Ήπειρος

Βάση εκκίνησης

Off

Δύο καλές ειδήσεις έφερε ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης στα Γιάννενα, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του που ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ και ολοκληρώθηκε την Κυριακή το απόγευμα.
Η πρώτη είδηση είναι ότι προωθείται η έναρξη των αναστηλωτικών εργασιών στο Γεφύρι της Πλάκας με σημείο εκκίνησης το καλοκαίρι.
Η δεύτερη είδηση είναι κι αυτή καλοκαιρινή, αφού τότε αναμένεται να προγραμματιστεί η πραγματοποίηση μιας συμβολικής εκδήλωσης μέσα στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, στο οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης σε τουλάχιστον τέσσερις κερκίδες του κάτω διαζώματος.
Και οι δύο ανακοινώσεις έτυχαν θετικής αποδοχής από τους τοπικούς φορείς και έδωσαν τον τόνο σε μια περιοδεία που έφερε στο προσκήνιο το σύνολο των μεγάλων έργων πολιτισμού που εξελίσσονται ή προετοιμάζονται να ξεκινήσουν, στην Ήπειρο. 

Το Γεφύρι της Πλάκας
Η σύσκεψη που έγινε το Σάββατο το πρωί στην Περιφέρεια και στην οποία συζητήθηκε και το το Γεφύρι της Πλάκας, αποτέλεσε το καθοριστικό βήμα για την έναρξη των εργασιών. Στην ουσία ξεμπλόκαρε τις διαδικασίες που απαιτούνται κι αποτέλεσε τη βάση εκκίνησης.
Συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης του έργου στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ παράλληλα ο φορέας θα αναλάβει και τη διαχείριση των χρηματικών προσφορών από ιδιώτες. Επιπλέον, αναμένονται εργασίες για την πρόσβαση των εργοταξιακών οχημάτων καθώς και η προμελέτη για το γεφυροϊκρίωμα που θα στηθεί και θα χρησιμοποιηθεί και ως καλούπι. 
Στον φορέα θα συμμετάσχουν η Αρχαιολογική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η  Περιφέρεια Ηπείρου, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, τοπικοί περιβαλλοντικοί φορείς. 
«Έχουμε συμφωνήσει να φτιάξουμε έναν Φορέα Διαχείρισης του έργου, ο οποίος φορέας θα μπορέσει και να υποδεχτεί τα χρήματα των δωρεών- γιατί υπάρχει μεγάλη προσφορά και από τον κ.Λούλη του οποίου ιστορικά η οικογένειά ήταν δωρητής του γεφυριού και από άλλες εταιρίες- και με απόλυτα διασφαλισμένη τη διαφάνεια κατά τη διαχείρισή του, να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και με ευέλικτες μεθόδους στην αναστήλωση του γεφυριού», σημείωσε ο υπουργός στις δηλώσεις του θέτοντας ως «κοινό στόχο, την ταχεία, απρόσκοπτη και όσο το δυνατόν ωραιότερη αποκατάσταση του μνημείου, με την αγάπη γι’ αυτό, για ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του νεώτερου ελληνικού πολιτισμού όπως είναι τα γεφύρια της Ηπείρου».
Σε πρώτη φάση θα διανοιχθεί ο δρόμος για να ανοίξει η πρόσβαση για τα μηχανήματα και τα συνεργεία, ενώ αναμένεται όπως τόνισε ο κ. Ξυδάκης, από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα, τον αναστηλωτή της Ακρόπολης Μανώλη Κορρέ, η προμελέτη του για το γεφυροϊκρίωμα, μία μεταλλική κατασκευή υψηλών προδιαγραφών που θα χρησιμοποιηθεί και σαν καλούπι για την αναστήλωση της γέφυρας. 
Πιστεύουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε τα πρώτα απτά δείγματα της αναστηλωτικής εργασίας κι από εκεί και πέρα θα πάνε όλα παρά πολύ γρήγορα όλα, υπογράμμισε ο υπουργός.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το πρόγραμμα περιφερειακής πολιτιστικής ανάπτυξης που αναπτύσσει η Περιφέρεια, με το υπουργείο να δηλώνει αρωγός στην προσπάθεια της Περιφέρειας ενώ συζητήθηκε η δυνατότητα, για ορισμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ηπείρου, όπως η παραδοσιακή μουσική, ή η μαστορική τέχνη, να συνταχθούν φάκελοι για να περιληφθούν στα στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Αλ. Καχριμάνης
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης για τη σύσκεψη καθώς και το πνεύμα συνεργασίας που αναπτύχθηκε.
«Κάναμε μία πολύ καλή συζήτηση, για όλα τα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό στην Ήπειρο. Χάρηκα ιδιαίτερα γιατί στις σκέψεις του υπουργού είναι και η αναβάθμιση για ό,τι υπάρχει γύρω από τις Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ηπείρου.
Επίσης του είπαμε ότι στο επόμενο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, εμείς έχουμε την πρωτοποριακή πρόταση για τη σύνδεση των πέντε αρχαίων θεάτρων με πολλές συνέργειες» τόνισε μεταξύ άλλων και κατέληξε: «Ευχαριστώ τον υπουργό γιατί πλέον, με τη σημερινή συνάντηση μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους».

Στη Δωδώνη
Το Σάββατο το μεσημέρι, μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια ο αν. υπουργός Νίκος Ξυδάκης επισκέφτηκε το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.
Εκεί ανακοίνωσε και την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να λειτουργήσει συμβολικά, για μία φορά στη διάρκεια του καλοκαιριού, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.
Η εκδήλωση θα γίνει στις τέσσερις κερκίδες που έχουν ήδη αποκατασταθεί με το πολύ σπουδαίο και πρωτοποριακό επιστημονικό έργο αναστήλωσης που εξελίσσεται να έχει προχωρήσει και στην πέμπτη κερκίδα. Αυτό σημαίνει ότι 800 με 1000 περίπου θεατές θα έχουν την ευκαιρία μετά από χρόνια να παρακολουθήσουν μέσα στο αρχαίο θέατρο πια, μία εκδήλωση, ανοίγοντας έτσι τη δυνατότητα να ξανακουστεί ο τραγικός λόγος σε ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία θέατρα της Μεσογείου, όσο σιγά σιγά θα αποδίδονται προς χρήση και οι υπόλοιπες κερκίδες των δύο διαζωμάτων.
Συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφο, Γιάννη Καραγιάννη και Μερόπη Τζούφη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κώστα Σιαράβα, ο κ. Ξυδάκης ξεναγήθηκε από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κώστα Σουέρεφ στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ ενημερώθηκε και για την εξέλιξη των εργασιών στις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου από τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής Δωδώνης Γιώργο Σμύρη. 
Ο υπουργός δήλωσε ότι το έργο, που έχει ξεκινήσει με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, θα συνεχιστεί με κονδύλια και από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο. Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό χώρο με μεγάλες τεχνικές απαιτήσεις συντήρησης. Θα αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία με την ουσιαστική συνδρομή των Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν, ανέδειξαν το θέατρο και τώρα το παραδίδουν τμηματικά σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μνημείο της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς. Ο φάκελος για την ένταξη του στον κατάλογο με τα αντίστοιχα μνημεία της UNESCO είναι έτοιμος και θα προωθηθεί». 
«Τα μνημεία πρέπει να αποδίδονται προς χρήση, να είναι λειτουργικά και ζωντανά, αλλά πάντα με πολλούς περιορισμούς και πολλή περίσκεψη. Δεν είναι ο εύκολος τρόπος για να αυξήσουμε τον τουρισμό», σημείωσε ακόμα ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η ομορφιά, η σημασία, η αξία και ο πολιτισμός που μεταφέρουν τα μνημεία ακτινοβολούν. Δεν χρειάζεται να επιβαρύνονται. Η ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση είναι ένας από τους κεντρικούς πυρήνες στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Σχεδιάζουμε να τονώσουμε την τοπική οικονομία και παράλληλα να προσθέσουμε πολιτιστική υπεραξία στον τουρισμό». 

Η περιοδεία
Στα Γιάννενα, ο υπουργός κατέθεσε το Σάββατο στεφάνι εκ μέρους της κυβέρνησης στο Ηρώο των Μπιζανομάχων με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τον εορτασμό της αντιφασιστικής νίκης των λαών, ενώ είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο. 
Την Κυριακή ο κ. Ξυδάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στους νομούς Πρέβεζας και Άρτας. Στην Πρέβεζα συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο. Περιηγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Νικόπολης συνοδευόμενος από τον καθηγητή Κωσταντίνο Ζάχο, την Ανθή Αγγέλη, προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, τον Κώστα Μπάρκα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πρεβέζας, τον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου και τον δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη. 
Στην πόλη της Άρτας σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Γεφύρι της Άρτας παρουσία της Βαρβάρας Παπαδοπούλου, Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων, της Όλγας Γεροβασίλη και του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, του Δημάρχου Άρτας Χρήστου Τσιρογιάννη και του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά. Στη συνέχεια ο υπουργός ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και στον βυζαντινό ναό της Παναγίας της Παρηγορήτισσας.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου