Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 09:19
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Φεβρουαρίου 2021
Επικαιρότητα

Αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό του πιλότου

Off

Χωρίς αποτέλεσμα, τουλάχιστον μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 32χρονου εκπαιδευόμενου πιλότου με καταγωγή από το Ιράκ, που αγνοείται από το μεσημέρι της Κυριακής, στην περιοχή του ανατολικού Ζαγορίου. 

Το έργο του εντοπισμού του πιλότου και του δικινητήριου αεροσκάφους το οποίο πιλοτάριζε, δυσκολεύουν πάρα πολύ οι άσχημες καιρικές συνθήκες, που δεν αναμένεται κιόλας να βελτιωθούν την Τρίτη, αλλά από το πρωί της Τετάρτης. Χαμηλή νέφωση, συνεχής βροχόπτωση και ομίχλη, που δυσκολεύει την ορατότητα, λειτουργούν ανασταλτικά από το μεσημέρι της Κυριακής όταν και ξεκίνησε η αναζήτηση του 32χρονου πιλότου.

 

Οι καιρικές συνθήκες

Ανασταλτικά επίσης σε περίπτωση που έχει πέσει το αεροσκάφος σε κάποιο χιονισμένο σημείο, λειτουργεί και το ότι το χρώμα του αεροσκάφους που έχει μήκος 10 μέρα και πλάτος φτερών τα 11 μέτρα, είναι άσπρο με μία λεπτή μπλε γραμμή.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρας ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας Super Puma, συμμετείχε για λίγη ώρα στις έρευνες από αέρος, όμως η χαμηλή νέφωση που «έκλεισε» και πάλι το βουνό, δεν επέτρεψε τη συνέχεια της έρευνας από αέρος. Έτσι απέμειναν μόνον οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, των δυνάμεων της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, και μέλη εθελοντικών ομάδων έρευνας και διάσωσης που ήρθαν από διάφορες περιοχές, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στις έρευνες. 

Εκείνο που δυσκολεύει αφάνταστα την έρευνα εκτός από τις καιρικές συνθήκες είναι και το ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν διαθέτει ακριβές σύστημα εντοπισμού, με τις δυνάμεις να το αναζητούν σε μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή, με βάση το τελευταίο στίγμα στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Ιωαννίνων στις 12.28 της Κυριακής.

Ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου Δημ. Μαυρογιώργος το πρωί της Δευτέρας έδωσε ένα γενικό περίγραμμα της επιχείρησης που βρισκόταν σε εξέλιξη με την έρευνα να έχει ξεκινήσει από τις 7 το πρωί από τις επίγειες δυνάμεις. 

Για μία αγωνιώδη έρευνα στην οποία συμμετέχει και ο δήμος Ζαγορίου με όσες δυνάμεις διαθέτει, όπως όμως και πολλοί κάτοικοι που γνωρίζουν τα μονοπάτια στη δασική περιοχή, έκανε λόγο από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος.

 

Ιρακινοί πιλότοι για βοήθεια

Λίγο πριν τις 10 το πρωί στους Μηλιωτάδες έφτασαν με Ι.Χ από την Κοζάνη, 20 περίπου ιρακινοί, που επίσης παρακολουθούν μαθήματα εκπαίδευσης ως πιλότοι στην ίδια ακαδημία με αυτήν του 32χρονου συναδέλφου τους που αγνοείται (φωτογραφία κάτω). 

Μάλιστα το πρωί της Κυριακής πολλοί εξ αυτών είχαν μιλήσει με τον 32χρονο το όνομα του οποίου είναι Αμάρ Ιμπραχίμ. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Κοζάνης, πρόκειται για έναν από τους 100 περίπου εκπαιδευόμενους πιλότους από το Ιράκ που διαμένουν σήμερα στην πόλη της Κοζάνης, ο οποίος έκανε την πρώτη του ατομική πτήση, χωρίς συνεπιβάτη, στις 28 Ιουλίου του 2020.

Σημειώνεται πως ο εκπαιδευόμενος πιλότος που αγνοείται, εκτελούσε την τελευταία πτήση πριν από την απόκτηση του πτυχίου του.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εκπαιδευόμενων πιλότων από το Ιράκ, αλλά και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, που φτάνουν στην Ελλάδα για να εκπαιδευτούν έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς αποκτούν ένα διεθνώς αναγνωρισμένο δίπλωμα και κάνουν το μεγάλο βήμα για την επαγγελματική τους αποκατάσταση είτε στη χώρα τους και στις ιρακινές αερογραμμές είτε σε άλλες αεροπορικές εταιρείες εκτός Ιράκ.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ