Επικαιρότητα

Με συνεργασίες για την προστασία του νερού

Off

Η 22α Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day), στην συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992, αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα του φυσικού αυτού πόρου για τη ύπαρξη και διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας

Με 2,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, δηλαδή πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, βάσει των στοιχείων της Έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF, να ζουν πολύ πιο κάτω από τα σύγχρονα πρότυπα για την ασφαλή ύδρευση και αποχέτευσης δικαιολογείται πλήρως το γεγονός ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση αποτελεί τον 6ο Στόχο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ατζέντας για το 2030 που ψηφίστηκε το 2015 από το ΟΗΕ. Αυτό αναφέρει η ΔΕΥΑΙ σε ανακοίνωσή της για την ημέρα που προσθέτει ακόμα ότι όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει άμεσα την υδατική κρίση, ποιοτική και ποσοτική, κάνουν τους Φορείς Διαχείρισης Ύδατος, όπως η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, να στραφούν στην διεύρυνση των συνεργασιών τους για την προστασία και την ορθολογική διαχείριση του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου. Συνεργασιών που επιβάλλεται να επεκτείνονται πέρα από τα σύνορα των κρατών και να ενισχύουν διακρατικές συνεργασίες για την ανάπτυξη προτύπων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και την υιοθέτηση κοινών καλών πρακτικών για την ασφαλή διάθεση πόσιμου νερού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής μας, όπως αναφέρει.Μία τέτοιου είδους στοχευμένη συνεργασία αποτελεί και το πρόγραμμα με το ακρωνύμιο Save Water στο οποίο συμμετέχει ως Εταίρος η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος Interreg Ελλάδα-Αλβανία. 

Βασικός στόχος της διακρατικής αυτής συνεργασίας για την ΔΕΥΑ Ιωαννίνων είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών για την ποιοτική παρακολούθηση, την καταγραφή των καταναλώσεων αλλά και τον περιορισμό των διαρροών στον βασικό πολεοδομικό της πόλης των Ιωαννίνων

Μέσω επίσης της γενικότερης συνεργασίας των Εταίρων του Save Water θα αναπτυχθεί κοινή μεθοδολογία, (Μνημόνιο Συνεργασίας, MOU), για την διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή ενδιαφέροντος. Μεθοδολογία η οποία βασίζεται, στην έγκαιρη πρόβλεψη, στην συνεχή παρακολούθηση της ποσότητας και ποιότητας των υδατικών πόρων, στην λήψη μέτρων πρόληψης, και στην ανάπτυξη κοινών σχεδίων στρατηγικού σχεδιασμού εναλλακτικών λύσεων για αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων με χρήση νέων σύγχρονων τεχνολογιών. 

Η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων “στηρίζει έμπρακτα τον στόχο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό τόσο επεκτείνοντας τις δράσεις της μέσω κοινών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του φυσικού περιβάλλοντος για «αυτοπροστασία» και «ανανέωση». 

Κάτι που καλεί να κάνουν και όλοι οι δημότες των Ιωαννίνων, στον βαθμό που τους αναλογεί, για την ορθολογική χρήση αυτού του πολύτιμου αγαθού που μας παρέχεται από την φύση. Δεν μπορούμε απλά να μένουμε θεατές. 

Όλοι και ο καθένας ξεχωριστά διαδραματίζουμε ένα σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας των υδάτινων πόρων στηρίζοντας σε κάθε φάση των δραστηριοτήτων μας τις δυνατότητες του φυσικού περιβάλλοντος που ζούμε να μας παρέχει … ζωή», καταλήγει. 

 

Ioannina Lake Run

Τη σχέση του με το νερό θυμίζει και ο αγώνας του Γύρου της Λίμνης.

«Το νερό σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο. Για εμάς, τους ανθρώπους του Ioannina Lake Run, το νερό σημαίνει τα πάντα. 

Ένας αγώνας «χτισμένος» γύρω από το νερό. Κάθε χρόνο, το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας και όχι μόνο τρέχουν γύρω από το «πετράδι» των Ιωαννίνων, τη λίμνη Παμβώτιδα, και τη «διαμαντόπετρά» της, το Νησί των Ιωαννίνων.

Ένας αγώνας ο οποίος δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει στην ανάγκη προστασίας του μοναδικού οικοσυστήματος της Παμβώτιδας και ανάδειξης της λίμνης, που αποτελεί πηγή ζωής, ένα πολύτιμο δώρο της φύσης στην περιοχή μας.

Αλλά όταν μιλάμε για ένα αθλητικό γεγονός, το νερό είναι και κάτι παραπάνω. Ο σύμμαχος κάθε αθλητή να ξεπεράσει τα όριά του, να φτάσει παραπάνω, να κατακτήσει τη νίκη. Πηγή δύναμης, πηγή ενέργειας, πηγή ζωής.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού η σημερινή και το Ioannina Lake Run γιορτάζει μαζί με τον μεγάλο χορηγό του, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΒΙΚΟΣ. Που όλο μας σπρώχνει σταθερά, να πάμε ακόμα πιο μπροστά!Μοιάζει τόσο φυσικό μαζί να προχωράμε…» καταλήγει.

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου