Μα πώς θα ανοίξει η αγορά όταν τα κρούσματα χτυπάνε κόκκινο κάθε μέρα; Αυτό είναι το πιο κοινό ερώτημα εδώ και μέρες στη χώρα μας, μπροστά σε όλα αυτά που ακούγονται για άρση των μέτρων και νέα φάση στις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς. Ο πρωθυπουργός πάντως επιβεβαίωσε χτες ότι θα γίνουν ανακοινώσεις, ότι υπάρχει προοπτική για καλύτερους δείκτες από το πεδίο των κρουσμάτων και ότι μπορεί πια να δομηθεί μία στρατηγική επιστροφής στην κανονικότητα η οποία συναρτάται και με την πρόοδο του εμβολιασμού.
Φαίνεται συνεπώς ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού τις επόμενες ημέρες, με επιστροφή «εκεί έξω» χωρίς τα μέτρα που γνωρίζουμε, αλλά αναμένεται η ανακοίνωση ενός χρονοδιαγράμματος που θα δίνει αισιοδοξία στην κοινή γνώμη και θα προβλέπει σταδιακή επιστροφή στις δραστηριότητες.
Η αίσθηση είναι ότι κάτι τέτοιο συνάδει και με την αίσθηση που έχει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης για το τι πρέπει να γίνει, ότι ταιριάζει και με τις ανάγκες που έχουν μεγάλα τμήματα, ίσως και πλειοψηφικά της κοινωνίας και του κόσμου των επιχειρήσεων. Ο πολύς κόσμος θέλει άνοιγμα. Βέβαια, αν τον ρωτήσεις τι θα γίνει στην περίπτωση που θα γεμίσουν τα νοσοκομεία με ασθενείς και φτάσει στα όριά του το σύστημα Υγείας, τότε σου λένε ότι αυτό είναι ευθύνη του κράτους. Κι αυτό είναι και σωστό, όπως επίσης και σωστά ακούγεται σε αυτή τη φάση. Στην πράξη είναι το θέμα τι θα γίνει.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι πρέπει να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα, με προβλέψεις για μία δραστήρια οικονομία και μία κοινωνία σε κίνηση. Γιατί αυτό που βιώνουμε είναι μία προσπάθεια προσεκτικής μεν αποφυγής του ιού, όμως χωρίς να έχουμε και ένα αποτέλεσμα που να δικαιώνει τους κόπους μας, χωρίς να καταλήγουμε σε μία οριστική νίκη. Η οποία μάλλον δεν θα έρθει με τη μία και μάλλον θα είναι μία παρατεταμένη περίοδος στον οποίο θα νικάμε την πανδημία εν δράσει…
Ας ευχηθούμε κι ας προσπαθήσουμε να πάνε όλα καλά.
Ποιος χρειάζεται τη μισή ψηφιοποίηση
Είναι πολύ ενοχλητικό να έρχεσαι αντιμέτωπος με τη μισή ψηφιοποίηση. Να έχεις κάνει μία δουλειά εξ αποστάσεως αλλά στο τέλος να σου ζητάνε και τη φυσική παρουσία για να μην αποκαλυφθεί πιθανόν ότι δεν είσαι ελέφαντας. Ή να έχεις κάνει μία παραγγελία σε εμπορική αγορά online, αλλά το προϊόν να μην έρχεται στο σπίτι σου παρά μόνο να βρίσκεις ένα χαρτάκι που λέει ότι πέρασαν και δεν σε βρήκαν. Ή να πρέπει να πιστοποιήσεις ότι η υπογραφή είναι δικιά σου και όχι άλλου.
Προφανώς και γνωρίζω τους κινδύνους που υπάρχουν στον ψηφιακό κόσμο όταν δεν λειτουργεί σωστά. Και υπάρχει και δόλος και απάτη και κομπίνες που μπορούν να εκθέσουν κόσμο και να βάλουν σε κίνδυνο τις περιουσίες των ανθρώπων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουμε και πίσω στα χειρόγραφα και τις άπειρες ώρες φυσικής παρουσίας σε ουρές και γραφεία.
Τώρα που βρεθήκαμε στην ανάγκη να κάνουμε πολλά πράγματα εξ αποστάσεως φάνηκε ότι μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα και πιο αποτελεσματικά φτάνει όλες οι πλευρές, πίσω και μπροστά από το ψηφιακό καλώδιο που μας ενώνει, να είμαστε προσεκτικοί και ξεκάθαροι στο τι θέλουμε.
Η πλήρης ψηφιοποίηση θα μπορέσει να είναι πολύ χρήσιμη και μάλλον είναι μονόδρομος και για την εποχή μετά την πανδημία.
Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
fkaramitsos@yahoo.gr
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.202)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(493)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.123)
- Εκδηλώσεις(1.538)
- Ήπειρος(1.960)
- Αθλητικά(2.867)
Αρθρογραφία
Είσοδος