Επικαιρότητα

Η αντιλαϊκή κατεύθυνση δεν μπορεί να κρυφτεί

Off

Η Όλυ Τσουμάνη, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών για το 2021  τόνισε ότι «στην αρχή κάθε θητείας κάθε Δημοτικής Αρχής ακούμε ότι την πρώτη χρονιά θα προσαρμοστεί στα υπάρχοντα δεδομένα και από την επόμενη χρονιά θα φανεί η πολιτική της μέσα από τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Αν κάποιος μελετήσει τους προϋπολογισμούς των διοικήσεων Μπέγκα και αυτούς της διοίκησης Ελισάφ, θα διαπιστώσει ότι βρίσκονται στην ίδια ρότα. Η αντιλαϊκή κατεύθυνση δεν μπορεί να κρυφτεί, αφού ο προϋπολογισμός είναι καθρέφτης από που εισπράττονται τα χρήματα και που πηγαίνουν.

Φέτος καλούμαστε να συζητήσουμε άλλον ένα προϋπολογισμό που αποδεικνύει την υποταγή και τη συμμόρφωση της οικονομικής πολιτικής του Δήμου στο αντιλαϊκό δημοσιονομικό και θεσμικό πλαίσιο που εποπτεύει το οικονομικό παρατηρητήριο και το αντίστοιχο υπουργείο μέσα από ένα ευρύτατο πλαίσιο συμμόρφωσης που αφορά όργανα και εργαζομένους. Με άλλα λόγια, και ο δήμος Ιωαννιτών  βρίσκεται κάτω από την γενικότερη ομπρέλα της οικονομικής πολιτικής του κράτους». Και συνέχισε:

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δώσει κάποιες ανάσες στον λαό και να κοντράρει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Όμως, από τα ίδια τα πράγματα και τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου του 2021 προκύπτει ότι η Δημοτική Αρχή αλλά και ο Δήμαρχος ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να κοντραριστεί, ότι συμφωνεί με την κυρίαρχη πολιτική που έχει μετατρέψει τους Δήμους σε κρατική υπηρεσία, υπηρετώντας τους κρατικούς σχεδιασμούς των κυβερνώντων, σημερινών και χθεσινών, της Ε.Ε. αυτών που κατέχουν τον πλούτο».

Ανέφερε ακόμα:

«Είναι σκάνδαλο η κυβέρνηση να μεταφέρει αρμοδιότητες στους δήμους, χωρίς να μεταφέρει τους αντίστοιχους πόρους. Ο δήμος θα έπρεπε να διαμαρτύρεται και να εγκαλεί την κυβέρνηση για αυτή την κατάσταση.

Παράλληλα τα έσοδα που προκύπτουν από δημοτικούς πόρους ανέρχονται σε 14,81εκ €, δηλ. 1,9 εκ. ευρώ περισσότερα από τους ΚΑΠ  

Επίσης, καραδοκεί το σαφάρι της είσπραξης των οφειλών δημοτών προς το δήμο για παλαιότερα χρέη, που ανέρχονται στα 3,37 εκ. €, αυτά που αφορούν μόνο το 2020, χωρίς να συζητάμε για τα προηγούμενα χρόνια. Κάτω από την πίεση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, της δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας και της πρόβλεψης πλειστηριασμών για χρέη 500 € και άνω προς τους δήμους, χιλιάδες Γιαννιώτες εκβιάζονται κυριολεκτικά να τα πληρώσουν ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι αυτή τη δυνατότητα. Σα να μην έφτανε αυτό όμως, ομολογείτε ότι τα επόμενα χρόνια θέλετε να αυξήσετε τα ίδια έσοδα και  να βελτιώσετε την εισπραξιμότητα. Αν δεν έχετε ξεκινήσει ήδη το φορο-κυνηγητό είναι επειδή δεν μπορείτε εξαιτίας της προσωρινής αναστολής στην αναγκαστική εκτέλεση λόγω της πανδημίας. Όχι επειδή δεν θέλετε. 

Είναι σημαντικό ότι στην εισαγωγική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού αναγνωρίζεται ότι το 2021 θα είναι μειωμένη ως σύνολο η κρατική χρηματοδότηση τους Δήμους σε σχέση με το 2020 κατά 210 εκ. €.

Ως αντιστάθμισμα της παραπάνω μείωσης η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα αυξηθούν τα «ίδια έσοδα» των Δήμων από 2,297 εκ. € στα 2,532 εκ. €., αύξηση πάνω από 335 εκ. €. Αιχμή τους σε αυτή τη φάση η λεγομένη διασταύρωση των τετραγωνικών που γίνεται από τους Δήμους.

Μια ρύθμιση ψηφισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά στηρίζει η Ν.Δ. και η ηγεσία της ΚΕΔΕ,  και που δεν ήρθε να διασταυρώσει το αληθές των δηλωμένων τετραγωνικών της λαϊκής κατοικίας, όπως παραπλανητικά αναφέρεται, αλλά πώς θα περάσουν οι δημότες από το ταμείου του δήμου.

Πολλά νοικοκυριά και στο Δήμο μας «θα τρίβουν τα μάτια τους» με τα «μπουγιουρντί» που θα παίρνουν στα χέρια τους και οι πρώτες εκτιμήσεις μιλάνε για 2,5 εκατομμύρια το χρόνο μόνο από τα ανταποδοτικά συν 1,5 εκ για το ΤΑΠ. Επίσης, θα καταλάβουν ότι, στη βάση των παραπάνω, ανοίγει με μαθηματική ακρίβεια και ο δρόμος για την αύξηση του ΕΝΦΙΑ, που διακαής πόθος  και της ΚΕΔΕ είναι να τον διαχειρίζονται οι δήμοι αντί να επιδιώκουν την κατάργησή του για τη λαϊκή οικογένεια. Αν προσθέσουμε εδώ τις 300.000 ευρώ από την ελεγχόμενη στάθμευση και τις 280.000 ευρώ από τα τραπεζοκαθίσματα είναι σαφές πού το πάτε».

«Σήμερα όχι μόνο είναι αναγκαίο, αλλά επιβάλλεται να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια από το Δήμο για να υλοποιηθούν μέτρα πραγματικής ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών με απαλλαγές και μειώσεις σε απόρους, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια, δικαιούχους ΚΕΑ, εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή, αυτοαπασχολούμενους επίσης σε αναστολή με εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Βέβαια εμείς αν ζητήσουμε αυτά θα πείτε αφού δεν ισοσκελίζονται και δεν εγκρίνονται από το παρατηρητήριο «δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον!»

Μια τέτοια κατεύθυνση δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό του Δήμου» τόνισε ακόμα η κα. Τσουμάνη.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου