Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 10:25
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μαΐου 2015
Επικαιρότητα

Την ερχόμενη εβδομάδα η δίκη για τις συμβάσεις της ΑΔΕΙ

Off

Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, η επανέναρξη των επεισοδίων του σήριαλ με τους 126 πρώην εργαζόμενους της ΑΔΕΙ και της μετατροπής των συμβάσεών τους, ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. 
Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη και ήταν το πρώτο «κρας τεστ» της δημοτικής αρχής Φίλιου τον Ιανουάριο του 2011 όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της. 
Ήταν η περίοδος που οι συμβάσεις των 126 εργαζομένων δεν ανανεώθηκαν, οι εργαζόμενοι διέκοψαν την εργασιακή τους σχέση με το δήμο Ιωαννιτών, μέσω της ΑΔΕΙ, ενώ για χρονικό διάστημα δύο περίπου μηνών, η επικαιρότητα του δημαρχείου, περιελάμβανε διάφορα «επεισόδια» της υπόθεσης, με κινητοποιήσεις, αποκλεισμούς του δημαρχιακού μεγάρου, αλλά και ένταση στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Μετά από τρεις αναβολές, η δίκη στην οποία παραπέμπονται ως κατηγορούμενοι τα μέλη της διοίκησης της ΑΔΕΙ τον Μάιο του 2009, περίοδος κατά την οποία έγινε η μετατροπή των συμβάσεων, ορίστηκε να ξεκινήσει στις 19 Μαΐου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι κατηγορούμενοι μετέτρεψαν με την επίμαχη απόφαση τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, ενώ στη μία κατηγορία εργαζομένων, η μετατροπή αυτή απαγορευόταν, καθώς είχαν συνάψει διαδοχικές συμβάσεις εργασίας για χρονικό διάστημα 24 μηνών. Σε μία δεύτερη κατηγορία εργαζομένων που δεν είχαν απασχοληθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για διάστημα 24 μηνών, στο κατηγορητήριο τονίζεται πως δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, δεδομένου ότι οι κατηγορούμενοι δε διαβίβασαν την κρίση τους στο ΑΣΕΠ, προκειμένου αυτό να αποφανθεί κατά νόμο, για τη νομιμότητα, επομένως η μετατροπή των συμβάσεων καθίσταται άκυρη και απαγορευμένη.
Ακόμη, στο κατηγορητήριο αναφέρεται, πως οι έχοντες την ευθύνη παραβίασαν εν γνώσει τους το υπηρεσιακό τους καθήκον, «… με σκοπό να προσπορίσουν παράνομο όφελος στους προαναφερόμενους εργαζομένους της ΑΔΕΙ, οι συμβάσεις εργασίας των οποίων μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, χωρίς οι ίδιοι να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις προς τούτο και σε βάρος άλλων συμπολιτών τους, που αποκλείστηκαν παρανόμως από τις επίμαχες θέσεις του δημοσίου τομέα».
Αξίζει τέλος να υπενθυμίσουμε, ότι η δημοτική αρχή Φίλιου είχε βρεθεί σε θέση άμυνας την περίοδο του πρώτου χρόνου θητείας της το 2011, δεχόμενη τα πυρά της αντιπολίτευσης με τους κ.κ Γκόντα, Τασιούλα, Μαντά και Σκοπούλη τότε, να εξαπολύουν μύδρους σε βάρος της δημοτικής αρχής, για την επιλογή της, να μην ανανεώσει τις συμβάσεις και να μην αποδεχθεί την μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου.
Το ενδιαφέρον για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης είναι πρόδηλο, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και ειδικά μετά το Νόμο Κατρούγκαλου, που άνοιξε την πόρτα και πάλι για την επαναπρόσληψη απολυθέντων από τη δημόσια διοίκηση.
Ενδιαφέρον τέλος θα έχει και η στάση των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου