Επικαιρότητα

Τι ισχύει για τις νοσηλείες ασθενών από άλλες περιοχές

Off

Η αύξηση των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο τον Φεβρουάριο, δεν αποτυπώνεται προς το παρόν σε μία πίεση στο σύστημα υγείας, αυτό όμως, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξει

Έντονος είναι ο προβληματισμός στις υγειονομικές αρχές της περιοχής και κυρίως στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων για το ενδεχόμενο, να ανοίξει μία νέα «πληγή» με τις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, που διακομίζονται από άλλες περιοχές και τη γειτονική Αλβανία και νοσηλεύονται είτε στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων είτε διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. 

Ήδη, το ποσοστό των νοσηλευομένων που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες έχει ξεπεράσει το 50% στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, με το ποσοστό των υπηκόων Αλβανίας και των ομογενών να είναι πάνω από το 40% και το υπόλοιπο να αναφέρεται σε ασθενείς από όμορες και όχι μόνο, γεωγραφικές περιοχές της Ηπείρου.

Ο προβληματισμός προς το παρόν δεν σχετίζεται με τις δυνατότητες του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στην ανάγκη νοσηλείας των ασθενών αυτών, αλλά στο πώς μπορεί να εξελιχθεί μία κατάσταση, που είναι δυναμική και τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. 

Η αύξηση των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο τον Φεβρουάριο, δεν αποτυπώνεται προς το παρόν σε μία πίεση στο σύστημα υγείας με αντίστοιχη αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών από την Ήπειρο, αυτό όμως, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξει.

Ο δείκτης αυτός είναι κρίσιμος στην πολυκριτηριακή ανάλυση που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία για να διαμορφώσουν αφενός το επιδημιολογικό προφίλ μίας περιοχής και για να λάβουν αποφάσεις σχετικές με επιπλέον περιοριστικά μέτρα ή και την επιβολή ενός «σκληρού» lockdown, όπως έγινε ήδη σε άλλες περιοχές.

Αυτό όμως θα είναι τουλάχιστον άδικο για την περιοχή, τις δομές υγείας και το σύνολο των κατοίκων της Ηπείρου, που έχουν υπομείνει πολλούς μήνες περιοριστικών μέτρων και μέχρι και σήμερα τα έχουν καταφέρει περίφημα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που η περιφέρεια Ηπείρου εξακολουθεί να φιγουράρει ως η μόνη «πράσινη» περιφέρεια στην Ευρώπη, στους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Ερωτηθείς σχετικά για το ενδεχόμενο αυτό, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται σε εθνικό αλλά και διακρατικό επίπεδο, ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Νικόπουλος τόνισε, ότι τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά και λαμβάνονται υπόψιν όλες οι παράμετροι, για την αποδοχή της νοσηλείας ασθενών από τη γειτονική χώρα. 

Εξήγησε ωστόσο ότι μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών, υπάρχει η «πολυτέλεια» της διακομιδής και της νοσηλείας ασθενών από την Αλβανία στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, όμως αυτό μπορεί να αλλάξει, εάν αλλάξουν και τα δεδομένα.

«Οι περιπτώσεις αυτές άλλωστε στην ημερήσια καταγραφή των νοσηλειών καταγράφονται ως εισερχόμενες στην περιοχή και όχι ως κρούσματα και νοσηλείες της περιοχής. Μέχρι σήμερα είχαμε και έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε. Δε γίνεται να αρνηθούμε άλλωστε την παροχή υπηρεσιών υγείας σε κανέναν ασθενή, ανεξάρτητα από το αν είναι έλληνας, αλλοδαπός ή ομογενής. Η διαδικασία ωστόσο βρίσκεται σε καθημερινό αυστηρό έλεγχο, όπως και η επικοινωνία των ελληνικών αρχών με τις προξενικές αρχές της χώρας στην Αλβανία», ανέφερε ο κ. Νικόπουλος.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου