Επικαιρότητα

Αυξάνονται οι νοσηλείες των ασθενών με κορωνοϊό

Off

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η επαναλειτουργία της 3ης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων στο ΠΓΝΙ, αφού οι νοσηλείες των ασθενών με κορωνοϊό έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, όχι όμως ως απόρροια της αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα. 

Ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των ασθενών που νοσηλεύονται στο ΠΓΝΙ έχει διακομιστεί από τη γειτονική Αλβανία, όπου η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και δύσκολα διαχειρίσιμη από το δημόσιο σύστημα υγείας της γειτονικής χώρας, επιβαρύνεται όμως το εθνικό σύστημα υγείας της Ελλάδας και τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, που όπως και τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο σηκώνουν ένα μεγάλο φορτίο στις νοσηλείες αλλοδαπών και ομογενών από την Αλβανία. 

Μέχρι χθες το μεσημέρι στο ΠΓΝΙ νοσηλεύονταν 29 ασθενείς στις δύο ΜΕΛ και τέσσερις ασθενείς διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο ΠΓΝΙ, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων των τμημάτων του νοσοκομείου και της διοίκησης, για να εκτιμηθεί η κατάσταση και πώς αυτή εξελίσσεται, συμφωνήθηκε σε αυτή τη φάση να ξεκινήσει η προετοιμασία για την επαναλειτουργία της 3ης ΜΕΛ, που φαίνεται, ότι θα χρειαστεί τις επόμενες ημέρες, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο Χατζηκώστα μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης νοσηλεύονταν οκτώ ασθενείς στη Μονάδα Λοιμώξεων και τρεις ασθενείς στη ΜΕΘ covid. 

 

Επιβάρυνση της εικόνας

Οι νοσηλείες των ασθενών στα νοσοκομεία κάθε περιοχής, είναι ένας κρίσιμος δείκτης για τη διαμόρφωση της επιδημιολογικής εικόνας της. Η πίεση όμως στο σύστημα υγείας της Ηπείρου και δη των Ιωαννίνων, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ, ενδεχομένως οδηγήσει σε αποφάσεις νέων περιορισμών, τη στιγμή όμως, που οι μισές σχεδόν νοσηλείες δεν προέρχονται από την Ήπειρο, ούτε καν από άλλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, αλλά από τη γειτονική Αλβανία. 

Κάτι τέτοιο προφανώς δε θα είναι δίκαιο απέναντι στους Ηπειρώτες που έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη τήρηση των μέτρων για πολλούς περισσότερους μήνες μάλιστα από άλλες περιοχές, με δεδομένο, ότι τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόστηκαν στα Ιωάννινα, γρηγορότερα από άλλες περιοχές και από το δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ