ακίδα, για το mRNA ή την ανοσολογική αντίδραση, πάλι πολλά θα ξέρεις με τόσα που έχουμε διαβάσει κι ακούμε κάθε μέρα. 

 

Το εμβόλιο όμως δεν θα το κάνουμε επειδή έχουμε άποψη για το πώς μας προστατεύει από τον ιό και τι γίνεται με την πανδημία και πώς προσεγγίζουμε την ανοσολογία.Αυτά είναι υπόθεση των ειδικών και των αρμόδιων αρχών -που δίνουν τις άδειες.

Το εμβόλιο θα το κάνουμε για να βγούμε εκεί έξω που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας, εκεί που είναι οι άλλοι άνθρωποι, για να μη χάσουμε αγαπημένους ανθρώπους, για να φάμε και να πιούμε μαζί τους, για τις ερωτικές χειρονομίες και τα φιλιά, για να παίξουμε μπάλα, για να δουλέψουμε, για να τραγουδήσουμε ή να δούμε μια συναυλία ή να κάνουμε μία ωραία πολιτική συζήτηση. Για να χαιρετίσουμε από κοντά τον γείτονα, να πάμε στα σπίτια των φίλων μας και να αγκαλιάσουμε τα μικρά παιδιά που έχουν τόσα πολλά να μας πουν, για να γεμίσουν τα καφενεία στα χωριά, για να γίνουν πανηγύρια το καλοκαίρι, για να φωνάξουμε στο γήπεδο, για να δουν οι παππούδες τα εγγόνια τους, για να πάμε ταξίδια…

Θέλουμε κι άλλους λόγους; Χωρίς εμβόλια πάντως, καραντίνα σε τέσσερις τοίχους. 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ