Χωρίς κατηγορία

Έντονες αντιδράσεις για την εξαίρεση

Off

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στα Γιάννενα, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην θεσμοθετήσει Πρότυπο σχολείο στην πόλη. Ανάμεσα στις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για «Για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα» περιλαμβάνεται και αυτή που αναμενόταν για τη λειτουργία Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.
Κι ενώ φαινόταν ότι θα λειτουργούσε τουλάχιστον το Πρότυπο Γυμνάσιο που ήδη λειτουργεί ως Πρότυπο – Πειραματικό, αυτό δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των ιστορικών σχολείων. Σύμφωνα με την τροπολογία οι σχολικές μονάδες που έχουν χαρακτηριστεί ως «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία» αποχαρακτηρίζονται και ορίζονται ως «Πειραματικά Σχολεία», εκτός από τις παρακάτω σχολικές μονάδες που ορίζονται ως «Πρότυπα Σχολεία»: α) Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, β) Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, γ) Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης , δ) Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, ε) Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής , στ) Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, ζ) Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης , η) Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων.
Οι τροπολογίες αναμένεται τελικά να συζητηθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο την άλλη εβδομάδα.

Επιστολή Θ. Μπέγκα
Ήδη όμως ο Δήμος Ιωαννιτών με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας Αλ. Μπαλτά που κοινοποιείται και προς τους βουλευτές, διαμαρτύρεται για την εξαίρεση και ζητάει να περιληφθεί το Πρότυπο Ζωσιμαίας, ως Γυμνάσιο και Λύκειο.
Στην επιστολή του Δημάρχου Θ. Μπέγκα προς τον υπουργό, αναφέρεται:
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στην τροπολογία που αφορούσε στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, την οποία καταθέσατε (και αποσύρατε για να επανέλθει ως αυτοτελές νομοσχέδιο στη Βουλή), στα οριζόμενα για ιστορικούς λόγους πρότυπα σχολεία, δεν περιλάβατε την Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων.
Η έκπληξη μας συνίσταται στο γεγονός ότι θεωρούσαμε δεδομένο πως η Ζωσιμαία Σχολή (Γυμνάσιο – Λύκειο) θα περιλαμβάνονταν στους σχεδιασμούς του Υπουργείου περί πρότυπων σχολείων, καθώς εσείς ο ίδιος το ανακοινώσατε στις 25 Φεβρουαρίου 2015, σε δηλώσεις σας στους δημοσιογράφους, όπως είναι καταγεγραμμένο στο σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.
Ειλικρινά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε  γιατί υπήρξε αυτή η παλινωδία από την πλευρά σας, όταν μάλιστα από τα πέντε σχολεία που εσείς ο ίδιος δηλώσατε ότι «έχουν τη δική τους ιστορία και τη δική τους εκπαιδευτική παράδοση, η οποία είναι απόλυτα σεβαστή», τελικά το μόνο σχολείο που εξαιρέσατε στην τροπολογία είναι η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων.
Ειλικρινά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί όταν ορίζετε πρότυπα σχολεία «για ιστορικούς αποκλειστικά λόγους», όπως αναγράφετε στην τροπολογία, εξαιρείται τη Ζωσιμαία Σχολή που είναι το πιο ιστορικό, το πιο παλιό (έτος ίδρυσης 1833) από τα πέντε σχολεία στα οποία εσείς είχατε αναφερθεί.  
Με δεδομένο ότι η τροπολογία απεσύρθη για να κατατεθεί την Παρασκευή ως αυτοτελές νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ζητάμε να υλοποιήσετε τα όσα ο ίδιος είχατε δεσμευθεί και να περιλάβετε τη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων (Γυμνάσιο – Λύκειο) στα πρότυπα σχολεία.
Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εκφρασμένη θέση που επαναβεβαιώθηκε μάλιστα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22 Απριλίου 2015.
Με τις αποφάσεις μας στηρίζουμε για ιστορικούς λόγους τη δημιουργία πρότυπου σχολείου «Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων  (Γυμνάσιο- Λύκειο)» , αποσυνδέοντας το από το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το Λύκειο Ζωσιμαίας και μη θίγοντας τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου. 
Η συζήτηση για τα χαρακτηριστικά των πρότυπων σχολείων  έρχεται από το παρελθόν και εξακολουθεί να μας απασχολεί. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι σημαντική η λειτουργία πρότυπων σχολείων, όχι με την έννοια της αριστείας και της κατηγοριοποίησης των μαθητών, αλλά με την έννοια την εκπαιδευτική. Ένα σχολείο όπου η ποιότητα της διδακτικής παρέμβασης, η ποιότητα των υποδομών και της εν γένει λειτουργίας του, η διαρκής εκπαίδευση διδασκόντων και διδασκομένων,  θα αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση. 
Αν θέλετε θα αποτελεί τελικά το μοντέλο του σχολείου, που οφείλουμε όλοι μας να εργαστούμε και να θέσουμε ως υψηλό στόχο να είναι το μοντέλο που θα ισχύσει καθολικά για όλα τα σχολεία της χώρας μας για όλους τους μαθητές μας. 
Πιστεύω στη διαδικασία διαβούλευσης που θα ακολουθήσει το Υπουργείο για τον τρόπο επιλογής και τη λειτουργία των πρότυπων σχολείων θα μας δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας επ’ αυτού. 
Προς το παρόν αναμένουμε στο νομοσχέδιο που θα καταθέσετε να συμπεριλάβετε και την Ζωσιμαία Σχολή (Γυμνάσιο – Λύκειο) στα πρότυπα σχολεία», κλείνει η επιστολή.

Ο Στ. Καλογιάννης
Σε δήλωση του πρώην βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη αναφέρεται, επίσης:
«Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας, στο σχέδιο νόμου περί Αθλητισμού , η γεραρά Ζωσιμαία τίθεται εκτός προτύπων σχολείων.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανίκανη μέχρι στιγμής για ο,τιδήποτε θετικό, κατεδαφίζει όσα με κόπο χτίστηκαν στο παρελθόν, ξεκινώντας μάλιστα από την Παιδεία. Η επαίσχυντη τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί οριστικά και να μην επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί ως κατεπείγον, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός. 
Οφείλουμε όλοι μας να κινηθούμε για να αποτρέψουμε την ισοπέδωση που προωθεί η ανιστόρητη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας». 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου