Επικαιρότητα

Με συνεργασία η επίλυση των προβλημάτων

Off

Διαδικτυακά συνεδρίασε η Αστική Ομάδα Εργασίας για προβλήματα που έχουν σχέση με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Την ομάδα συντονίζει ο Δήμος Ιωαννιτών με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 

Στην πρώτη συνεδρίαση για τη φετινή χρονιά συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Περιφέρειας Ηπείρου, οι Διοικητές των Δομών Φιλοξενίας της Ηπείρου, εκπρόσωποι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων καθώς και εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και συμμετέχουν σταθερά στις εργασίες της Αστικής Ομάδας Εργασίας. Παράλληλα συμμετείχαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και τα Παιδικά Χωριά SoS. 

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ εξήρε τις προσπάθειες όλων για την κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση των ζητημάτων προσφυγικής προστασίας και υπογράμμισε την ανάγκη ότι και αυτή τη χρονιά πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος και η λειτουργία της Αστικής Ομάδας Εργασίας, αφού έστω και υπό τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα προληπτικά μέτρα κατά της Covid-19 το εν λόγω forum συνιστά τον κατεξοχήν συντονιστικό μηχανισμό όσον αφορά αυτά τα προβλήματα στην περιοχή της Ηπείρου. 

Σχολιάστηκε ακόμα θετικά η συνεργασία και ο συντονισμός των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε αυτό το πλαίσιο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, που ήδη αποδίδει καρπούς. 

 

Παραδείγματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δωρεά φαρμάκων του κοινωνικού φαρμακείου του ΟΚΠΑΠΑ προς τη δομή του Κατσικά (με την οποία καλύπτονται ορισμένες έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία), συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο αποφασιστικά στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων προς όφελος όλων, τόσο των φιλοξενούμενων της δομής, όσο και των μόνιμων κατοίκων. 

Σημαντική επίσης εξέλιξη όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας αποτελεί το γεγονός ότι έχουν εντατικοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ οι σχετικοί έλεγχοι τόσο στους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες όσο και στο προσωπικό των υπηρεσιών.  

Επίσης επισημάνθηκαν οι προκλήσεις που εντοπίζονται στην παροχή υπηρεσιών μεταφοράς των μαθητών και η ανάγκη επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ