Ήπειρος

Κινητοποιήσεις υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας

Off

Τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας ζητάει η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων η οποία συνεδρίασε με αντικείμενο τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και των προνοιακών Δομών.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι από τους εργασιακούς χώρους της Υγείας και των Προνοιακών Δομών.
Για την ΑΔΕΔΥ, «η υλοποίηση των μνημονιακων- νεοφιλελευθέρων πολιτικών έφεραν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Είναι προφανές ότι  η απαίτηση σήμερα, μέσα σε αυτό το περιβάλλον,  είναι η αντιμετώπιση  του συνόλου των συσσωρεμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το πολύπαθο Δημόσιο Σύστημα Υγείας- Πρόνοιας και το άνοιγμα του δρόμου για μια άλλη πολιτική στο χώρο της υγείας- πρόνοιας. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας απαιτούν οι παρεμβάσεις που γίνονται να μην βρίσκονται σε απόσταση ή και να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις διεκδικήσεις που έθεταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα».
Σε προτεραιότητα πρέπει να τεθούν, κατά την ΑΔΕΔΥ, τα αιτήματα για:
«- Στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας-Πρόνοιας με την ανάπτυξη δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την ενίσχυση των νοσοκομείων,  προκειμένου να επιτελέσει το ρόλο του σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Να ανοίξει τις πόρτες του με δωρεάν υπηρεσίες σε όσους το έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν πληγεί από τις μνημονιακές πολιτικές και βρίσκονται στο περιθώριο.                                                                      Την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, δημόσιου, δωρεάν συστήματος ΠΦΥ. Άμεση στελέχωση και λειτουργία του πρώην πολυιατρείου του ΕΟΠΥΥ ως Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.
– Χρηματοδότηση των νοσοκομείων, των μονάδων υγείας και πρόνοιας για να μπορέσουν να καλύψουν με επάρκεια τις λειτουργικές τους ανάγκες.
– Στελέχωση των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας-πρόνοιας με μόνιμο προσωπικό με στόχο την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες αφού σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο να συρρικνώσουν περαιτέρω υπηρεσίες ή και να σταματήσουν την λειτουργία τμημάτων.
– Το χτύπημα της παραοικονομίας και των ιδιωτικών συμφερόντων που κατατρώγουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Την κατάργηση όλων των χαρατσιών και των ιδιωτικών ιατρείων και την αντικατάσταση τους με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας.
–  Την κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων στα νοσοκομεία, που αποτελούν το μοντέλο για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Την κάλυψη αυτών των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, που σε κάθε περίπτωση έχει και μικρότερο «κόστος».                                                            
– Την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, το ξεπάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης στα μισθολογικά κλιμάκια και την σταδιακή αποκατάσταση  των εισοδημάτων μέσα από ένα νέο μισθολόγιο».
Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ  στηρίζει τους αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αργαζομένων στους χώρους της Υγείας- Πρόνοιας 
Καλεί δε, τα σωματεία στο σύνολο του Δημόσιου να στηρίξουν τους αγώνες και  να πάρουν μέρος στην τρίωρη (12 με 15.00)  πανελλαδική Στάση Εργασίας που κήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στις 20 Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ετοιμάζονται για την πλευρά του για την 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία που προγραμματίζεται για τις 20 Μαΐου.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΓΝΙ Γιώργος Φλούδας αναφέρθηκε χτες με δηλώσεις του στην κινητοποίηση: 
«Στις 20 του μήνα θα συγκεντρωθούμε και θα διατρανώσουμε τα αιτήματά μας που αφορούν μεταξύ άλλων την δωρεάν Δημόσια Υγεία και Πρόνοια για όλους, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ, κατάργηση μνημονιακών πολιτικών για συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, εξόφληση δεδουλευμένων νυχτερινών – αργιών και ανάκτηση μισθολογικών απωλειών».

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου