Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 02:16
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου 2021
Επικαιρότητα

Μία απόφαση… του 2001, αλλάζει τα δεδομένα

Off

Σε νέα βάση μπήκαν οι συζητήσεις για την παραχώρηση και κυρίως τον τρόπο αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Δομπόλη, μετά τον… εντοπισμό μίας υπουργικής απόφασης του 2001, με υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τότε τον Κ. Λαλιώτη! 

Η είδηση προέκυψε χθες μετά τη συνάντηση του Αλ. Καχριμάνη με τον Μ. Ελισάφ με κύριο αντικείμενο τη Δομπόλη, με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο να επικαλούνται και να παρουσιάζουν την απόφαση του Φεβρουαρίου του 2001, σύμφωνα με την οποία το κτίριο προορίζεται για χρήση ως «κτίριο διοίκησης», ενώ εγκρίνεται τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο, με όρους δόμησης που απέχουν μακράν εκείνων που ισχύουν σήμερα στην περιοχή, αλλά είναι πολύ μεγαλύτεροι.  Στην Απόφαση 1289/179 του Κ. Λαλιώτη αναφέρεται πως «εγκρίνεται τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο στην εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχή του δήμου Ιωαννιτών, για τον καθορισμό χώρου ανέγερσης κτιρίου διοίκησης… Οι όροι και περιορισμοί δόμησης του παραπάνω χώρου καθορίζονται ως εξής:

Α. Καθορίζεται θέση και διάταξη κτιρίου, όπως φαίνεται με κόκκινη γραμμή στο διάγραμμα

Β. Συντελεστής δόμησης : ένα και έξι δέκατα (1,6).

Γ. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του ανεγερθησόμενου κτιρίου: είκοσι δύο μέτρα και πενήντα εκατοστά (22,50μ.)».

 

Δεν είναι μονόδρομος, αλλά…

Η εν λόγω απόφαση του 2001 προφανώς διαφοροποιεί τα δεδομένα της συζήτησης στη δημόσια σφαίρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει από μόνο του, ότι είναι αρκετή για να καθορίσει τις εξελίξεις. Μία υπουργική απόφαση άλλωστε μπορεί να αλλάξει πολύ πιο εύκολα από ό,τι ένα ΠΔ, όμως και σε αυτήν την περίπτωση τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Αν αποδεχτούμε μία νέα απόφαση, αυτή θα σημάνει μεγαλύτερη απώλεια χρόνου μέχρι την έκδοσή της και σε αυτήν την περίπτωση, είναι αμφίβολο εάν για παράδειγμα διατηρηθούν οι ίδιοι όροι δόμησης με αυτούς του 2001. Μονόδρομος λοιπόν δεν είναι σίγουρα η απόφαση, αλλά κανείς δε μπορεί κιόλας να την παραβλέψει… 

 

Δεν το γνωρίζαμε…

Όπως τουλάχιστον ανέφερε ο κ. Καχριμάνης κανείς δε γνώριζε τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία αλλάζει τα δεδομένα για την αξιοποίηση του κτηρίου, φέρνοντας πιο κοντά την προοπτική μεταστέγασης εκεί του δημαρχείου της πόλης ή (και) των δημοτικών υπηρεσιών.

«Όπως καταλαβαίνετε, η απόφαση αυτή, την οποία δεν τη γνωρίζαμε κι εμείς, αλλάζει τα δεδομένα και δίνει άλλες δυνατότητες για την αξιοποίηση του κτηρίου, αφού μιλά καθαρά για “κτίριο διοίκησης”. 

Ως περιφέρεια Ηπείρου δίνουμε το δικαίωμα στον δήμο Ιωαννιτών, να προχωρήσει το θέμα και να αποφασίσει με ποιον τρόπο θέλει να το αξιοποιήσει», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Πρόσθεσε πάντως, ότι αν τελικά αυτή η πρόταση προχωρήσει, δεν απαγορεύεται στον ίδιο χώρο να λειτουργήσουν ή να εγκατασταθούν και δράσεις που έχουν αναφορά είτε στο Πανεπιστήμιο, όπως τα Μουσεία που λειτουργούν στην πανεπιστημιούπολη ή άλλες πολιτιστικές δράσεις και χώροι.

 

Ιεράρχηση αναγκών

Ο κ. Ελισάφ από την πλευρά του, αφού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη για τη συνεργασία σε διάφορα ζητήματα, σημείωσε, πως αφού υπάρχει ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τη δυνατότητα διοικητικών υπηρεσιών στο κτίριο, το μείζον είναι να προχωρήσει η διαδικασία της παραχώρησης από την ΕΤΑΔ, η οποία κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. «Θα ακούσουμε με προσοχή τις προτάσεις που θα διατυπωθούν και αν παράλληλα μπορούν να γίνουν ή να φιλοξενηθούν και άλλες δράσεις είτε του πανεπιστημίου είτε πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Είναι πολύ σημαντικός ο διάλογος μεταξύ των ενεργών πολιτών και των φορέων, αλλά θα πρέπει να ιεραρχήσουμε και τις ανάγκες που υπάρχουν», ανέφερε ο κ. Ελισάφ. Ερωτηθείς σχετικά, για το εάν μετά από αυτές τις εξελίξεις, εκλείπει προφανώς και το νόημα της συζήτησης πολύ δε περισσότερο της απόφασης του δημ. συμβουλίου, ο κ. Ελισάφ είπε πως προφανώς το δημ. συμβούλιο θα κληθεί να εκφράσει τη θέση του, ωστόσο από τη στιγμή που υπάρχει το ΦΕΚ που προβλέπει διοικητικό κέντρο, δεν υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια να αποφασιστεί κάτι άλλο.

 

Προς Κ. Μάρμαρα το Κλειστό Ξιφασκίας

Από τη συζήτηση των δύο ανδρών χθες στην περιφέρεια δεν έλειψαν και άλλα θέματα συζήτησης μεταξύ αυτών και η χωροθέτηση του Κλειστού Ξιφασκίας που πρόκειται να μεταφερθεί μετά το καλοκαίρι στα Ιωάννινα, με τον κ. Καχριμάνη, να «φωτογραφίζει» μία έκταση της περιφέρειας με εμβαδόν 15 στρεμμάτων στα Κ. Μάρμαρα, ως την πιθανότερη επιλογή χωροθέτησης.

«Έχουμε μάλιστα χώρους στην περιοχή που είναι χαρακτηρισμένοι για τέτοιες χρήσεις, όπως τα 15 στρέμματα στα Κάτω Μάρμαρα, που είναι χαρακτηρισμένος χώρος για τη λειτουργία εκθεσιακού κέντρου, αθλητικών δραστηριοτήτων και προπονήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ