Τελευταία Νέα

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 08:15
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Φεβρουαρίου 2021
Επικαιρότητα

Ένα βήμα για να μπει τάξη στα ακίνητα

Off

Ένα σημαντικό βήμα για να μπει τάξη στο χάος των σκόρπιων πιστοποιητικών, των τίτλων και βεβαιώσεων, που δυσκολεύουν ως σήμερα τις μεταβιβάσεις ακινήτων, έγινε από τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία τέθηκε σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα των Κτηρίων, που συμπλήρωσε ένα μήνα πιλοτικής λειτουργίας από τις αρχές του έτους.

Η πρόβλεψη είναι, να υπάρχουν για κάθε κτήριο αναλυτικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στο φάκελο κάθε κτηρίου, μεταξύ άλλων, για την οικοδομική άδεια, τα σχέδια κατόψεων ακόμα και για την υπαγωγή σε νόμους αυθαιρέτων, ενώ θα συμπληρώνεται με τη βοήθεια μηχανικών σε μια ψηφιακή πλατφόρμα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ηλεκτρονική ταυτότητα θα πρέπει να έχουν και όλα τα κτήρια του δημόσιου τομέα και τα κτήρια συνάθροισης κοινού μέσα στην επόμενη πενταετία.

Όπως εξήγησε ο Αλέξανδρος Λάμπρου, πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ από την Ήπειρο, είναι μία σημαντική παρέμβαση, που αναμένεται μεσοπρόθεσμα να επιλύσει σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα στις μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων.

Κάθε πολίτης θα έχει σε ψηφιακή μορφή την «ακτινογραφία του ακινήτου» και δε θα χρειάζεται να σπεύδει σε δημόσιες υπηρεσίες, ενώ μέσω υπολογιστή θα μπορεί να λαμβάνει τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Το δημόσιο από την άλλη, αποκτά καταγραφή των ακινήτων του με σημαντικές πληροφορίες (για τη στατική επάρκεια, τη δομική τρωτότητα κλπ), ώστε να μπορούν να προγραμματισθούν και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε αυτά.

 

Η διαδικασία

Τη διαδικασία συμπλήρωσης, αναλαμβάνει υποχρεωτικά μηχανικός, με την ευθύνη και τον έλεγχο για όσα δηλώνονται και αναφέρονται στα έγγραφα που του παραδίδει ο ενδιαφερόμενος πολίτης. Η καταχώριση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου ή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας υλοποιείται σε 2 βασικά βήματα:

1. Την καταχώριση Οικοπέδου/ Γηπέδου και

2. Την καταχώριση Ιδιοκτησιών

Απόσπασμα Ταυτότητας Κτηρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας

Μετά την καταχώριση όλων των απαιτούμενων στοιχείων τόσο για το οικόπεδο/γήπεδο όσο και την ιδιοκτησία, ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός εκδίδει το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτηρίου / Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας που φέρει μοναδικό κωδικό Ταυτότητας Κτηρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας και κλειδί γνησιότητας. Ουσιαστικά το Απόσπασμα είναι η αποτύπωση του τεχνικού φακέλου του ακινήτου με το σύνολο των στοιχείων του

Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτηρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας

Σε συνέχεια του Αποσπάσματος, ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός αιτείται την έκδοση του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτηρίου /Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Έτσι, το Πιστοποιητικό Πληρότητας περιλαμβάνει την «περίληψη» των στοιχείων του Αποσπάσματος καθώς και τη βεβαίωση του μηχανικού ότι το ακίνητο έχει ή δεν έχει αυθαιρεσίες ή αν αυτές έχουν τακτοποιηθεί.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ