Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 03:26
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουαρίου 2021
Επικαιρότητα

Αναζητείται πεδίο σύνθεσης για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης

Off

Ακόμη κι αν δεν το είπε, το υπονόησε ξεκάθαρα, αν και έσπευσε να απορρίψει κάθε συζήτηση περί νικητών και ηττημένων. Ο λόγος για τον δήμαρχο των Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ,

που κλήθηκε να σχολιάσει και να τοποθετηθεί επί της απόφασης της Αποκεντρωμένης, που ακύρωσε την απόφαση του ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργία των ΣΜΑ και τη μεταφορά του υπολείμματος στους ΧΥΤΥ, βάζοντας ένα πρόωρο τέλος σε μία «μάχη χαρακωμάτων» στον Σύνδεσμο, που κράτησε μήνες.

Ωστόσο, ο κ. Ελισάφ σημείωσε με έμφαση, ότι η απόφαση συνιστά και θα πρέπει να αποτελέσει «ένα μάθημα για όλους και κυρίως για τη διοίκηση του Φορέα, ώστε να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να επιστρέψει σε συνθήκες και όρους διαλόγου, για να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επί του περιεχομένου και του σκεπτικού κατά βάση της απόφασης που εξέδωσε η Αποκεντρωμένη, υπήρξε σαφής και ξεκάθαρη δικαίωση στα επιχειρήματα που υποστήριξε ο δήμος Ιωαννιτών, αλλά και άλλοι δήμοι, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, αλλά και με το περιεχόμενο της προσφυγής στην Αποκεντρωμένη.

«Η Αποκεντρωμένη διαπίστωσε ότι η απόφαση είναι εσφαλμένη. Δικαιώνονται εκ των πραγμάτων όσοι είπαν, ότι η σύμβαση του Φορέα δεν μπορεί να καθορίζει την πολιτική των επόμενων ετών και αυτό είναι σφάλμα τεράστιο. Ελπίζω να το αντιληφθεί και η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και να συζητήσει ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ουσία είναι ότι αυτός ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει. Όταν συζητάμε τα προβλήματα χωρίς εμμονές μπορούμε να βρούμε τις λύσεις που θα έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

 

Κανένα μέτωπο 

με την περιφέρεια

Στο ίδιο μήκος κύματος ουσιαστικά με τις απόψεις του Αλ. Καχριμάνη, περί εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας, αλλά και για μία διάρκεια σύμβασης που θα έχει λιγότερα έτη, ο κ. Ελισάφ διευκρίνισε, ότι δήμοι και περιφέρεια δεν είναι ανταγωνιστές, ούτε πρέπει να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

«Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης, αλλά δεν χρειάζεται να δίνονται αγώνες χαρακωμάτων εναντίον ανύπαρκτων αντιπάλων», τόνισε.

Τέλος υπογράμμισε, ότι οι αντιπαραθέσεις δεν οδηγούν πουθενά και ότι οποιαδήποτε απόφαση καλό θα είναι να μην δεσμεύει τις επόμενες δημοτικές περιόδους. 

 

Αντί απάντησης, ερωτήματα από τον Σύνδεσμο

Αργά το μεσημέρι με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣ Νίκος Καλαντζής, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων τοποθετείται επί της απόφασης της Αποκεντρωμένης, επιμένοντας ωστόσο ότι η φιλοσοφία της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης ήταν σωστή, λαμβάνοντας υπόψιν τα πραγματικά δεδομένα. Αρχικά διατυπώνονται ερωτήματα, όπως γιατί η απόφαση εκδίδεται σε οριακούς χρόνους, καθυστερώντας ουσιαστικά τη διαδικασία για έναν κρίσιμο διαγωνισμό, γιατί η υπηρεσία υπεισέρχεται σε θέματα σκοπιμότητας και όχι μόνο σε θέματα νομιμότητας, αλλά και για ποιους λόγους, προτρέπει τον Σύνδεσμο να προχωρήσει σε ένα διαγωνισμό με βάση τις θεωρητικά προβλεπόμενες ποσότητες και όχι τις πραγματικές, σημειώνεται:

«Η διαγωνιστική διαδικασία καλεί τον συμμετέχοντα να προσφέρει τιμή μονάδος/tn, έτσι ώστε το τελικό κόστος να προκύπτει από την ετήσια παραγόμενη ποσότητα απορριμμάτων επί της τιμής μονάδος. Όσο μικρότερες οι ποσότητες, τόσο μικρότερο και το κόστος.

Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα δημιουργήσει αυξημένη επιβάρυνση των δήμων – μελών μας και τεράστια δυσλειτουργία του συστήματος.

Η διοίκηση του Φορέα έχοντας ως μοναδικό στόχο την σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των δήμων – μελών του και την προστασία του περιβάλλοντος, επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειες της στο πλαίσιο των αποφάσεων των νομίμων συλλογικών οργάνων του Φορέα.

Τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι βασική φιλοσοφία της διοίκησης του Φορέα παραμένει η αρχή της συναίνεσης και της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γεγονός που έχουμε αποδείξει με τις μέχρι σήμερα ενέργειές μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.

 

Για «δικαίωση» κάνει 

λόγο ο Μιχ. Πλιάκος 

Ο δήμος Ζίτσας με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει ως «δικαίωση» για τους πολίτες, την απόφαση. Επειδή όμως το προηγούμενο διάστημα κάποιοι δήμοι στοχοποιήθηκαν – όπως αναφέρει – και κατηγορήθηκαν, ότι υπεκφεύγουν και αποποιούνται των ευθυνών τους, κρυπτόμενοι πίσω από έγγραφα, παραπέμπει σε έγγραφο που είχαν συνυπογράψει τέσσερις δήμαρχοι (Βορ. Τζουμέρκων, Ζαγορίου, Ζίτσας και Πωγωνίου) και το οποίο είχαν  αποστείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Οι δήμαρχοι κ.κ. Σεντελές, Σουκουβέλος, Πλιάκος και Καψάλης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρεθεί εφικτή λύση ώστε και ο διαγωνισμός να προχωρήσει, αλλά και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολιτών, απέστειλαν το συγκεκριμένο έγγραφο με το οποίο ζητούσαν από το υπουργείο να γνωμοδοτήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα. 

Μεταξύ άλλων έθεταν και το ακόλουθο: “Με δεδομένο πως ο Εθνικός Σχεδιασμός βάζει στόχο τη μείωση της υγειονομικής ταφής στο 10% μέχρι το 2030. Πως καλούμαστε εμείς από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου, να συναινέσουμε με την ψήφο μας σε μία μελέτη  που δημοπρατεί τη διαχείριση ίδιου με το σημερινό όγκο  απορριμμάτων για μία δεκαετία; Ο Α.Σ.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου δεν εντάσσεται στον Εθνικό Σχεδιασμό;”.

Μετά από τα παραπάνω, ελπίζουμε πως έστω και τώρα κάποιοι θα αφήσουν στην άκρη συμπεριφορές που δεν οδηγούν πουθενά και θα επανέλθουν με νέα νοοτροπία που θα εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον και θα διαφυλάσσει το κάθε ευρώ για χάρη των συμπολιτών μας», καταλήγει η ανακοίνωση του δ. Ζίτσας.          

 

 

Αλ. Καχριμάνης – Δεν βλέπει συνεργασία 

με αυτές τις συνθήκες

 

Όπως και στη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου έτσι και σε χθεσινές του δηλώσεις ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης επανέλαβε, ότι η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ προβλέπεται από τη σύμβαση και αυτό είναι κάτι που δεν έχει αναιρεθεί, ούτε και πρόκειται να αλλάξει.

Ωστόσο, διατύπωσε και πάλι αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο αρκετοί δήμοι χειρίζονται την κατάσταση και παράλληλα διαχειρίζονται τα απορρίμματα, αφού αποδεδειγμένα πια, πολλοί δήμοι εκτός Ιωαννίνων εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους ΧΥΤΥ ως ΧΥΤΑ, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, η περιφέρεια ήταν εκείνη που είχε αναλάβει το κόστος για τη μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα ΑΣΑ στους ΧΥΤΥ.

«Είμαστε μόνιμα σε διαφωνία με την εταιρία που λειτουργεί το εργοστάσιο, αλλά και οι δήμαρχοι θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο σεβασμό προς εμάς που έχουμε ετοιμάσει την κατάσταση μέχρι σήμερα, αλλά και προς τους δημότες. Έχουμε ένα εξάμηνο για δοκιμαστική λειτουργία ώστε να παραλάβουμε τα μηχανήματα. Δεν μπορεί να γίνονται διακηρύξεις για οκτώ και δέκα χρόνια. Οι διακηρύξεις αυτές πρέπει να έχουν κάποιους κανόνες, ώστε να μη προκαλούν, αλλά να λύνουν προβλήματα. Αυτή είναι η θέση μου και δεν πρόκειται να την αλλάξω ποτέ. Από τους λόγους για τους οποίους δεν «πέρασε» η απόφαση, βλέπω ότι δεν έχουν δουλέψει σε βάθος το θέμα και θα έπρεπε οι δήμοι να έχουν έλθει σε συζήτηση μαζί μας για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις. Το υπόλειμμα για 1,5 χρόνο πληρώθηκε από την περιφέρεια, ώστε να επιστρέφεται στους ΧΥΤΥ, κάποιοι όμως έκαναν τους ΧΥΤΥ σε ΧΥΤΑ, κάποιοι αμφισβήτησαν την υπογραφή τους στην προγραμματική σύμβαση και κάποιοι δεν νοιάστηκαν καθόλου πως θα βρουν το βέλτιστο κόστος. Με τέτοιες συνθήκες δεν είναι δυνατή η συνεργασία», κατέληξε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου