Αποχρώσεις

Πρέπει να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι

Off

Με το που άνοιξε λίγο το παράθυρο της ελπίδας με τα εμβόλια προέκυψε και μία έντονη συζήτηση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως έχουμε περιγράψει κι άλλες φορές, τασσόμενοι με την αισιόδοξη πλευρά στα σενάρια που διατυπώνονται, αν εξασφαλιστούν εμβόλια θα προχωρήσει και ο εμβολιασμός. Είναι περίπου αυτό που λέει και η κυβέρνηση, καλώντας μας σε υπομονή μέχρι να γίνει ο εφοδιασμός, αν και η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται με μία αυξανόμενη δυσαρέσκεια, ακριβώς γιατί έχει την τάση να λέει πολλά και να προτρέχει.

 

Όμως, όντως, τα αισιόδοξα σενάρια φέρνουν πιο κοντά τις διαφορετικές πραγματικότητες που και τις θέλουμε και τις επιθυμούμε. Με στόχο όλης της Ευρώπης να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των περισσότερων Ευρωπαίων ως το καλοκαίρι μπαίνει αναγκαστικά στο τραπέζι το πώς θα λειτουργήσει η αγορά, ο τουρισμός, η εργασία, πώς θα είναι έστω και μία ελλιπή κανονικότητα. Και μέρος αυτών των προβλέψεων δεν μπορεί να γίνει τότε, αλλά τώρα, τώρα που πρέπει να γίνουν και οι κατάλληλες προετοιμασίες. Γιατί από τον Απρίλιο για παράδειγμα θα μπορούσαν κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών ή και του Ισραήλ που έχει ακόμα καλύτερα ποσοστά, να ζητήσουν να ταξιδέψουν μαζικά για τουρισμό. Θα πρέπει όλοι να έχουμε συμφωνήσει πώς θα γίνει αυτό με ασφάλεια και προστασία της δημόσιας Υγείας.

 

Μία ενδιαφέρουσα πρόταση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας λέγοντας ότι όποιος έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να επιτρέπεται να επισκεφθεί και πάλι εστιατόρια και κινηματογράφους. «Δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όσων έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε θυμίζοντας ότι οι περιορισμοί επιβάλλονται προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και λόγω του κινδύνου υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας. Όπως ακριβώς λέμε και στην Ελλάδα. Αν δεν αρρωσταίνεις, τότε γιατί να μην επανέρχεσαι σιγά σιγά στην αγορά.

 

Θέματα που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα υπάρχουν, όπως πχ τι γίνεται αν κολλήσεις παρόλο που έχεις εμβολιαστεί. Είναι επιστημονικά ζητήματα που άπτονται όμως της δημόσιας Υγείας και τελικά του δημόσιου χώρου και της οικονομίας. 

 

Γι’ αυτό και δεν είναι παράλογο η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην οποία έχει πάρει πρωτοβουλίες και η Ελλάδα. Από τη στιγμή που το καλοκαίρι που έρχεται είναι πολύ κρίσιμο για την ελληνική οικονομία, δεν μπορεί παρά να ανοίξει και η συζήτηση για το πώς θα λειτουργήσει η χώρα, πώς θα πάει ο εμβολιασμός, όπως πώς πρέπει να κινηθεί και η τουριστική αγορά.

 

Βαριέσαι και τις εναλλακτικές

Ένα πολύ χαρακτηριστικό του τελευταίου διαστήματος της καραντίνας που βιώνουμε, είναι ότι μας τελειώνουν οι εναλλακτικές. Περνάμε άπειρες ώρες στο σπίτι, έχουμε δοκιμάσει τα πάντα για να περνάει και καλύτερα η ώρα, αλλά από ένα σημείο και πέρα ακόμα και η δημιουργική απασχόληση γίνεται ρουτίνα.

 

Από μόνη της η ρουτίνα δεν είναι κακή. Όσοι κατάφεραν και έβαλαν στο ωράριό της τη γυμναστική ή μία βόλτα έχουν καταφέρει κάτι που δεν το έκαναν πριν. Το ίδιο και με όσους διαβάζουν περισσότερο ή βλέπουν κάτι ωραίο στη μικρή οθόνη. Πολλοί βρήκαν και την ευκαιρία να καλύψουν τα κενά τους στη μόρφωση ή να κάνουν ένα χόμπι.

Βοηθάει ότι υπάρχει διαθέσιμος χρόνος γιατί δεν υπάρχουν πολλές περισπάσεις. Αν δεν μπορείς να βγεις έξω είναι σαν να κερδίζεις τον μισό και περισσότερο ελεύθερο χρόνο που είχες παλιά.

 

Όμως φαίνεται ότι δεν αρκεί πια αυτό. Είναι και η αγωνία για το τι θα γίνει που συνεχίζεται, αλλά είναι και η κούραση από την επανάληψη, ακόμα κι αν κάνουμε κάτι ενδιαφέρον. Γιατί και το καλύτερο έχει ανάγκη να ανασαίνει, να γίνεται ως επιλογή και όχι σαν υποχρέωση. Για να δούμε πόσο θα αντέξουμε ακόμα… 

 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου