Επικαιρότητα

Εξασφαλίζοντας τους πόρους για το νέο Πάρκο Πυρσινέλλα

Off

Στη διαδικασία αναζήτησης του χρηματοδοτικού εργαλείου μέσα από το οποίο θα βρεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την εφαρμογή της διαχειριστικής μελέτης του Πάρκου Πυρσινέλλα, βρίσκεται πλέον η δημοτική αρχή, μετά την έγκριση της μελέτης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 

Την είδηση έδωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ τονίζοντας, ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα, που γίνεται πιο σημαντικό ακόμη από το ότι δεν καταγράφηκε καμία παρατήρηση επί της μελέτης. Έτσι, η διαχειριστική μελέτη που αποτελεί προϋπόθεση για την συνολική ανάπλαση του χώρου, που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο, περνά στο επόμενο στάδιο, με τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό των έργων να είναι 5,2 εκ. ευρώ.

«Με την έγκριση της διαχειριστικής μελέτης ανοίγει ο δρόμος για ένα εμβληματικό έργο, ένα έργο όραμα που το έχει απόλυτη ανάγκη η περιοχή» τόνισε ο κ. Ελισάφ. Παράλληλα ανέφερε, ότι έχει αναδειχθεί ανάδοχος για την συνεχή και μόνιμη περιποίηση του πάρκου το οποίο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε καθημερινή βάση. Απηύθυνε έτσι έκκληση στους πολίτες να σεβαστούν το χώρο και να τον υιοθετήσουν κατά κάποιον τρόπο, βοηθώντας με τη στάση τους στην κατεύθυνση της οριστικής αποκατάστασης.

 

Πόσα έργα θα «χωρέσουν» 

στον «Τρίτση»

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει ωστόσο σχετικά με τη χρηματοδότηση των έργων και των μελετών του δήμου Ιωαννιτών, είναι πόσα από αυτά θα ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Τρίτσης». Εκτός από το Πάρκο Πυρσινέλλα που οδηγείται προς τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το έργο της κεντρικής πλατείας, όπως επίσης το Πνευματικό Κέντρο στον Κατσικά και άλλα έργα, που μελετώνται και πρόκειται να υποβληθούν προς ένταξη και έγκριση χρηματοδότησης.

Ο κ. Ελισάφ τόνισε, ότι από τις επαφές που υπάρχουν με την πολιτική ηγεσία έχει προκύψει, μία σαφής δέσμευση, ότι οι μεγάλοι δήμοι της χώρας, θα πάρουν ένα ικανό χρηματικό ποσό, το οποίο για τον δήμο Ιωαννιτών και δήμους ανάλογου μεγέθους θα φτάνει ή και θα ξεπερνά τα 30 εκ. ευρώ. «Αυτό που είπαμε εξαρχής όμως, είναι, ότι δεν πρόκειται να έχουμε μαξιμαλιστικές προτάσεις, αλλά καταθέτοντας προτάσεις για τη χρηματοδότηση έργων, που πραγματικά μπορούν να υλοποιηθούν», ανέφερε ενδεικτικά.

 

Το έργο της πλατείας

Ο κ. Ελισάφ έδωσε απαντήσεις στην κριτική που δέχθηκε η δημ. αρχή για τους λόγους για τους οποίους ενώ αρχικά είχε υποστηρίξει πως η κεντρική πλατεία δεν είναι στις προτεραιότητές της, στη συνέχεια άλλαξε άποψη και ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την υποβολή της πρότασης προς χρηματοδότηση. Ο κ. Ελισάφ εξήγησε, ότι δόθηκε προτεραιότητα και έμφαση σε έργα που λίμναζαν, όπως ήταν οι παρεμβάσεις στο Κάστρο ώστε να μετατραπεί σε Πάρκο Πολιτισμού, αλλά και η μετατροπή του Ασύλου Ανιάτων σε ένα σύγχρονο Κέντρο για το Παιδί.

«Όταν διαπιστώσαμε ότι οι μικρές διορθωτικές παρεμβάσεις εξωραϊσμού της κεντρικής πλατείας απαιτούν υψηλό κόστος, δεν λύνουν τα ουσιαστικά προβλήματα της πλατείας και δεν ανταποκρίνονται στη βούληση των συμπολιτών μας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην υποβολή πρότασης για την πλατεία», ανέφερε.

Η μελέτη σύμφωνα με τον κ. Ελισάφ θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στο δημ. συμβούλιο ίσως και εντός της εβδομάδας και σε ειδική συνεδρίαση, όμως οι προθεσμίες για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Τρίτσης» λήγει στις 31 Μαρτίου και γι’ αυτό υποβλήθηκε μετά την έγκριση από την Οικον. Επιτροπή.

Με την μελέτη ανάπλασης επιτυγχάνεται:

• Σύνδεση της πλατείας με το πάρκο Κ. Μπέγκα που αποτελεί και το πρώτο βήμα για αυτή την ενοποίηση του κέντρου της πόλης δίνοντας νέα διέξοδο στην κίνηση των πεζών στο κέντρο της πόλης.

• Διαμόρφωση του χώρου πίσω από την Όαση.

• Συμπερίληψη του κυκλικού κόμβου επί της οδού Δωδώνης που αναδιαμορφώνει τον ευρύτερο χώρο της πλατείας δίνοντας τη δυνατότητα για την αύξηση του πράσινου.

 

«Δεν απορρόφησαν ούτε 

ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ»

Ο κ. Ελισάφ απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ότι με την επιλογή της η δημ. αρχή, να καθυστερήσει στην έγκριση της μελέτης, απώλεσε χρήματα από το ΕΣΠΑ.

«Για το τελευταίο πράγμα που πρέπει να μιλά η παράταξη του κ. Μπέγκα είναι η απώλεια πόρων από το ΕΣΠΑ. Στην θητεία της δεν κατάφερε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ. Παρέδωσε μακέτες και μελέτες υπό μελέτη με πολύ σοβαρά προβλήματα. Ενδεικτικά να αναφέρω την περίπτωση των στρατιωτικών φυλακών όπου τέσσερα χρόνια μετά την ένταξη του έργου, κι αφού έχουμε κάνει αλλεπάλληλες συσκέψεις, η μελέτη ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί».

Πρόσθεσε, ότι σήμερα έχουν δρομολογηθεί εννέα νέα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, δώδεκα έργα μέσω του ΕΣΠΑ είναι σε εξέλιξη, εννέα έργα υλοποιούνται με χρηματοδότηση από τον «Φιλόδημο» ενώ δέκα υλοποιούνται από άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα. 

 

«Στείρα αντιπολίτευση»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ελισάφ υποστήριξε, πως η μη έγκριση προτάσεων για έργα και δράσεις στο δημ. συμβούλιο δε συνιστά ναυάγιο για τη δημοτική αρχή, η οποία ωστόσο είναι υπόλογη και αυτή που θα απολογηθεί στον πολίτη.

«Σε πείσμα των καιρών που ζούμε της στείρας αντιπολίτευσης που ενδιαφέρεται μόνο για να αποτύχει η δημ. αρχή, εμείς θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά. Οι πολίτες ξέρουν και θα δώσουν την απάντησή τους. Ο δήμαρχος αναλαμβάνει πάντοτε ακέραια τις ευθύνες του για όλες τις καθυστερήσεις, τα σφάλματα και τις παλινωδίες που μοιραία συνοδεύουν την άσκηση της εξουσίας και ιδιαίτερα κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες που όλοι μας βιώνουμε. Σε αντίθεση άλλοι εξακολουθούν ακόμη να ζουν τον μύθο τους», τόνισε.

 

Το έργο του οδοφωτισμού

Τέλος, ο κ. Ελισάφ χαρακτήρισε ως αρνητική εξέλιξη την ακύρωση του διαγωνισμού που θα επιφέρει καθυστερήσεις στο έργο του οδοφωτισμού, δεν πρόκειται όμως, όπως ανέφερε για μία εξέλιξη που ματαιώνει το έργο. Απέδωσε μέρος της ευθύνης για τις καθυστερήσεις στην αντιπολίτευση και στην κατάθεση προσφυγών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο ΣτΕ.

«Η Αναθέτουσα Αρχή (σ.σ η Περιφέρεια Ηπείρου) θα παραλάβει τη διακήρυξη σε βραχύ χρονικό διάστημα και θα ελέγξει τα τεύχη δημοπράτησης. Πιστεύουμε ότι παρόλα τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί, η αρχική μας επιλογή είναι σωστή και θα οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου. Είναι προφανές ότι η υιοθέτηση εκ των υστέρων των ισχυρισμών των εταιρειών που προσέφυγαν στην Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών δεν συνιστά πολιτική παρέμβαση. Θα παρακολουθούμε άγρυπνα όλες τις εξελίξεις και θα συμβάλλουμε καταλυτικά στην επιτυχή εξέλιξη της διαδικασίας», ανέφερε στις δηλώσεις του.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου