Επικαιρότητα

Οι παράμετροι που κρίνουν ένα νέο lockdown

Off

Με την κατάσταση στην Ήπειρο πλέον και όχι μόνο στα Ιωάννινα να προκαλεί έντονο προβληματισμό, αφού καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε καθημερινό επίπεδο, η συζήτηση στην τοπική κοινωνία που μονοπωλεί το ενδιαφέρον είναι αυτή της πιθανής ή όχι λήψης νέων περιοριστικών μέτρων. 

Μέχρι και χθες, δεν υπήρχαν νεότερα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, με τις αρμόδιες επιτροπές των ειδικών να συνεδριάζουν και να εξετάζουν διάφορα σενάρια, όχι μόνο για τα Ιωάννινα, αλλά και για το σύνολο της περιφέρειας. Το αν αυτές οι συζητήσεις θα αποτυπωθούν και σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα ή όχι, θα φανεί το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή, στην εβδομαδιαία αποτύπωση και ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας.

 

Δύο κατευθύνσεις

Φαίνεται ωστόσο πως διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες σε κεντρικό επίπεδο δύο βασικές κατευθύνσεις. 

Η μεν πρώτη αναφέρεται στην αυστηρή τήρηση των μέτρων που ισχύουν, με μεγαλύτερη ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά όχι με την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, εκτός πια κι αν αυτό κριθεί τις επόμενες ημέρες, επιβεβλημένο. Τη στιγμή αυτή όμως, επειδή η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποτυπώνεται με κάποια πίεση στο σύστημα υγείας, με την πληρότητα στις ΜΕΛ και στις ΜΕΘ των νοσοκομείων των Ιωαννίνων να είναι κάτω από το 40%, δεν είναι και το πλέον επικρατέστερο σενάριο. 

Η δεύτερη κατεύθυνση σχετίζεται με τον εξαντλητικό έλεγχο για τον εντοπισμό και την απομόνωση το συντομότερο δυνατό των μεταλλαγμένων στελεχών, κυρίως της βρετανικές μετάλλαξης του ιού, που είναι περισσότερο μεταδοτική και όχι τόσο της νοτιοαφρικανικής, που σύμφωνα με τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ, έχει εντοπιστεί σε δύο περιπτώσεις στην περιοχή, σε άτομα που έφτασαν από την Αθήνα και απομονώθηκαν άμεσα.  

 

Ο Δήμαρχος

Στο πλαίσιο αυτής της παραμέτρου, όπως είχε αποκαλύψει το ITV από την περασμένη Παρασκευή υπήρξαν συζητήσεις του κ. Ελισάφ με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα και λοιμωξιολόγους, μέλη της αρμόδιας Επιτροπής, όπου εκτιμήθηκε η κατάσταση και σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα στοιχεία για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με το βρετανικό στέλεχος στη γειτονική Αλβανία.

«Το να βρεθούμε στο “κόκκινο” υγειονομικά δεν θα προσφέρει τίποτα. Σημασία έχει όχι να λαμβάνουμε μέτρα, αλλά να υλοποιούμε τα μέτρα. Είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με τους επιστήμονες που αποφασίζουν και όπως προκύπτει στην περιοχή καταγράφεται σημαντικός αριθμός της βρετανικής μετάλλαξης. Ήδη υπάρχει εξορθολογισμός των διακομιδών από την γειτονική Αλβανία ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα κι αυτό είναι σημαντικό για την περιφέρεια. Είναι αδύνατο να μηδενίσουμε τις διακομιδές και νοσηλείες από τη γειτονική χώρα, αλλά απαιτούνται περισσότερο αυστηρά κριτήρια. Υπάρχουν δυνατότητες νοσηλείας ασθενών και σε άλλα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ και όχι μόνο στο ΠΓΝΙ», ανέφερε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.

 

Νέα έκκληση 

για τον εμβολιασμό

Η οριακή κατάσταση στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, που μέσα σε λίγες ημέρες μετατράπηκε σε επίκεντρο της διασποράς του ιού και όχι μόνο ενδονοσοκομειακά, απειλεί εκ των πραγμάτων και συνθηκών, να τινάξει στον αέρα τον όποιο σχεδιασμό υπάρχει για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος. Ο κ. Ελισάφ με αφορμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε υγειονομικούς, ιατρούς και νοσηλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί, απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο, να υπάρχει μετάδοση του ιού από υγειονομικούς σε ασθενείς. 

«Έχει μεγάλη σημασία για την θωράκιση του συστήματος υγείας να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Είναι αδιανόητο να νοσούν γιατροί και να μεταδίδουν τον ιό σε ασθενείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Αναγνώριση της κόπωσης

Απευθυνόμενος στους πολίτες ζήτησε τη συμβολή τους για τον περιορισμό της διάδοσης αναγνωρίζοντας ότι η πολύμηνη διάρκεια των μέτρων έχει επιφέρει κόπωση.

Στη δήλωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η άριστη εικόνα του Ιανουαρίου έχει ανατραπεί μέσα σε λίγες μέρες και βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στον κίνδυνο λήψης νέων μέτρων.

Στον αγώνα που κάνουμε είμαστε όλοι μαζί. Είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Δήμος και πολίτες. Είμαστε σύμμαχοι.

Ξέρουμε ότι κουραστήκατε. Κι εμείς κουραστήκαμε.

Πιστεύω ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στη ζωή μας. Όμως αυτό το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι και το πιο δύσκολο.

Τώρα πρέπει να φανούμε δυνατοί και να δείξουμε υπομονή.

Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια συνέπεια που κάναμε και τους προηγούμενους μήνες.

Πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές. 

Απευθύνω έκκληση για μία ακόμη φορά.

Εδώ, στο τέλος της διαδρομής να δείξουμε ότι μπορούμε και ότι με την δική μας θέληση η έξοδος θα έρθει πιο γρήγορα».

​Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου