Ήπειρος

Ανοίγει ο δρόμος για την δικαστική προσφυγή

Off

Η προσπάθεια προσεταιρισμού του κοινού αισθήματος των κατοίκων που αντιδρούν στη χωροθέτηση και λειτουργία της μονάδας καύσης βιομάζας στα Μάρμαρα και η αδυναμία σύνθεσης των διαφορετικών προτάσεων, οδήγησαν τελικά το δημοτικό συμβούλιο σε μία κατά πλειοψηφία απόφαση που ανοίγει το δρόμο της δικαστικής προσφυγής ενάντια στην περιβαλλοντική της αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, φαινόμενο βέβαια που δεν αναφέρεται μόνο στο δήμο Ιωαννιτών, αλλά στο σύνολο των φορέων της αυτοδιοίκησης επικράτησαν οι λογικές της άκριτης αποδοχής των ενστάσεων που διατυπώνει η κοινή γνώμη, και φυσικά οι διαγκωνισμοί των επικεφαλής των παρατάξεων για το ποια παράταξη στάθηκε περισσότερο κοντά στους κατοίκους και εν γένει στο πρόβλημα. Η αντίθεση πάντως του Σώματος στην εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας στη θέση «Γκαμήλα Φτέρη» ήταν καθολική και φυσικά σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από την γνωμοδότηση του ίδιου συμβουλίου στις 22 Απριλίου που ήταν θετική επίσης κατά πλειοψηφία, με την πλειοψηφία να αποδέχεται την εισήγηση των υπηρεσιών.
Αυτή τη φορά όμως, η δημοτική αρχή επέλεξε να βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά από τις εξελίξεις, αφού δεν περιορίστηκε σε μία τυπική προσπάθεια εξωραϊσμού της προηγούμενης γνωμοδότησης, αλλά παρουσίασε μία τεκμηριωμένη επιστημονική εισήγηση που δικαιολογεί απόλυτα, όπως παρουσιάστηκαν τα στοιχεία, την αντίθεση στη χωροθέτηση της μονάδας.
Η συζήτηση για το θέμα ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα έντασης, αφού η μεν δημοτική αρχή επέμεινε στο ότι το θέμα δε βρίσκεται πλέον στη γνωμοδότηση αλλά στην αδειοδότηση της μονάδας σε αντίθεση με τη μείζονα αντιπολίτευση και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που επέμειναν μέχρι τέλους, να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση του δημ. συμβουλίου. Αυτό δεν έγινε παρά την ένταση που επικράτησε και με τους εκπροσώπους των κατοίκων και τελικά η πρόταση της δημ. αρχής στηρίχθηκε από τις παρατάξεις των Νάτση, Μπαρτζώκα και Σκοπούλη, που πρόσθεσε την πρόταση για την ανάκληση, χωρίς αυτή να γίνει δεκτή.
Οι παρατάξεις «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και «Λαϊκή Συσπείρωση» επέμειναν στην ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του Σώματος.
Επίσης αρκετοί από τους κατοίκους συμπαρατάχθηκαν με τις δύο παρατάξεις ζητώντας και αυτοί να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση και προς στιγμήν προκλήθηκε ένταση στην αίθουσα, χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια.

Η απόφαση
Ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας στην τελική του τοποθέτηση τόνισε πως η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να αλλάξει την προηγούμενη γνωμοδότησή της, παρότι είχε επισημάνει, ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν ήταν πλήρης. «Το θέμα πλέον δε βρίσκεται στη γνωμοδότηση αλλά στην αδειοδότηση και πώς θα ανατρέψουμε την απόφαση αυτή. Μαζί με τους κατοίκους θα κινηθούμε αναλόγως και μέχρι τις 5 Ιουνίου θα πρέπει να τεκμηριώσουμε επιστημονικά την προσφυγή μας στα δικαστήρια», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Η επιστημονική τεκμηρίωση στην προσφυγή του δήμου Ιωαννιτών θα προκύψει από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, με το οποίο υπάρχει ήδη επαφή και στο οποίο βασίστηκε η εισήγηση του Θαν. Μανταλόβα στην προχθεσινή συνεδρίαση.
  
Οι λόγοι της απόρριψης
Ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας στην αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού καθώς εάν αυτό είχε ήδη γίνει, δε θα υπήρχαν εκκρεμότητες με τις χρήσεις γης και τέτοια θέματα θα ήταν προ πολλού ξεκάθαρα. «Καλούμε το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού. Δεν υπάρχει πλέον κανείς απολύτως λόγος για τον οποίο να μη γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην ουσία της υπόθεσης ο κ. Μπέγκας τόνισε πως η δημοτική αρχή επιχείρησε στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενη συνεδρίαση και λόγω των αντιδράσεων να εξετάσει εξονυχιστικά την πρόταση των επενδυτών και απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών.
«Οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των κατοίκων, αλλά χωρίς να δαιμονοποιούμε την επιχειρηματικότητα. Δεν έχω κανένα γραμμάτιο να εξοφλήσω, άσχετα εάν κάποιοι μας κατηγορούν, ότι εξυπηρετούμε σκοπιμότητες και συμφέροντα».

Η απάντηση 
του Ινστιτούτου
Τις λεπτομέρειες για τις απαντήσεις του Ινστιτούτου έδωσε ο αντιδήμαρχος Θαν. Μανταλόβας, ενημερώνοντας το Σώμα και τους κατοίκους, ότι οι επιστήμονες του κέντρου είναι στη διάθεση των τοπικών φορέων και της κοινωνίας για να τους ενημερώσουν διεξοδικά.
«Το πρώτο που προκύπτει, είναι πως δεν πρόκειται για επένδυση παραγωγής βιοαερίου, αλλά για επεξεργασία βιομάζας. Το δεύτερο ζήτημα είναι πως η μελέτη που έχει κατατεθεί, δεν απαντά ολοκληρωμένα στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα υπολείμματα της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Η τέφρα που παράγεται μπορεί να διατεθεί σε έναν ΧΥΤΑ, η πίσσα όμως δε μπορεί να διαχειριστεί στον ίδιο χώρο, ούτε να αναμιχτεί με την τέφρα. Επίσης, το Ινστιτούτο εκτιμά, ότι η μονάδα δεν είναι λειτουργική, γιατί θα αντιμετωπίσει άμεσα με την έναρξη λειτουργίας της, πολλά προβλήματα με τη διαχείριση της πίσσας. Είναι μία επένδυση που δε συμφέρει ούτε τον επενδυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανταλόβας.

Λιγότερη ουσία από
 την αντιπολίτευση
Στον αντίποδα της επιστημονικής προσέγγισης του ζητήματος από τη δημοτική αρχή, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο επιδόθηκαν σε μία μάχη εντυπώσεων για το ποια παράταξη είχε αντιδράσει πρώτη ή με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο εκφράζοντας τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας.
Εκτός από τη δημοτική αρχή, τα βέλη του κ. Γκόντα στράφηκαν και κατά της Περιφέρειας Ηπείρου λέγοντας πως το θέμα ήρθε κατόπιν εορτής στο δημ. συμβούλιο, ότι υπάρχουν ύποπτα και σκοτεινά σημεία πίσω από την υπόθεση και πως ο δήμος θα πρέπει να κινηθεί νομικά με προσφυγή στο ΣτΕ, αναλαμβάνοντας και το σχετικό κόστος.
Για σοβαρές ευθύνες των υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου έκανε λόγο ο Λάζ. Νάτσης, ενώ ο Άρης Μπαρτζώκας, πρότεινε τη χωροθέτηση της μονάδας στη ΒΙΠΕ.
Στις θέσεις τους επέμειναν οι Δημ. Τασιούλας και Στεφ. Σκοπούλης, ζητώντας την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης και καταγγέλλοντας τα επιχειρηματικά συμφέροντα που προσπαθούν να επεκτείνουν τα κέρδη τους σε βάρος της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Πριν τη λήψη της απόφασης, οι εκπρόσωποι των κατοίκων κ.κ. Καμπανός και Λεοντάρης μετέφεραν τις ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας, ενώ και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας ζήτησε από το Σώμα να σεβαστεί την απόφαση των κατοίκων.

Και με ανακοίνωση εμμένει 
η παράταξη Γκόντα
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», εμμένει στις απόψεις που εξέφρασε στη συνεδρίαση και επαναλαμβάνει πως εκείνο που απομένει είναι να ανακληθεί η απόφαση και να κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ. 
Τονίζεται ακόμη, ότι κατά τη συνεδρίαση ο Ν. Γκόντας έκανε λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος της υγείας των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ