Επικαιρότητα

Βάζει πλώρη για πάρκο στην Πλατεία Χατζή

Off

Μία οργανωμένη πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός πάρκου στην πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους παίρνει η δημοτική αρχή, με την απόφασή της να εκπονήσει αρχικά μία μελέτη. 

Το θέμα της πολυετούς αδράνειας του Δήμου για την έλλειψη οργανωμένου χώρου και πλατείας στην πολυπληθή περιοχή των Αμπελοκήπων, είχε θέσει η «Ε» από τις στήλες των απόψεων, την Πέμπτη, με τον Δήμο να έρχεται τώρα με μία πρόταση για μελέτες που θα αφορούν περισσότερους κοινόχρηστους χώρους. Σε αυτή τη φάση όμως δεν γίνεται αναφορά και για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου, ούτε για χρονοδιαγράμματα. 

 

Μέσω του «Αντ. Τρίτσης»

Ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε ειδικότερα ότι θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που παρέχει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την εκπόνηση μελετών.

Η Οικονομική Επιτροπή χτες, ενέκρινε την υποβολή της πράξης που αφορά στην εκπόνηση τεχνικών μελετών για έργα της περιοχής.

Το ένα σκέλος αφορά ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και το δεύτερο παρεμβάσεις στις εισόδους της πόλης. 

Για τους κοινόχρηστους χώρους, αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η Πλατεία Χατζή στους Αμπελοκήπους, η πλατεία στην Κοινότητα Βασιλικής και η πλατεία στην Κοινότητα Πλατανιάς, περιοχή Καραδήμα.

Η βασική στόχευση της μελέτης είναι η διαμόρφωση σύγχρονων και λειτουργικών πολυχώρων, όπου θα βρίσκεται σε πλήρη αρμονία η συνάθροιση κοινού, ο πολιτισμός, η αναψυχή, το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.   

Η πλατεία Χατζή, όπως αναφέρεται, αποτελεί τον σημαντικότερο κοινόχρηστο χώρο της περιοχής των Αμπελοκήπων, με έκταση περίπου πέντε στρέμματα.

Συνδυάζει πληθώρα χρήσεων όπως παιδική χαρά, χώρους συνάθροισης κοινού και χώρους πρασίνου. Στο παρακείμενο οδικό δίκτυο αναπτύσσονται δραστηριότητες εστίασης και μία φορά την εβδομάδα λειτουργεί λαϊκή αγορά. Η πλατεία Χατζή αποτελεί σημείο αναφοράς για την συνοικία των Αμπελοκήπων και των όμορων γειτονιών, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα επιτακτική την διαμόρφωση του χώρου, σε ένα σύγχρονο «πράσινο» φιλικό πάρκο δραστηριοτήτων αναψυχής και πολιτισμού. 

Στην Κοινότητα Βασιλικής είναι αισθητή η απουσία κοινόχρηστων χώρων. Σκοπός της μελέτης είναι η διαμόρφωση ενός λειτουργικού κοινόχρηστου χώρου, τριάμισι περίπου στρεμμάτων που σε συνδυασμό με το ανακαινισμένο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου μπορεί να δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα χρήσεων. 

Στην περιοχή Καραδήμα και την Κοινότητα Πλατανιάς η μελέτη θα επικεντρωθεί στην διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των περιοχών. 

 

Οι είσοδοι της πόλης

Για τις δύο εισόδους της πόλης η πρόταση περιλαμβάνει:

• «Μελέτη αναβάθμισης οδικού άξονα εισόδου πόλης Ιωαννίνων, από ΙΚΚ Πανηπειρωτικού Σταδίου έως ΙΚΚ Δομπόλη – Δωδώνης και καθέτων κύριων αρτηριών».

Αντικείμενο αποτελεί η εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών για την αναβάθμιση του κεντρικού οδικού άξονα εισόδου της πόλης από την Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αθηνών καθώς και δύο κάθετων αξόνων. Πρόκειται για την οδό Ανεξαρτησίας μεταξύ των περιοχών Βρυσούλας και Ανατολής και την οδό Αρσένη Γεροντικού μεταξύ των οικισμών Βελισσαρίου και Σεισμοπλήκτων. 

•«Μελέτη αναβάθμισης οδικών αξόνων, από τους ΙΚΚ Περιφερειακής Οδού – Λ. Στρ. Μακρυγιάννη και ΙΚΚ Αεροδρομίου έως το ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων».

Αντικείμενο αποτελεί η εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών για την αναβάθμιση των οδικών αξόνων, που αποτελούν τις κύριες εισόδους της πόλης των Ιωαννίνων από το βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου. Παράλληλα οι κύριες αρτηρίες έχουν ιδιαίτερη τοπική σημασία καθώς συνδέουν το νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» και τον αερολιμένα με την πόλη των Ιωαννίνων.

Πρόκειται για την Λεωφόρο Στρατηγού Μακρυγιάννη από τον ισόπεδο κόμβο με την Περιφερειακή της πόλης έως και τους Αγίους Αποστόλους και την Λεωφόρο Γράμμου από τον κόμβο του αεροδρομίου έως και την οδό Δημοκρατίας. 

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ