Επικαιρότητα

Πού οφείλεται ο αυξημένος αριθμός καισαρικών

Off

Πολυπαραγοντικό είναι το θέμα της αύξησης του αριθμού των καισαρικών έναντι των φυσιολογικών τοκετών στη χώρα, φαινόμενο που άρχισε να παρατηρείται από τα μέσα του 2000 με μεγάλη ένταση και εκτοξεύθηκε την δεκαετία του 2010.

Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία σε επίπεδο χώρας σχεδόν το 60% των τοκετών εξελίσσεται με τη χειρουργική επέμβαση της καισαρικής έναντι του 40% των φυσιολογικών τοκετών.

 

Παγκόσμια τάση

Τα στοιχεία αυτά καθιστούν την Ελλάδα σε μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως με το μεγαλύτερο ποσοστό των καισαρικών έναντι του φυσιολογικού τοκετού με τον ΠΟΥ να έχει ζητήσει από το 2013 τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον περιορισμό του αριθμού των καισαρικών.

Σύμφωνα με την Δέσποινα Χαλάτση, πρόεδρο του Συλλόγου Μαιών – Μαιευτών Ιωαννίνων η Ελλάδα ακολουθεί την παγκόσμια τάση για την αύξηση των καισαρικών, τουλάχιστον όπως αυτή καταγράφονταν ως τα μέσα της δεκαετίας του 2010.

Από τότε μέχρι και σήμερα φαίνεται πως στην Ελλάδα η κατάσταση έχει παγιωθεί με την κα Χαλάτση να τονίζει πως ένας από τους πλέον βασικούς λόγους είναι η ιατρικοποίηση του τοκετού.

«Μία φυσιολογική για τη γυναίκα διαδικασία αντιμετωπίζεται ως ένα παθολογικό φαινόμενο. Ο τοκετός έχει μεταφερθεί στα νοσοκομεία ως διαδικασία, η οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν είναι στα επίπεδα που έπρεπε και οι μαίες δεν παίζουν τον ρόλο που είναι προκαθορισμένος. Έγινε μία προσπάθεια για τη δημιουργία δικτύου μαιών, αλλά τουλάχιστον μέχρι σήμερα στην 6η ΥΠΕ δεν έχει λειτουργήσει», σημείωσε η κα Χαλάτση.

 

Θέμα νοοτροπίας

Ένας επίσης από τους βασικούς παράγοντες σχετίζεται με την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας κύησης των γυναικών, κάτι που επηρεάζει τους παράγοντες κινδύνου.

Επίσης όμως όπως ανέφερε η κα Χαλάτση και η γραμματέας του Συλλόγου Μαρία Λεοντάρη είναι και θέμα νοοτροπίας αφού εκτός από τον φόβο για τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού, πολλές γυναίκες επιλέγουν συνειδητά και χωρίς καν να κάνουν δεύτερες σκέψεις, μία χειρουργική επέμβαση γιατί θέλουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία αλλά και για λόγους προγραμματισμού της καθημερινότητάς τους.

«Ο δικός μας ρόλος είναι να αναδείξουμε τη φυσιολογική διάσταση του τοκετού και τη σημασία του και να προετοιμάσουν τις γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη να είναι όσο γίνεται περισσότερο συγκεντρωμένες στην κύηση και στον τοκετό. Προφανώς έχουν αλλάξει τα πρότυπα, οι νοοτροπίες και όλο και περισσότεροι ψάχνουν την εύκολη λύση. Το μήνυμά μας είναι ότι δεν υπάρχει ταλαιπωρία σε έναν φυσιολογικό τοκετό εάν γίνει σωστή διαχείριση σε όλες τις φάσεις του», ανέφερε η κα Λεοντάρη.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου