Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 03:45
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2021
Επικαιρότητα

Πάνω από 1 εκατ. οι πολίτες που εμβολιάστηκαν

Off

Τις εξελίξεις στον εμβολιασμό παρουσίασε χτες ο γενικός γραμματέας  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Μίλησε για πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca και όπως είπε, κατά 98% οι πολίτες προσέρχονται στα  εμβολιαστικά κέντρα να εμβολιαστούν. Χτες έγιναν περισσότεροι από 29.000  εμβολιασμοί και έχουμε ξεπεράσει το 1.464.000 εμβολιασμούς. Σήμερα αναμένεται να έχει ξεπεραστεί το ένα εκατομμύριο των πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

Δύο νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ακόμα ο κ. Θεμιστοκλέους. Πρόκειται για το κέντρο ξιφασκίας στο Ελληνικό και το κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου. 

Επίσης θα προστεθούν 272 νέα εμβολιαστικά κέντρα και συνολικά θα φτάσουν τα 1.073.

 

Ποιοι θα εμβολιαστούν

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα  ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και ήδη έχουν κλειστεί 100.000 ραντεβού. Χτες ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων, των ατόμων που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία ή τις κλινικές που έχουν σχέση με τις θεραπείες τους και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου. 

Επίσης 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τότε ο θεράπων γιατρός συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για τον συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση  και τη φαρμακευτική αγωγή, θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος.

– Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών. 

Μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του μήνα.

 

Η παραλαβή εμβολίων

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, είπε ότι το επόμενο τρίμηνο η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις, η Moderna 100.000 δόσεις και η Johnson & Johnson θα παραδώσει 1.200.000 δόσεις.

 

Η επίταξη γιατρών στην Αττική

 Το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών γιατρών, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις έκτακτες

συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε  επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην  Αττική», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κικίλιας.

 

Τα τεστ

Να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, με αίσθημα ευθύνης στα ελεγχόμενα ανοίγματα ζήτησε ο Άρης Σκέρτσος.

«Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα, να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία τα οποία δίνει η Πολιτεία, κι από εκεί και πέρα με αίσθημα ευθύνης όλοι να προχωρήσουμε σε ελεγχόμενα ανοίγματα, πάντα με τη συνδρομή  των ειδικών» σημείωσε στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός παρά τω  πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

«Θα ζούμε με τα πολλά κρούσματα, όσο όμως προχωράει ο εμβολιασμός, θωρακίζεται ο ευάλωτος  ηλικιωμένος πληθυσμός, προφανώς μπορεί να κυκλοφορεί ο ιός ανάμεσά μας, να κολλάνε οι νεότεροι, δεν θα είναι τόσο επικίνδυνος, δεν θα φορτώνει το σύστημα υγείας». 

Για τα δωρεάν τεστ, τα self tests, δήλωσε πως έχει γίνει συζήτηση από την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, γίνονται εντατικές συζητήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο, και την περασμένη εβδομάδα και μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Νομίζω ότι έχουν  καταλάβει ποια είναι η δική τους συμμετοχή και γιατί είναι κρίσιμη. Τα φαρμακεία της γειτονιάς είναι το προφανές σημείο στο οποίο πρέπει να προσφεύγει ο πολίτης για να προμηθευτεί τα δωρεάν ατομικά τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού και πιστεύω ότι θα συνεργαστούν χωρίς κόστος για τον πολίτη.  Είναι, άλλωστε, υποχρέωσή τους στο πλαίσιο του κοινωνικού λειτουργήματος που επιτελούν» ανέφερε.

Για την αμοιβή είπε ότι, επί των δωρεάν τεστ που θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων δεν θα υπάρχει αμοιβή. Αλλά, «εφόσον ο πολίτης επιθυμεί υποβοήθηση ή εκπαίδευση στο πώς να πραγματοποιεί το τεστ – μπορεί κάλλιστα να το κάνει στο σπίτι του με τις οδηγίες που θα λαμβάνει – αν παρόλα αυτά θα θέλει τη βοήθεια του φαρμακοποιού εκεί θα υπάρχει ένα προκαθορισμένο συμβολικό αντίτιμο».

Παράλληλα, «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που πραγματοποιεί μέσω του  δημόσιου συστήματος υγείας πολλές χιλιάδες τεστ καθημερινά. Ξεκινήσαμε πέρυσι από 800 τεστ την ημέρα, πραγματοποιούμε πάνω από 60.000 πλέον. Αυτό όμως πλέον δεν είναι επαρκές. Εδώ και ένα χρόνο έχουμε περιοριστικά μέτρα, πρέπει η οικονομία, η κοινωνία, η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη να αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Άρα, χρειάζεται μια άλλη κλίμακα στη διενέργεια των τεστ που θα εντοπίζουν  όσους είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού», υπογράμμισε ο Α. Σκέρτσος. Ταυτόχρονα, τα θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να δηλώνονται, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, αλλά για παράδειγμα η γνωστοποίηση του αποτελέσματος μπορεί συνδέεται με την ανάγκη ένας εργαζόμενος να πάρει άδεια εφόσον έχει διαγνωσθεί θετικός, παρατήρησε και προχώρησε στην ανακοίνωση, ότι ο πολίτης που έχει θετικό τεστ θα το καταθέτει σε μια πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί  την Παρασκευή. Εν συνεχεία θα οδηγείται σε ένα επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσιες δομές όπου σήμερα πραγματοποιούνται τεστ. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί τότε θα ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα που  προβλέπει ο ΕΟΔΥ για τα θετικά κρούσματα. 

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου