Πολιτισμός

Προσεγγίζοντας τη Ρωμανιώτικη τέχνη

Off

Μία διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ρωμανιώτικη τέχνη. Εκδήλωση στη μνήμη της Εσθήρ Κοέν», διοργανώνει την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου στις 7:00 μμ το Ίδρυμα της Βουλής. 

Η εκδήλωση, πραγματοποιείται με τη συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και αποτελεί έναν φόρο τιμής στη μνήμη της Γιαννιώτισσας Εσθήρ Κοέν, από τις τελευταίες Ελληνίδες επιζώσες του Ολοκαυτώματος, που έφυγε από τη ζωή την 1η Δεκεμβρίου.

Θα περιλαμβάνει εισηγήσεις και μαρτυρίες για την ιστορική διαδρομή, την καθημερινή ζωή, την τέχνη και τη μουσική των Ρωμανιωτών των ελληνόφωνων Εβραίων που ζούσαν στα Ιωάννινα, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα απευθύνει χαιρετισμό.

Όπως σημειώνεται, με αδιαμφισβήτητο κέντρο του ρωμανιώτικου εβραϊσμού τα Ιωάννινα και με μακραίωνη ιστορία, οι ελληνόφωνοι Ρωμανιώτες δημιούργησαν τη μοναδική ελληνο-εβραϊκή παράδοση, αφομοιώνοντας στοιχεία του τοπικού λαϊκού πολιτισμού και συνδυάζοντάς τα γόνιμα με τα δικά τους ήθη και έθιμα. Διατήρησαν τη θρησκευτική τους ταυτότητα, όπως φαίνεται από τις συναγωγές που οικοδόμησαν και την επιβίωση της εβραϊκής ως λατρευτικής γλώσσας.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος της Βουλής: http://foundation.parliament.gr και στο Εβραϊκό Μουσείο https://www.jewishmuseum.gr όπου υπάρχουν πληροφορίες για τη σύνδεση. Εναλλακτικά, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μέσω Web TV.

 

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα είναι:

Χαιρετισμός: Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία 

– «Εσθήρ Κοέν: μνήμη και μαρτυρία, Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννιτών

– Για τους Ρωμανιώτες, εκ των υστέρων, Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου

της Εθνικής Βιβλιοθήκης / Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία – Ώρα για Σσαμπάτ! Εικόνες από τη θρησκευτική τέχνη και την καθημερινή ζωή των Ρωμανιωτών Εβραίων, Ζανέτ Μπαττίνου, αρχαιολόγος / Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος

– Μελωδικά ακούσματα της Συναγωγής και της Ρούγας

Σάκης Νεγρίν, αρχιτέκτονας / μουσικός / Διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών

Την εκδήλωση συντονίζει ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών / Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου