Επικαιρότητα

Περισσότερα «όπλα» στα χέρια των πνευμονολόγων

Off

Περισσότερα όπλα στη φαρέτρα τους από κάθε άλλη περίοδο έχουν στη φαρέτρα τους οι πνευμονολόγοι για να διαγνώσουν αρχικά και να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια χρόνιες παθήσεις ακόμη και κάποιες που μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν άγνωστες στην επιστημονική κοινότητα. 
Οι σύγχρονες εξελίξεις στην πνευμονολογία, οι διαθέσιμες θεραπευτικές και φαρμακευτικές μέθοδοι που υπάρχουν και ό,τι άλλο παρουσιάζεται στην ιατρική επικαιρότητα, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 13ου Πνευμονολογικού Συνεδρίου της αντίστοιχης Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Ένα συνέδριο, που έχει προσελκύσει για μία ακόμη φορά τους κορυφαίους πνευμονολόγους της χώρας και που όπως ανέφερε ο Σταύρος Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την ιατρική κοινότητα, αλλά και για την ίδια την πόλη.
Μιλώντας για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε ιατρικό και θεραπευτικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για μεγάλες αλλαγές κυρίως σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση, αλλά και στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
«Το καλύτερο παράδειγμα μας το έδωσε η Ολυμπιονίκης μας Αθανασία Τζουμελέκα, που έπασχε από άσθμα, και είπε, ότι από τη στιγμή που αποφάσισε να ακολουθήσει τις συμβουλές των ιατρών, η ασθένεια ήταν σαν να μην υπήρχε. Υπάρχουν παράλληλα καλές θεραπείες για την αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αλλά και για άλλες ασθένειες όπως η πνευμονική εμβολή, που αντιμετωπίζεται πλέον με φαρμακευτικές μεθόδους που δεν προκαλούν παρενέργειες στον ασθενή. Υπάρχουν επίσης ασθένειες, που παλαιότερα δεν τις γνωρίζαμε καν, ότι υπάρχουν, όπως είναι η άπνοια στον ύπνο, που μας απασχολεί πλέον πολύ συχνά και με ιδιαίτερη ένταση, όπως και μορφές καρκίνου του πνεύμονα, που γνωρίζουμε ότι προκαλούνται από το τσιγάρο», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Δωρεάν εξετάσεις 
αύριο στο Run Greece
Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Κωνσταντινίδης, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΠΓΝΙ, αναφέρθηκε σε μία σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού,  η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στην κεντρική πλατεία, κατά την διεξαγωγή του αγώνα Run Greece.
Σε περίπτερο που θα λειτουργεί στην κεντρική πλατεία, ειδικοί πνευμονολόγοι θα παρέχουν πληροφορίες και ενημέρωση σε όσους το επιθυμούν, με κύρια ομάδα στόχο πάντως τους καπνιστές ηλικίας άνω των 40 ετών. 
«Είναι μία καμπάνια ενημέρωσης για τον κίνδυνο εμφάνισης αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, που είναι ιδιαίτερα υψηλός σε όσους καπνίζουν για 30 χρόνια ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα ή για διάστημα 15 ετών, δύο πακέτα ημερησίως. Είναι εξαιρετικά σημαντική διαδικασία η σπιρομέτρηση γιατί θα πρέπει να γίνουν κατανοητοί οι παράγοντες κινδύνου και οι δυνατότητες που υπάρχουν για την πρόληψη της ασθένειας», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τη Novartis, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και την υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και θα διεξάγονται και δωρεάν σπιρομετρήσεις – έλεγχοι της πνευμονικής λειτουργίας των πολιτών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου