Επικαιρότητα

Τέλος στην κατάληψη της Πρυτανείας

Off

Τέλος, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο και χωρίς να προκληθεί η παραμικρή φθορά στο κτίριο του Μεταβατικού, μπήκε από το βράδυ της Δευτέρας στην κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μετά από διάστημα τριών εβδομάδων. 

Οι πρυτανικές αρχές εισήλθαν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα το πρωί της Τρίτης στο κτίριο διοίκησης, διαπιστώνοντας, ότι δεν έχουν γίνει ζημιές ή φθορές πουθενά. 

Έτσι, ουσιαστικά, όπως αναφέρουν οι πρυτανικές αρχές, η ζημία που προκλήθηκε από την κατάληψη αφορούσε στη διαχείριση κάποιων οικονομικών ζητημάτων, αφού όλες οι υπόλοιπες διοικητικές υπηρεσίες λειτουργούσαν κανονικά. Τονίζεται ακόμη, κάτι που αναμένεται να αναφερθεί και στην συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν οι πρυτανικές αρχές εντός των ημερών, ότι η σθεναρή αντίδραση στο ενδεχόμενο της αστυνομικής επέμβασης, αποδείχθηκε σωστή στην πράξη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλα ιδρύματα, όπου πάντως οι συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί ήταν διαφορετικές εξαρχής.

Το μείζον ζήτημα ωστόσο που θέτει στην παρούσα φάση το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από κοινού προς το παρόν με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Πάντειο είναι η σταδιακή επαναλειτουργία των ιδρυμάτων, ακόμη και στη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου. 

 

Η ανακοίνωση της συνέλευσης

Η ανοιχτή συνέλευση του Πανεπιστημίου που είχε πρωτοστατήσει στην κατάληψη ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας πως προχωρά στη λύση της κατάληψης, ανανεώνοντας ωστόσο το ραντεβού της με τους φοιτητές κα την κοινωνία, για ένα Πανεπιστήμιο, δημόσιο κοινωνικό και ελεύθερο, κλιμακώνοντας τον αγώνα απέναντι στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.«Μετά από τρεις βδομάδες κατάληψης, επιδιώξαμε και καταφέραμε να δημιουργήσουμε το δικό μας κέντρο αγώνα, μέσα από τις πολύπλευρες δράσεις μας, που ως στόχο είχαν την εξωτερίκευση του λόγου μας και τη σύνδεση μας με την υπόλοιπη κοινωνία. Σε αυτά τα πλαίσια, πραγματοποιήσαμε μικροφωνικές και μουσικές παρεμβάσεις, εκδηλώσεις στο χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά και δηλώσαμε έμπρακτα την παρουσία μας στο δρόμο, μέσα από μαζικές πορείες στο κέντρο της πόλης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.Αίσθηση τέλος προκαλούν οι ονομαστικές αναφορές στον πρύτανη Τρ. Αλμπάνη και στον δήμαρχο Μ. Ελισάφ αντίστοιχα, με θετική διάθεση απέναντι στον πρώτο γιατί «αρνήθηκε την επέμβαση της αστυνομίας,  πράττοντας το αυτονόητο, σεβόμενος την πολιτική του ταυτότητα. Δηλώνοντας πως στηρίζει τα αιτήματα μας, δεσμεύτηκε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα προβεί στα αναγκαία βήματα, προκειμένου να ανοίξει με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, δέσμευση την οποία εδώ θα είμαστε για να διαπιστώσουμε αν θα πραγματοποιηθεί». Αρνητικά προσεγγίζει ωστόσο η ανακοίνωση, την δημόσια παρέμβαση του δημάρχου κ. Ελισάφ, μέσω του δελτίου ειδήσεων του ITV σχετικά με την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο. «Θέση σε όλα αυτά πήρε και ο δήμαρχος της πόλης, κ. Ελισάφ, ο οποίος μέσω των δηλώσεων του λειτούργησε ως φερέφωνο της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας την κατάληψη», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ανοιχτής συνέλευσης.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου