Επικαιρότητα

Σταδιακή άρση των περιορισμών στα δικαστήρια

Off

Ημερομηνία λήξης έχει και η… ανοχή και η υπομονή που έχει επιδείξει το σύνολο του δικηγορικού κόσμου της χώρας, που σε διάστημα ενός έτους από την έναρξη της πανδημίας κλήθηκε να υπηρετήσει το θεσμό της δικαιοσύνης τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Με τα δικαστήρια να βρίσκονται σε ουσιαστική αναστολή, αφού με εξαίρεση τις ποινικές δίκες με αδικήματα που παραγράφονται το 2022, δεν πραγματοποιούνται άλλες δίκες, ο δικηγορικός κόσμος ζητά σύσσωμος και με συντονισμένο τρόπο από την κυβέρνηση την σταδιακή άρση των περιορισμών.

Ήταν η πρώτη φορά και στον καιρό της πανδημίας αλλά και γενικότερα που 40 πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και εκπρόσωποι των συλλόγων Αθήνας και Πειραιά πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και μία επταμελής αντιπροσωπεία κατάφερε να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Γ. Γεραπετρίτη.

Στην αντιπροσωπεία των επτά μετείχε και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα που τόνισε πως ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία να επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια και να δοθεί τέλος στην αντίφαση που εκφράζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης τους τελευταίους μήνες.

«Δε γίνεται ο υπουργός κ. Τσιάρας τη μία ημέρα να λέει πως τα δικαστήρια είναι ανοιχτά, επομένως δεν χρειάζονται οικονομική ενίσχυση οι δικηγόροι και την άλλη να παραπέμπει την επίλυση ζητημάτων, όταν ανοίξουν τα δικαστήρια. Δεν υπάρχει η επαφή που θέλουμε και επιζητούμε με την πολιτική ηγεσία και αυτό ζητήσαμε να αποκατασταθεί», σημείωσε αρχικά.

 

Παράπονα για το προσωπικό

Ένα μεγάλο ζήτημα που τέθηκε στη συνάντηση αφορούσε στην διάθεση συνεργασίας από τους δικαστικούς λειτουργούς και τους υπαλλήλους.

«Αισθανόμαστε σαν λεπροί, όταν χρειάζεται να προσέλθουμε στις υπηρεσίες της δικαιοσύνης. Σε αρκετές από αυτές εργάζεται το μισό προσωπικό και σε άλλες καταγράφουμε μία συνεχή άρνηση των υπαλλήλων να συνεργαστούν. 

Εάν δεν τεθούν κανόνες και όροι για τους δικαστικούς υπαλλήλους θα βρεθούμε από το φθινόπωρο του ’21 στην ίδια και χειρότερη κατάσταση.

Όπως προσπαθούμε όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας σε αυτές τις συνθήκες, το ίδιο θα πρέπει να μάθουν και να προσπαθήσουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι, εξυπηρετώντας τους συναδέλφους και την κοινωνία», ανέφερε η κα Νάκα.

 

Θα ματαιωθούν 

οι πλειστηριασμοί;

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης με τον κ. Γεραπετρίτη αφιερώθηκε στο τι θα γίνει με τους προσδιορισμένους χρονικά πλειστηριασμούς, για το διάστημα μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Όπως ανέφερε η κα Νάκα θα πρέπει να ληφθεί άμεσα η απόφαση ματαίωσης των πλειστηριασμών, αφού προκύπτει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του για την αναστολή του πλειστηριασμού.«Δεν προλαβαίνεις να αμυνθείς με τα όπλα που έχεις, αν οι πλειστηριασμοί διεξαχθούν κανονικά», ανέφερε.

Στο ίδιο πλαίσιο και μία σειρά αστικών υποθέσεων όπως ασφαλιστικά μέτρα και περιπτώσεις του οικογενειακού δικαίου.

«Είναι αδιανόητο μία γυναίκα σήμερα να μην μπορεί να κάνει ασφαλιστικά μέτρα, να μην εκτελούνται δίκες για καθορισμό διατροφής, επιμέλειας και επικοινωνίας, είναι αδιανόητο για τον νομικό μας πολιτισμό ένας πατέρας να μην μπορεί να δει τα παιδιά του επειδή δεν λειτουργούν τα δικαστήρια».

Οι οικονομικές εκκρεμότητες

Τέλος, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει την αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των δικηγόρων, οι οποίοι ζήτησαν παράλληλα την επανεξέταση των κριτηρίων και των προϋποθέσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή και την χορήγηση του έκτακτου επιδόματος για την κάλυψη βασικών αναγκών των συναδέλφων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ