Επικαιρότητα

Στη μάχη του εμβολιασμού και τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας

Off

Στην μάχη της χορήγησης του εμβολίου για τον κορωνοϊό μπήκαν από την αρχή της εβδομάδας και τα πρώτα Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια Ηπείρου, που απέκτησαν τη δυνατότητα αυτή και σε επίπεδο υποδομών, αλλά και μετά την εκπαίδευση του προσωπικού. 

Από τα Ιωάννινα, πρώτα στην εμβολιαστική μάχη μπήκαν τα Κέντρα Υγείας Δελβινακίου, Μετσόβου και Κόνιτσας, ενώ αντίστοιχα εμβολιαστικές γραμμές λειτουργούν στα Κέντρα Υγείας στα Άγναντα, την Πάργα και την Παραμυθιά.

 Ο αριθμός των Κέντρων Υγείας στα οποία θα λειτουργούν εμβολιαστικές γραμμές αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, πιθανότατα μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου, όταν και αναμένεται μεγαλύτερη επάρκεια εμβολίων στη χώρα. Καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι όχι μόνο ο αριθμός των διαθέσιμων δόσεων, αλλά και το είδος των εμβολίων, καθώς στη διάθεση των υγειονομικών αρχών, θα μπουν σύντομα και εμβόλια άλλων εταιρειών, που δεν απαιτούν τόσο αυστηρές συνθήκες αποθήκευσης σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, ενώ τους επόμενους μήνες θα είναι στη διάθεση των αρχών και εμβόλια που απαιτούν τη χορήγηση μίας δόσης.

 

23.000 εμβόλια

Στην Ήπειρο μέχρι και την Τρίτη είχαν γίνει συνολικά περισσότερα από 23.000 εμβόλια πρώτης και δεύτερης δόσης, με τα Ιωάννινα να βρίσκονται μάλιστα στην 8η θέση στον πίνακα κατάταξης σε όλη τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων. 

Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα έγιναν μέχρι την Τρίτη 12.721 εμβόλια, εκ των οποίων 8.067 αφορούσαν την πρώτη δόση και 4.654 τη δεύτερη. Ακολουθεί η Άρτα με 4.627 εμβόλια, η Θεσπρωτία με 3.289 και η Πρέβεζα με 1.338 εμβόλια και με έναν πολύ πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τις άλλες τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

 

Μεγάλη ανταπόκριση

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Νικόπουλο, η διαδικασία εκτέλεσης του εμβολιαστικού προγράμματος εξελίσσεται ικανοποιητικά στην Ήπειρο, με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη ανταπόκριση και προθυμία των πολιτών. 

«Μας έχει κάνει μεγάλη εντύπωση, ότι είναι σπάνιο να χαθεί μία δόση εμβολίου, για τους συμπολίτες μας που μπορεί να αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας, αλλά έρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα και είναι συνεπείς στα ραντεβού τους. Ενώ πριν την έναρξη των εμβολιασμών υπήρχε μία καχυποψία και μία αγωνία για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει προσέλευση, τώρα έχουμε φτάσει στο αντίθετο στάδιο, να δεχόμαστε πιέσεις για να γίνουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί. Πιστεύω, ότι έχουμε ξεφύγει πλέον από το στάδιο της αβεβαιότητας για τα εμβόλια και η κατάσταση θα εξελιχθεί ακόμη καλύτερα το επόμενο διάστημα, αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να είμαστε προσεκτικοί», ανέφερε ο κ. Νικόπουλος, που βρέθηκε χθες το πρωί στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, παρακολουθώντας τη διαδικασία των εμβολιασμών.

 

Θέμα συστήματος

Από την Κυριακή πάντως, και στην Ήπειρο, όπως και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, είναι αδύνατο οι ενδιαφερόμενοι στην ηλικιακή κατηγορία των 75-79 ετών να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για την Ήπειρο, το ηλεκτρονικό σύστημα έδινε τη δυνατότητα χορήγησης του εμβολίου μόνο στο νοσοκομείο Φιλιατών και στο ΚΥ Ηγουμενίτσας. Θέμα πάντως με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτή τη φάση δε φαίνεται να προκύπτει, αλλά πιθανότατα έχουν εξαντληθεί οι διαθέσιμες ημερομηνίες των ραντεβού που δίνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ