Αποχρώσεις

Προοδευτικό και δημοκρατικό αίτημα η αύξηση των εμβολιασμών

Off

Ο Απρίλιος μπορεί να σημάνει μία μεγάλη αλλαγή στους εμβολιασμούς. Αν πάνε όλα καλά και δεν έχουμε ανατροπές από τις εταιρίες, ενδέχεται να γίνουν ως και 1,5 εκατ. εμβολιασμοί αφού υπάρχει αυτή η διαθεσιμότητα. Αυτό θα σημαίνει ότι τα εμβόλια θα μπουν μέσα στις ελληνικές οικογένειες και θα γίνουν καθημερινότητα, κάτι που θα σημάνει ίσως και την αύξηση των προσδοκιών από τους πολίτες. Μέχρι σήμερα όμως τόσο η ΕΕ όσο και οι περισσότερες κυβερνήσεις, αποφεύγουν να εγγυηθούν τον μαζικό εμβολιασμό σύντομα και παραπέμπουν κάπου στο τέλος του καλοκαιριού.

 

Η αντιπολίτευση τόσο σε κομματικό επίπεδο όσο και σε συνδικαλιστικό και κοινωνικό κατάφερε το τελευταίο διάστημα να αναδείξει την πιο βασική αδυναμία της κυβερνητικής πολιτικής που είναι η ελλιπής στήριξη του συστήματος Υγείας. 

Διανύουμε τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας και κάθε μέρα είμαστε με κομμένη ανάσα για το αν θα υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια στις κλινικές και τις ΜΕΘ. Παράλληλα, δεν υποστηρίχθηκε η πρωτοβάθμια υγεία και δεν αξιοποιήθηκε οργανωμένα ο ιδιωτικός τομέας. Μία κυβέρνηση που δεν ήθελε τα νοσοκομεία και τους διορισμούς προεκλογικά, απέδειξε ότι και κατά την άσκηση της κρατικής διαχείρισης, κάνει το ίδιο, δεν αλλάζει γραμμή. Τεντώθηκε στο όριο το σύστημα, δουλεύουν πάνω από τα όριά τους γιατροί και νοσηλευτές, όλα κινούνται στο όριο.

 

Παρ΄ όλα αυτά βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο. Τα γενικευμένα lockdown πρέπει να σταματήσουν. Η βασική πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας σε αυτή τη φάση είναι τα εμβόλια. Η αντιπολίτευση, αλλά και οι ενεργοί πολίτες πρέπει να βάλουν σε δεύτερη ταχύτητα την ανάδειξη των άλλων προβλημάτων και να αναδείξουν το κύριο που είναι η έλλειψη εμβολίων. Οι κινητοποιήσεις, οι ανακοινώσεις, οι πιέσεις, πρέπει όλα να οδηγούν προς την αύξηση των εμβολιασμών. Η φωνή της κοινωνίας πρέπει να ακουστεί καθαρά.

 

Τα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν καλά κι αυτό είναι ένα από τα θετικά της κυβέρνησης, οπότε έχει δημιουργηθεί μία βάση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Αλλά δεν φτάνουν τα εμβόλια, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη, γι' αυτό άλλωστε και στρέφονται και στην απαγόρευση των εξαγωγών, τις πατέντες και την αύξηση της παραγωγής σε ευρωπαϊκά εργοστάσια.

Σήμερα δεν είναι καιρός για συζήτηση εφ' όλης της ύλης που επιτρέπει άλλωστε εμμέσως και το ενδυνάμωμα των ανορθολογικών φωνών. Ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να αποκοπεί άλλωστε από τη μιζέρια των σκεπτικιστών, των συνομωσιολόγων και των ακροδεξιών που χαίρονται στην αναμπουμπούλα.

Σήμερα, δίπλα και εξ αιτίας του βασικού αιτήματος για ένα ολοκληρωμένο σύστημα Υγείας, προοδευτικό και δημοκρατικό και αίτημα είναι η αύξηση των εμβολίων ώστε ως το τέλος Ιουλίου το πολύ- έτσι όπως τα κατάφερε η ηγεσία της ΕΕ- να έχει εμβολιαστεί το 100% των ενηλίκων. Είναι εφικτό…

 

Διαβάζοντας τους χάρτες

Πώς γίνεται ένα μόνο θαλάσσιο ατύχημα να προκαλεί τέτοιο σοκ στην παγκόσμια οικονομία; Με το πλοίο να είναι κολλημένο στη διώρυγα του Σουέζ τις προηγούμενες ημέρες πολλοί άρχισαν να ανησυχούν ακόμα και για έλλειψη αγαθών το επόμενο διάστημα στις ευρωπαϊκές αγορές, πέρα από τις μεγάλες απώλειες σε χρήμα κάθε μέρα στο εμπόριο.

 

Για να καταλάβουμε τη σημασία τέτοιων γεγονότων αρκεί να κοιτάξουμε έναν χάρτη. Ούτε καν στο σχολείο δεν μας είχαν μάθει να διαβάζουμε τους χάρτες και μεγαλώνοντας κανείς μας δεν θεωρεί σημαντικό να χρειάζεται να ξέρει πού είναι τι. Είναι όμως η δύναμη της γεωγραφίας που μοιάζει να επηρεάζει τα πάντα. Γιατί αν βλέπαμε πόσο δύσκολη είναι η μεταφορά των εμπορευμάτων με πλοία από την Ασία κάτω από την Αφρική και πάνω προς την Ευρώπη θα νιώθαμε ίσως και τη δύναμη του χρήματος που χάνοντας κυριολεκτικά.

 

Μα, μία τέτοια γνώση ίσως να μην προσθέτει κάτι περισσότερο από την αίσθηση που έχουμε ότι το χρήμα, το εμπόριο και οι αγορές κυριαρχούν. Μπορεί… Αλλά δεν αρκούν οι γενικεύσεις για να κατανοήσουμε τον κόσμο. Κοιτώντας τον χάρτη μας αποκαλύπτεται το πολύπλοκο του κόσμου μας, οι σταθερές του και οι προκλήσεις του. Ρίξτε μια ματιά και τα ξαναλέμε, πχ την επόμενη φορά που ΗΠΑ και ΕΕ μας πουν ότι θα σηκώσουν τείχος προς Κίνα και Ρωσία; Μπορούν;

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου