Επικαιρότητα

Αναβαθμίζεται η συνεργασία κατά του εγκλήματος

Off

Η ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αστυνομικών και τελωνειακών αρχών Ελλάδας και Αλβανίας αντίστοιχα, και η αναβάθμιση της διασυνοριακής συνεργασίας στον έλεγχο του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης, είναι ο στόχος που καλείται να υπηρετήσει το Κέντρο Επαφής, μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο θα λειτουργεί στην Κακαβιά. 

Η ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω του Κέντρου, αφορά κυρίως στην παράνομη μετανάστευση, την εμπορία ανθρώπων, τον βίαιο εξτρεμισμό, την παραποίηση ταξιδιωτικών εγγράφων, την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, καθώς και παραβάσεις που σχετίζονται με τον τελωνειακό κώδικα.

Στην Κακαβιά βρέθηκε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθ. Οικονόμου, που συνυπέγραψε με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδιο επί θεμάτων διαχείρισης συνόρων, Τζουλιάν Χοντάϊ, τη Συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου. 

Στην υπογραφή της Συμφωνίας παρέστη επίσης η υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδια για θέματα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων, Ρομίνα Κούκο.

Το Κέντρο Επαφής θα στεγάζεται σε κτίριο επί ελληνικού εδάφους, στην περιοχή του συνοριακού σημείου διέλευσης στην Κακαβιά και θα στελεχωθεί από αστυνομικό και τελωνειακό προσωπικό των δύο χωρών, που θα εργάζονται σε ενιαίο χώρο. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται, ότι θα είναι πολύ πιο εύκολη και κυρίως άμεση η ανταλλαγή και αξιοποίηση πληροφοριών για τα θέματα αρμοδιότητας του Κέντρου, κάτι που έχει ήδη γίνει στην περίπτωση του αντίστοιχου Κέντρου που λειτουργεί από το 2010 μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον Προμαχώνα, αλλά και μεταξύ Ελλάδας- Βουλγαρίας και Τουρκίας, στο Καπιτάν Αντρέεβο.

Ο κ. Οικονόμου αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις δηλώσεις του τόνισε, πως αυτή αναμένεται να συμβάλλει στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών και στην ενδυνάμωση της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας, με στόχο την από κοινού εξεύρεση τρόπων για την καταπολέμηση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών ασφάλειας των δύο  χωρών. 

«Η δημιουργία του Κοινού Κέντρου Επαφής στην Κακαβιά θα αποτελέσει ένα πρόσθετο εργαλείο για την αντιμετώπιση των διασυνοριακών ζητημάτων, που απασχολούν καθημερινά τις υπηρεσίες των χωρών μας. Ευελπιστούμε ότι, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητά μας για άμεση συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, στα πρότυπα των σχετικών ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών και σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες των χωρών μας», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Από την πλευρά του ο κ. Χοντάϊ, υφυπουργός Εσωτερικών της γειτονικής Αλβανίας στάθηκε στην βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών και στην αμοιβαία πολιτική βούληση να αντιμετωπιστούν από κοινού τέτοιου είδους προβλήματα.

 

Επιμέρους συζητήσεις

Στην υπογραφή της Συμφωνίας παρέστησαν η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, κα Σοφία Φιλιππίδου, ο προϊστάμενος Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνομικός διευθυντής, Ιωάννης Σταυρακάκης. 

Από την πλευρά της Αλβανίας παρέστησαν ο διευθυντής του Κλάδου Συνόρων και Μετανάστευσης, κ. Eduard Merkaj, και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικής Συνεργασίας και Συντονισμού, κ. Andi Likaj.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δύο χωρών συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όσον αφορά ειδικότερα στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της δυνατότητας ανταλλαγής σπουδαστών, σε εκπαιδευτικά προγράμματα στις αστυνομικές Σχολές των δυο χωρών.  

Στο περιθώριο της συνάντησης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου συναντήθηκε με τον διευθυντή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ιωάννη Ντόντη, τη διευθύντρια Τελωνείου Κακαβιάς, κα Παρασκευή Χήτα και τον δήμαρχο Πωγωνίου, κ. Κωνσταντίνο Καψάλη.   

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ