Επικαιρότητα

Με καθυστέρηση στον εμβολιασμό ξεκίνησε η μέρα

Off

Σε βλάβη του συστήματος ψύξης, η οποία διαπιστώθηκε λίγο πριν από τις επτά το πρωί της Τετάρτης, οφείλεται η καθυστέρηση στην έναρξη της εμβολιαστικής διαδικασίας τη χθεσινή ημέρα στο Κέντρο Υγείας των Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν για κάποιες ώρες, όσοι είχαν προγραμματισμένα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. 

Ωστόσο σύμφωνα με την ανεπίσημη ενημέρωση από το Κέντρο Υγείας, αφού αρχικά ενημερώθηκε το σύνολο των πολιτών που επρόκειτο να εμβολιαστούν, για το πρόβλημα, ζητήθηκε, όπως και έγινε να προσέλθουν σε διαφορετική ώρα, με τον εμβολιασμό τους να ξεκινά λίγο μετά τις 11.00 και να συνεχίζεται μέχρι αργά το απόγευμα. 

Το Κέντρο Υγείας παρέλαβε μία νέα παρτίδα από τις αποθήκες στις οποίες φυλάσσονται τα εμβόλια, ενώ αναμένει σχετικές οδηγίες και από την αρμόδια επιτροπή του υπ. Υγείας και από την εταιρεία Pfizer, για τη διαχείριση των εμβολίων, που τελικώς δε χρησιμοποιήθηκαν.

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε το πρωί της Τετάρτης, από εργαζόμενους του Κέντρο Υγείας, που είδαν, ότι στη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν συνεχείς διακυμάνσεις στη θερμοκρασία ψύξης, στην οποία φυλάσσονται τα εμβόλια και κρίθηκε σκόπιμο να μη χορηγηθούν αυτές οι δόσεις.

Συνολικά πάντως, μέχρι τις 8 το βράδυ της Τετάρτης επρόκειτο να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός περίπου 100 ατόμων, που ήταν προγραμματισμένοι από τις προηγούμενες ημέρες.

 

Ανακοίνωση – καταγγελία

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ο γεν. σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ, περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γ. Πρέντζας με ανακοίνωσή του τονίζει, ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αθροίζεται στα τεράστια ζητήματα, που ανακύπτουν λόγω της μηδενικής ενίσχυσης του Κέντρου με ιατρούς και επισκέπτες υγείας «με αποτέλεσμα οι μόνο δύο παθολόγοι, όπως και άλλες ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται στους εμβολιασμούς, να ακυρώνουν τα ραντεβού τους σε ποσοστό άνω του 50% για την καθημερινή εξέταση ασθενών που αναγκαστικά κατευθύνονται σε ιδιώτες με το ανάλογο κόστος, καθώς και στα νοσοκομεία, τα οποία όμως λόγω της εμπλοκής τους στους εμβολιασμούς και στην αντιμετώπιση του covid δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλο όγκο ασθενών. Αυτή η δυσλειτουργία στην καθημερινή λειτουργία του ΚΥ αυξάνει τον κίνδυνο να μεγαλώσει ο αριθμός των ασθενών που μεταπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες με αδιάγνωστα νοσήματα οι οποίοι καθίστανται και πιο εύκολα θύματα του κορωνοϊού.

Ακυρώσεις ραντεβού υπήρξαν το τελευταίο διάστημα από κατοίκους των ορεινών περιοχών του νομού Ιωαννίνων που είχαν δυσκολία πρόσβασης στην πόλη ιδίως μετά τον αποκλεισμό δρόμων από τις πλημμύρες και κατολισθήσεις των τελευταίων ημερών.

Η τεράστια υποστελέχωση καθιστά επίσης αδύνατη την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων  με οργανωμένη επικοινωνία μαζί τους μετά τον εμβολιασμό ώστε να καταγράφονται οι πιθανές παρενέργειες, αλλά και βασικές πληροφορίες όπως το εάν κάποιοι εμβολιασθέντες νόσησαν ξανά από τον ιό ή μετέδωσαν σε άλλους», αναφέρει ο κ. Πρέντζας στην ανακοίνωσή του.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου