Επικαιρότητα

Απαιτείται μελέτη για τα περιστατικά και τα εμβόλια

Off

Κανονικά, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astra Zeneca, στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το μεσημέρι της Τρίτης, αφού μελέτησε τα επιστημονικά στοιχεία για τα περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων σε πολίτες που είχαν εμβολιαστεί.

Μιλώντας στο ITV, η Μαρία Κωνσταντή, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τόνισε, πως απαιτείται μελέτη για να διαπιστωθεί εάν τα περιστατικά που αναφέρονται οφείλονται στο εμβόλιο ή όχι, όπως και αν οι πολίτες που εμφάνισαν τις παρενέργειες είχαν άλλα νοσήματα. 

Έτσι, έκανε λόγο για μία στατιστική παρατήρηση ανάλογων περιστατικών, τα οποία δεν είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, με δεδομένο, ότι στις χώρες μέλη της Ε.Ε έχουν ήδη χορηγηθεί 5 εκατομμύρια εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας και τα επεισόδια αυτά δεν είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια. 

«Προφανώς, θα πρέπει να μελετηθούν οι φάκελοι των ασθενών αυτών για να διαπιστωθεί εάν οι παρενέργειες που εμφάνισαν, οφείλονται μόνο στο εμβόλιο ή σε άλλες παραμέτρους. Η αίσθηση που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα, είναι πως δε συνδέονται με το εμβόλιο, αλλά κάποιες χώρες έχουν σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου για προληπτικούς λόγους», σημείωσε.

 

Έκκληση

Απευθυνόμενη στους πολίτες πάντως κατανόησε μεν την ανησυχία τους, πλην όμως απηύθυνε έκκληση ώστε να ακούν και να ενημερώνονται από τους επιστήμονες. «Διαβάζουμε τρομακτικά πράγματα στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες, που τα ακούει ή τα διαβάζει ο κόσμος και τρομοκρατείται. Το εμβόλιο είναι ευλογία και χωρίς αυτό, δε θα ξεφύγουμε από την πανδημία. Κάθε εμβόλιο και κάθε φάρμακο έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ποιος ασχολείται γα παράδειγμα με τις παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου, που κάνουμε κάθε χρόνο;», αναρωτήθηκε.

 

Λίγες οι ακυρώσεις

Η διαδικασία των εμβολιασμών συνεχίζεται κανονικά στα τρία εμβολιαστικά κέντρα των Ιωαννίνων, στα δύο νοσοκομεία και στο Κέντρο Υγείας, με έναν πολύ μικρό αριθμό ακυρώσεων του εμβολίου να καταγράφεται στο ΠΓΝΙ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ Γ. Φλούδα.

«Δε θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε έναν οικονομικό πόλεμο που κρύβεται πίσω από τα εμβόλια και να ενισχύσουμε και εμείς την παραπληροφόρηση που υπάρχει. Στο ΠΓΝΙ έχουν γίνει 13000 εμβολιασμοί συνολικά από τα δύο εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας και κανένα σοβαρό περιστατικό παρενέργειας δεν καταγράφηκε. Παρόλα αυτά, και ένα σκιαγραφικό να χορηγήσουμε σε κάποιον, είναι πιθανό, στατιστικά και μόνο, να υπάρξει κάποια παρενέργεια», τόνισε ο κ. Φλούδας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου