Επικαιρότητα

Πέρα από ευκολίες και απλουστεύσεις

Off

Με χαρακτηριστική ευκολία και απλότητα που προβληματίζει, επιχείρησαν οι διοργανωτές και οι υποστηρικτές του 1ου φεστιβάλ κάνναβης που έγινε στην Αθήνα, να πείσουν τόσο για την ορθότητα της επιλογής τους, όσο κυρίως για την ανάγκη αποποινικοποίησης της ιατρικής κάνναβης και στην Ελλάδα. 
Βασικό επιχείρημα στο οπλοστάσιό τους το ότι πρόκειται για μία φυσική φαρμακευτική ουσία, η χρήση της οποίας σε πολλές περιπτώσεις αντιμετώπισης ασθενειών, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Το επιχείρημα για την ιατρική χρήση της κάνναβης ήταν η μία πλευρά του αιτήματος και της φιλοσοφίας του φεστιβάλ, γιατί η δεύτερη πλευρά, που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, ήταν εκείνη σύμφωνα με την οποία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατόμου, από την αρχαιότητα μάλιστα, «…να επιλέγει το ευφορικό του μέσο, από τη στιγμή μάλιστα που δεν προκαλεί βλάβη σε κάποιον άλλο».
Η συζήτηση που άνοιξε με την διεξαγωγή του φεστιβάλ κάνναβης στην Αθήνα, πέρα από τις πολιτικές σκοπιμότητες, προσέλαβε ενδιαφέρουσες κοινωνικές διαστάσεις, ενώ προκάλεσε και επιστημονικές αντιδράσεις για την ευκολία με τον οποία η κάνναβη «βαφτίζεται» ως φυσικό φάρμακο ή για την επισήμανση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του καθενός και του δικαιώματος που έχει να αυτοκαταστρέφεται…
Η ευκολία αυτή με την οποία γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις, αλλά και άλλες επισημάνσεις, όπως το ότι η ενίσχυση της βιομηχανίας κάνναβης στη χώρα μας θα δημιουργούσε περίπου 44.000 θέσεις εργασίας (!) βρίσκονται στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας, ενώ δε θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητες οι ανακοινώσεις θεραπευτικών κοινοτήτων και κέντρων απεξάρτησης που επισημαίνουν τον προφανή κίνδυνο διολίσθησης σε μία λανθασμένη λογική γύρω από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την ποινικοποίηση της χρήσης και του εμπορίου τους.

Ο Β. Κούτρας
Την εκτίμηση, ότι αυτό που υποστηρίζουν οι διοργανωτές, ότι δηλαδή η κάνναβη είναι μία παντελώς ακίνδυνη ουσία, ως φυσικό προϊόν, υποκρύπτει πολύ περισσότερους κινδύνους και έχει τελικά από την πραγματικότητα, εξέφρασε ο Βασίλης Κούτρας, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης ΣΧΕΔΙΑ.
«Με τρομάζει η ευκολία με την οποία κάποιοι υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη άποψη, όταν δεν υποστηρίζουν την άποψή τους αυτή σε κάποια συγκεκριμένη μελέτη. Η κάνναβη δεν είναι μία ακίνδυνη ουσία, επειδή είναι φυσικό προϊόν. Ένα τσιγάρο κάνναβης είναι πέντε – έξι φορές περισσότερο καρκινογόνο, από ένα κοινό τσιγάρο και δημιουργεί εξάρτηση. Υπάρχουν αποδεδειγμένα σοβαρές επιδράσεις στην ψυχική σφαίρα του ατόμου, όπως είναι διαταραχές πανικού, ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, κατάθλιψη και σοβαρές ψυχώσεις. Μελέτες στην Ολλανδία και τη Σουηδία, δείχνουν ότι το 6% όσων άρχισαν τη χρήση κάνναβης πριν τα 18 τους χρόνια, ανέπτυξε σχιζοφρένεια στην ενήλική ζωή τους. Εάν αυτό θεωρείται ήπια επίδραση, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Δε γίνεται να υποτιμούμε τις συνέπειες της κρίσης από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα της κάνναβης», τόνισε ο κ. Κούτρας, που αναφέρθηκε στην έκθεση που υπέβαλε η Ολλανδία στον ΟΗΕ το 2004 στην οποία αναφέρεται πως «η κάνναβη είναι μία επικίνδυνη ουσία και για το άτομο και για την κοινωνία».
Καταλήγοντας ο κ. Κούτρας τόνισε, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία μίας στέρεας και διαφορετικής αντίληψης πιο κοντά στην πραγματικότητα για τις επιδράσεις της χρήσης των ναρκωτικών, είναι η συστηματική δουλειά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
«Οι περισσότεροι από όσους βρίσκονται σε καθεστώς εξάρτησης θεωρούν, ότι δε βρέθηκαν εκεί τυχαία, αλλά γιατί μόνο αυτή η κατάσταση τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους ή να βρουν την ευτυχία. Εάν δε δουλέψουμε ως κοινωνία για να δημιουργήσουμε διαφορετικές και ισχυρές προσωπικότητες, θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ανελεύθερες επιλογές». 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ