Επικαιρότητα

Οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα

Off

Τον οδικό χάρτη προς την επιστροφή στην κανονικότητα, έστω με σταδιακό τρόπο αναζητά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έναν και πλέον χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και έξι μήνες από την απόφαση της Συγκλήτου για την προσωρινή τότε, αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας και την επιστροφή στην τηλεκπαίδευση.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όπως έχει επισημανθεί όχι μόνο από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και από άλλα ακαδημαϊκά Ιδρύματα είναι τεράστια με προφανή πλέον τον κίνδυνο να χαθούν και το χειμερινό αλλά και το εαρινό εξάμηνο σε σχολές και τμήματα με κλινικά και πρακτικά εργαστήρια.

Ο προβληματισμός εξακολουθεί να υφίσταται από την στιγμή που δεν εξαρτάται από τις αποφάσεις κάθε Πανεπιστημίου η επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά είναι μία συνισταμένη πολλών παραμέτρων και αποφάσεων κυρίως από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας αντίστοιχα.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη τύπου των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει την έναρξη των εμβολιασμών στην ακαδημαϊκή κοινότητα, το προσωπικό, αλλά και στους φοιτητές που παρακολουθούν κλινικά εργαστήρια.

Το πότε μπορεί αυτό να γίνει αποτελεί μόνο μία θεωρητική εκτίμηση, σε συνάρτηση με την προσδοκώμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Απαιτείται προετοιμασία για την υγειονομική προστασία και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε για την σύνταξη ενός συγκεκριμένου κανονισμού σε συνεργασία με την Επιτροπή Υγείας του Πανεπιστημίου. Πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε είτε λίγο πριν είτε αμέσως μετά το Πάσχα και σίγουρα να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και των δύο εξαμήνων μέχρι το τέλος Αυγούστου για να μην χαθεί η χρονιά. Σε διαφορετική περίπτωση το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα έχουμε ταυτόχρονα δύο χρονιές που θα πρέπει να καλυφθούν σε ένα έτος», τόνισε ο κ. Αλμπάνης.

Ο αντιπρύτανης Μ. Πασχόπουλος στάθηκε περισσότερο στη διαδικασία των εμβολιασμών παράλληλα με την επιτακτική αναγκαιότητα της συνεχούς, σε εβδομαδιαίο επίπεδο επιτήρησης μέσω rapid test στην Πανεπιστημιούπολη.

Ο Σπ. Γεωργάτος δήλωσε συγκινημένος που η πρωτοβουλία για την επιστροφή στην κανονικότητα φέρει τη σφραγίδα και της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των φοιτητών.

 

Εντείνονται 

τα προβλήματα

Σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αντίθετα από τα θρυλούμενα, σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, με εξαίρεση την παρουσία των φοιτητών συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Την ίδια στιγμή όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμη ο προϋπολογισμός για το νέο έτος με συνέπεια να μην υπάρχει δυνατότητα δαπανών και προμηθειών.

Στο ακαδημαϊκό επίπεδο στην προσεχή Σύνοδο των πρυτάνεων θα συζητηθεί η νέα πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τη σύσταση Συμβουλίων Ιδρυμάτων.

«Περιμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες, εκτιμούμε όμως ότι εάν γίνει θα έχουμε δραστικό περιορισμό της ακαδημαϊκής και της δημοκρατικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

 

 

Τα τριετή ξαναγίνονται τετραετούς διάρκειας

 

Μία σημαντική επίσης εξέλιξη αφορά στη νέα αλλαγή που κομίζει το Υπ. Παιδείας που πριν θεσμοθετήσει, ακυρώνει την πρόθεσή του για δημιουργία τμημάτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης τριετούς διάρκειας, προχωρώντας πλέον στη σύσταση τμημάτων τετραετούς διάρκειας. «Πρόκειται για μία επανασύσταση των ΤΕΙ εντός των Πανεπιστημίων ίσως και με την ένταξη σε αυτή την κατηγορία των τμημάτων που θα υποβαθμιστούν από την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής», σημείωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Τέλος, ο αντιπρύτανης κ. Νικολόπουλος έκανε έναν σύντομο απολογισμό της δραστηριότητας του Πανεπιστημίου από τον περασμένο Μάρτιο, τονίζοντας πως δεν υπήρξε καμία αδράνεια ή καθυστέρηση σε ερευνητικό επίπεδο και στην προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών. Έτσι, μνημόνευσε την ένταξη προτάσεων στην «περιφερειακή αριστεία» στις κατατάξεις του Πανεπιστημίου σε διεθνείς αξιολογήσεις, στις πιστοποιήσεις των προγραμμάτων σπουδών, αλλά και στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών στην Άρτα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου