Επικαιρότητα

Τάση μείωσης των απορριμμάτων της πόλης

Off

Ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με το 2019 είναι οι συνολικές ποσότητες των σύμμεικτων απορριμμάτων που μετέφερε το 2020 ο δήμος Ιωαννιτών στη Μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι, με την πανδημία να φαίνεται πως έχει παίξει ρόλο και αυτή, αφού δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες ειδικά στις δύο περιόδους της καραντίνας. 

Το 2020 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Μονάδα ΑΣΑ που δόθηκαν στο δήμο Ιωαννιτών, μεταφέρθηκαν στο Ελευθεροχώρι 36.283 τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων σε σχέση με τους 37.335 τόνοι του 2019. 

Αισθητά μειωμένες είναι όμως οι ποσότητες σε σχέση με το 2016, όπου ο δήμος Ιωαννιτών παρήγαγε 48.158 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων, πριν όμως λειτουργήσει η Μονάδα ΑΣΑ. 

 

Η ανακύκλωση

Η διαφορά στην παραγόμενη ποσότητα πάντως δεν καλύπτεται απόλυτα από τους αριθμούς της ανακύκλωσης, με τις ποσότητες εκεί να είναι μεν αυξημένες, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό, που να καλύπτουν τη διαφορά. 

Το 2016 ο δήμος Ιωαννιτών ανακύκλωσε 3.631 τόνους απορριμμάτων, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα το 2019 ήταν 5.139 και το 2020 5.146 τόνοι.

Όπως ανέφερε όμως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων για την ανακύκλωση Ευάγγελος Πήχας, το στοιχείο που δημιουργεί έντονο προβληματισμό είναι το ότι το ποσοστό της ανακύκλωσης μόλις που ξεπερνά το 12% στον δήμο Ιωαννιτών, ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά των στόχων του δήμου, αλλά και του εθνικού στόχου για την επίτευξη της ανακύκλωσης.

«Προφανώς είναι ζήτημα για όλους μας, γιατί όλοι και πρώτος ο δήμος Ιωαννιτών, αλλά και οι πολίτες έχουμε την ευθύνη να αυξήσουμε το ποσοστό της ανακύκλωσης, αλλά υπάρχουν και παράμετροι που παίζουν το δικό τους ρόλο. Μία τέτοια είναι το μεγάλο ποσοστό της ανταποδοτικής ανακύκλωσης με πολίτες να αφαιρούν από τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης τα πλαστικά μπουκάλια και τις συσκευασίες, οι οποίες οδηγούνται στην ανταποδοτική ανακύκλωση», ανέφερε ο κ. Πήχας.

 

Μεγάλο το ποσοστό

 του υπολείμματος

Ίσως όμως το πλέον ανησυχητικό που σχετίζεται με την ανακύκλωση στον δήμο Ιωαννιτών, να είναι το ποσοστό του υπολείμματος από τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που φτάνουν στο Κέντρο Διαλογής, το οποίο φτάνει το 40%. «Αυτό επιβεβαιώνει την γενική αίσθηση που έχουμε, ότι οι πολίτες θέλουν να κάνουν ανακύκλωση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν το κάνουν σωστά, βάζοντας μαζί με τα ανακυκλώσιμα υλικά και σύμμεικτα απορρίμματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θέλουμε ως δήμος Ιωαννιτών, να ενισχύσουμε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών. Η πλατφόρμα του Followgreen είναι μία τέτοια δυνατότητα και σχεδιάζουμε εκτός από τα δημοτικά σχολεία να την εφαρμόσουμε και στα γυμνάσια», ανέφερε ο κ. Πήχας.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου