Επικαιρότητα

«Πράσινο φως» για την ανάπλαση της πλατείας

Off

Σε μία βελτιωμένη, σε σχέση με την αρχική, πρόταση των μελετητών, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, επενδύοντας όμως και αξιοποιώντας τη φιλοσοφία της, κατέληξε η δημοτική αρχή, αναφορικά με την παρέμβαση στην κεντρική πλατεία για την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης. 

Η δημ. αρχή ανακοίνωσε χθες και επίσημα την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή και ταυτόχρονα την υποβολή πρότασης προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης, με προϋπολογισμό 5,2 εκ. ευρώ, κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου, από την προηγούμενη δημοτική αρχή, σχεδόν κατά 4 εκ. 

 

Συνολική παρέμβαση

Αυτό, εξηγεί η δημοτική αρχή στην ανακοίνωσή της, προέκυψε ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των υπηρεσιών με τους μελετητές για μία συνολική παρέμβαση αναβάθμισης της κεντρικής πλατείας, προσθέτοντας στην αρχική πρόταση μία σειρά διαφοροποιήσεων και συμπληρώσεων που εγγυώνται την αισθητική αναβάθμιση και λειτουργικότητα της πλατείας και του κέντρου της πόλης.

Στο πλαίσιο της νέας προσέγγισης που έγινε, αναφέρεται σχετικά, επιλύονται κυκλοφοριακά προβλήματα με την κατασκευή κόμβου, εμπλουτίζεται το πράσινο και το στοιχείο του νερού, ενοποιείται ο χώρος της πλατείας με το πάρκο «Κων. Μπέγκα» και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μία μελλοντική ενοποίηση όλων των χώρων του κέντρου. 

Για τις προσθήκες αυτές είχαν μιλήσει άλλωστε, πριν από δύο μήνες στο ITV, οι μελετητές του έργου Παύλος Βλαστός και Γεωργίνα Παπαγεωργίου αντίστοιχα, προϊδεάζονατς σχετικά για την οριστική εξέλιξη και απόφαση που έλαβε η δημοτική αρχή, να επενδύσει στη μελέτη, που άλλωστε ήταν άρτια, ανεξάρτητα από τις υποκειμενικές προσεγγίσεις και δημοτικών συμβούλων, αλλά και πολιτών στον δημόσιο διάλογο.

 

«Απαραίτητες 

προσαρμογές»

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο τόνισε ότι η δημοτική αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε μία συνολική λύση για την πλατεία και το κέντρο της πόλης, κρίνοντας ότι αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη από την στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Είχαμε ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση της μελέτης για την ανάπλαση. Σεβαστήκαμε το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Συνεργαστήκαμε με τους μελετητές ώστε να γίνουν προσαρμογές απαραίτητες με βάση και τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα και πιστεύουμε, ότι το επόμενο διάστημα η πλατεία της πόλης θα είναι αντάξια της ιστορίας της ενώ θα υπάρχουν όλα τα περιθώρια ώστε μελλοντικά να ενοποιηθούν όλοι οι χώροι του κέντρου», αναφέρει ο δήμαρχος.

«Με την έγκριση της μελέτης και την υποβολή της πρότασης  στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» δίνουμε οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μία μεγάλη παρέμβαση που ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια και απαντά στις ανάγκες της σημερινής εποχής, αλλά και των επόμενων ετών» τονίζει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος έργων και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος.

 

Οι εργασίες

 

Οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Πύρρου χωρίζονται σε πέντε ενότητες:

Α. Στις κύριες εργασίες ανάπλασης, που αναφέρονται στην ανακατασκευή του δαπέδου της πλατείας και επιπρόσθετα στο πεζοδρόμιο που κυκλώνει το χώρο της Όασης και φτάνει μέχρι την είσοδο του υπόγειου πάρκινγκ στην προέκταση της οδού Πυρσινέλλα.

Β. Στην κατασκευή της μεταλλικής διώροφης στοάς στο ανατολικό άκρο της πλατείας.

Γ. Στην ανακατασκευή των απολήξεων των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ.

Δ. Στην κατασκευή νέου κλιμακοστασίου ένωσης της πλατείας με τη συμβολή των οδών Θεοδωρίδη, Τσιρογιάννη και Μπιζανίου στο νοτιοανατολικό άκρο της 

Ε. Στις εργασίες εξοπλισμού της πλατείας με κατασκευές όπως το μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό, τα υπόλοιπα καθιστικά και το υδάτινο κοίλο στο κέντρο της.

ΣΤ. Στις εργασίες για την ένωση της πλατείας με το Πάρκο Κ. Μπέγκα.

Ο χώρος στο κέντρο της πόλης πλακοστρώνεται με κυβόλιθο γκρι χρώματος, οι φυτεύσεις και το πράσινο ενισχύονται, ενώ αναδεικνύονται όλοι οι χώροι με τους ιδιαίτερους φωτισμούς που θα τοποθετηθούν.

Κυρίαρχο στοιχείο είναι η υδάτινη επιφάνεια που θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί τόσο ως στοιχείο βιωματικής προσέγγισης, αλλά και ως διακοσμητικό στοιχείο.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου