Επικαιρότητα

Ο απολογισμός για τη στάση του Πανεπιστημίου στην κατάληψη

Off

Κοινή είναι η πεποίθηση των πρυτανικών αρχών όπως πάντως και της κοινής γνώμης εκ του αποτελέσματος, ότι η διαχείριση της κατάληψης του Μεταβατικού Κτιρίου από την 1η Μαρτίου μέχρι και την περασμένη Δευτέρα από τη διοίκηση του Ιδρύματος βοήθησε στο να αποφευχθούν καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές στο Αριστοτέλειο και την επέμβαση της Αστυνομίας.

Λίγες ημέρες μετά τη λήξη της κατάληψης οι πρυτανικές αρχές σε συνέντευξη που παραχώρησαν επιβεβαίωσαν αφενός ότι δεν διαπιστώθηκε καμία φθορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις και πως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι η αρχική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης ήταν επωφελής για το Ίδρυμα.

Τόσο ο Πρύτανης κ. Αλμπάνης όσο και οι αντιπρυτάνεις τόνισαν ότι αποδείχθηκε πως η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα εσωτερικά προβλήματα, χωρίς να δημιουργηθούν μεγαλύτερα.

Από την άλλη ωστόσο η δημόσια παρέμβαση του δημάρχου κ. Ελισάφ μέσω του δελτίου ειδήσεων του ITV που έκανε λόγο για «ήττα της Πανεπιστημιακής κοινότητας» ήταν ευνόητο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις αλλά ότι θα τύχει και σχολιασμού. Ο αντιπρύτανης κ. Γεωργάτος εξέφρασε και την απορία αλλά και τη διαφωνία του με την παρέμβαση του δημάρχου η οποία όπως ανέφερε δημιούργησε μεγαλύτερη πίεση.

«Εάν δεν υπήρχε η ψύχραιμη αντιμετώπιση από τις πρυτανικές αρχές και από τους φοιτητές δεν ξέρουμε πως θα είχε εξελιχθεί η κατάσταση. Οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο τους, όσοι εκφράζονται δημόσια», ανέφερε ο κ. Γεωργάτος με τον κ. Αλμπάνη να παρεμβαίνει για δεύτερη φορά στο ίδιο θέμα για να διευκρινίσει πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ούτε ασκεί αντιπολίτευση αλλά ούτε και συμπολίτευση με τις τοπικές αρχές.

«Ο καθένας έχει τη θεσμική του θέση και αυτό που ζητάμε από όλους είναι να εκφράζονται μέσω αυτής», τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Αλμπάνης είχε πει πως το Πανεπιστήμιο δεν επιθυμούσε ούτε επιθυμεί την παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επρόκειτο να επιλύσει.

Για μία κατάσταση η οποία πιστώθηκε τελικά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στους φοιτητές έκανε λόγο τέλος ο αντιπρύτανης Στ. Νικολόπουλος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου