Πολιτισμός

Διεθνές ενδιαφέρον για τη Ρωμανιώτικη Κοινότητα

Off

Διεθνές ενδιαφέρον για τους Γιαννιωτοεβραίους με διάφορες εκδηλώσεις μνήμης αλλά και ανάδειξης του ξεχωριστού πολιτιστικού αποτυπώματος της κοινότητας των Ιωαννίνων μέσα στο χρόνο.

Στη Ρωμανιώτικη Κοινότητα των Ιωαννίνων ήταν αφιερωμένη η φετινή, 15η εκδήλωση στη μνήμη του Δαυίδ Τιάνο (David Tiano), υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου από το 1920, που συνελήφθη και εκτελέστηκε από τις ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 1942.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 25 Φεβρουαρίου 2021.

Ομιλητές ήταν η αρχαιολόγος, Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος Ζανέτ Μπαττίνου που γεννήθηκε στα Ιωάννινα, ο διεθνώς διακεκριμένος ομογενής Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής και ιδρυτικό μέλος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας με γιαννιώτικη καταγωγή, Μίμης Κοέν και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

O Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Ρος Πάιατ, αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης της μνήμης, αλλά και στις δράσεις που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), πρωτοβουλία την οποία στηρίζουν σθεναρά οι Η.Π.Α..

 

Στη Νέα Υόρκη

«Romaniote Memories, a Jewish Journey From Ioannina, Greece, to Manhattan: Photos by Vincent Giordano» είναι ο τίτλος της έκθεσης του διάσημου φωτογράφου Vincent Giordano που εγκαινιάστηκε διαδικτυακά στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο.

Η έκθεση εξετάζει μια από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες, με έντονη παρουσία στη Νέα Υόρκη, εκείνη των Γιαννιωτών Ρωμανιωτών Εβραίων. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Παρουσιάζονται φωτογραφίες του Vincent Giordano, ο οποίος κατέγραψε φωτογραφικά την ιστορία των Ρωμανιωτών Εβραίων.

Η εικονική έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 100 φωτογραφίες που παρουσιάζονται σε δέκα θεματικές ενότητες, όπως η τέχνη και η αρχιτεκτονική της συναγωγής, θρησκευτικές τελετές και γιορτές. Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης φωτογραφίες από τη διάρκεια της επίσκεψης του στα Ιωάννινα, το 2006.

Ο Vincent Giordano, γεννημένος στο Μπρούκλιν επισκέφτηκε κατά το παρελθόν και τη συναγωγή Kehila Kedosha Janina στην κάτω ανατολική πλευρά της Νέας Υόρκης, η οποία ιδρύθηκε το 1906 από Εβραίους μετανάστες από την πόλη των Ιωαννίνων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στη σελίδα https://vimeo.com/512479228. 

Στη σελίδα της Συναγωγής (https:// www.kkjsm.org), η πρόσβαση στην έκθεση.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου