Επικαιρότητα

Ανοίγει ξανά η υπόθεση του Παλιού Πανεπιστημίου

Off

Μία κεκαλυμμένη δυσαρέσκεια για την πρωτοβουλία του δημάρχου Μ. Ελισάφ να υποβάλλει αίτημα στον Πρωθυπουργό για την παραχώρηση του κτηρίου στη Δομπόλη, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα ανέγερσης νέου δημαρχείου ή να στεγαστούν δημοτικές υπηρεσίες, εκφράζεται από την περιφέρεια Ηπείρου και τον Αλ. Καχριμάνη. 

Η ανακοίνωση βέβαια για την πρόταση αυτή και την καταρχάς αποδοχή του αιτήματος από τον Πρωθυπουργό έγινε με ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού, αλλά με κύκλους της δημοτικής αρχής να τονίζουν, ότι αυτή η παράμετρος τέθηκε ως ενδεχόμενο και όχι ως οριστική απόφαση του δήμου, παραπέμποντας σε μία διαδικασία διαβούλευσης για την τελική πρόταση.

 

Ο Αλ. Καχριμάνης

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αλ. Καχριμάνης ρωτήθηκε σχετικά, υπενθυμίζοντας, ότι και η περιφέρεια Ηπείρου έχει αιτηθεί την παραχώρηση του κτηρίου, με την επισήμανση, ότι ακόμη και σήμερα δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο εάν η αναφορά στα έγγραφα της Κτηματικής για την παραχώρηση στην Περιφέρεια αναφέρεται στην αιρετή ή στην Αποκεντρωμένη. «Πουθενά δεν αναφέρεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, υπενθυμίζοντας την πρόταση που έχει καταθέσει η περιφέρεια από το 2013 για την αξιοποίηση του κτηρίου με την κατασκευή συγκροτήματος επιπλωμένων διαμερισμάτων για φοιτητές με εμπορικές χρήσεις στο ισόγειο, μέσω της σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτη. Μία πρόταση όμως που είχε απορριφθεί από την τότε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία με έγγραφα της συντονίστριας κας Ευταξά προέβαλλε το επιχείρημα, ότι στο κτήριο πρέπει να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες και το έργο να γίνει με κρατική χρηματοδότηση.

«Έχουμε υποβάλει φάκελο για την παραχώρηση στην Περιφέρεια, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε με όλους γιατί δεν πρέπει το κτήριο να μείνει άλλο έτσι. Η κα Ευταξά τότε δε βοήθησε στην πρότασή μας. Δεν είμαστε ούτε θετικοί, ούτε αρνητικοί με την πρόταση του κ. δημάρχου. Το θέμα είναι, το κτήριο να αποκτήσει οντότητα. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις, όπως και αυτή του κ. δημάρχου. 

Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια, εάν μας πέφτει λόγος, θα συνεργαστούμε με όλους και θα αποφασίσουμε από κοινού», κατέληξε ο κ. Καχριμάνης, φανερώνοντας μία σχετική δυσαρέσκεια για την αποτύπωση στο γραπτό κείμενο τουλάχιστον της πρότασης που φέρεται να κατέθεσε ο κ. Ελισάφ στον Πρωθυπουργό.

Μία από τις προτάσεις,

 λέει ο Μ. Ελισάφ

Σε δική της ανακοίνωση η δημοτική αρχή το μεσημέρι της Πέμπτης, αναφέρεται στο περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον Πρωθυπουργό ο κ. Ελισάφ, αλλά στο θέμα της αξιοποίησης του κτηρίου της Δομπόλη, γίνεται λόγος για μία από τις προτάσεις και όχι για κάποια οριστική πρόταση, για ανέγερση δημαρχείου ή στέγασης των υπηρεσιών του δήμου. «Ο δήμαρχος μετέφερε στον Πρωθυπουργό το καθολικό αίτημα της πόλης για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλαιού Πανεπιστημίου και το ενδιαφέρον της σημερινής δημοτικής αρχής να παραχωρηθεί στο δήμο ώστε να αντιμετωπιστούν ζωτικές ανάγκες της πόλης. Μία από τις προτάσεις που συζητήθηκαν ήταν και η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο δημαρχείο το οποίο θα δώσει την δυνατότητα συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών του δήμου και των Νομικών του Προσώπων σε έναν χώρο, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον ίδιο αλλά και τους πολίτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Είχε αποπληρώσει το δάνειο

Η εμπλοκή και ενασχόληση της Περιφέρειας με το συγκεκριμένο κτήριο έρχεται από το παρελθόν, αφού για την επισκευή και διαρρύθμιση

του παραχωρηθέντος κτιρίου για την στέγαση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Περιφέρειας Ηπείρου είχαν συναφθεί μεταξύ του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η κάλυψη των τοκοχρεωλυτικών δόσεων προέκυψε από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού, που εγγραφόταν αντίστοιχα στον προϋπολογισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Η τελευταία δόση αποπληρώθηκε στις 31.12.2017. Από την Περιφέρεια Ηπείρου έχει εκφραστεί διαχρονικά, το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ακινήτου, με την προϋπόθεση βέβαια να είναι «καθαρό» ως προς την κυριότητά του και ως προς τη χρήση του.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου