Επικαιρότητα

Δυνατότητα για εμβολιασμό έχουν οι εκπαιδευτικοί

Off

Η επιτακτική ανάγκη της επανεκκίνησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά ζώσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη χώρα, αναγνωρίζεται από όλους. 

Το υπουργείο Παιδείας, την εκπαιδευτική κοινότητα, μα πάνω απ’ όλα από τους μαθητές και τους γονείς τους. Φαίνεται πως η συζήτηση για την επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που υπολογίζεται, ότι τουλάχιστον για τους μαθητές του Λυκείου θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα και ίσως και για τους μαθητές του Γυμνασίου, δεν είναι το κύριο που πρέπει να απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα. Αντίθετα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, διατυπώνονται ήδη προβληματισμοί, αλλά και ενστάσεις σχετικές με τις προϋποθέσεις που θα καθορίσουν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, με τη δυνατότητα αφενός των self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές και αφετέρου με τη δυνατότητα των εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς. Σε πρώτη φάση το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του έκανε γνωστό πως δίνεται η δυνατότητα σε όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν, να δηλώσουν τη διάθεσή τους, να εμβολιαστούν από τα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα στα εμβολιαστικά κέντρα σε περιπτώσεις ακυρώσεων. 

Η ΔΟΕ αντέδρασε άμεσα και με ανακοίνωσή της επισημαίνει αφενός, ότι η εγκύκλιος επιβεβαιώνει, πως δεν υπάρχει οργανωμένος και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών και αφετέρου ζητά από το υπουργείο να ενημερώσει σε ποια εταιρεία ανήκουν τα διαθέσιμα εμβόλια.

Η συγκεκριμένη απαίτηση της ΔΟΕ σε μία περίοδο που είναι πανθομολογούμενη η ανάγκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ταχύτερη εμβολιαστική κάλυψη, προκαλεί πολλές αντιδράσεις, ακόμη και εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αν και η αγωνία και ανησυχία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά το σύνολο της κοινωνίας, σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή, θεωρείται πολυτέλεια, να υπάρχουν επαγγελματικοί κλάδοι, φορείς ή συντεχνίες, που ζητούν «ιδιαίτερη μεταχείριση» και δυνατότητα επιλογής εμβολίου, κάτι που έχει ξεκαθαριστεί εξαρχής, ότι δεν είναι εφικτό σε κανέναν.  

 

Στα Γιάννενα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Κων. Παργανάς σε δηλώσεις του στάθηκε στο ότι η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας επιτείνει τη σύγχυση κυρίως στο σκέλος που αφορά στο πως θα λειτουργήσει στην πράξη το μοντέλο της διαθεσιμότητας και πρόσκλησης των εκπαιδευτικών να εμβολιαστούν.

«Προσωπικά, δήλωσα τη διαθεσιμότητά μου, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, όμως θα πρέπει το υπουργείο να εξηγήσει πώς θα είναι δυνατό να προσέλθουν οι συνάδελφοι για να εμβολιαστούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή, που θα ενημερωθούν σχετικά, ενώ μπορεί την ίδια ώρα να βρίσκονται είτε στις ψηφιακές είτε στις κανονικές τάξεις και να κάνουν μάθημα», τόνισε με έμφαση.

Συμπλήρωσε δε, ότι αυτό που έχει σημασία σε κάθε περίπτωση, είναι να επανεκκινήσει η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και προφανώς να ξεκινήσει και η διαδικασία χορήγησης των εμβολίων, παίρνοντας αποστάσεις από την απαίτηση της Ομοσπονδίας, που επιμένει στο ότι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί ποιας εταιρείας είναι τα εμβόλια που θα διατίθενται στους εκπαιδευτικούς.

«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να μείνουμε σε ζητήματα που δεν είναι κυρίαρχα, αλλά στο προφανές, γιατί στέλνουμε λάθος μηνύματα και στην κοινωνία. Σε όλους μπορεί να υπάρχει αγωνία και ανησυχία, αλλά εκείνο που προέχει για όλους και κυρίως για τα παιδιά, είναι να επιστρέψουν το συντομότερο στις τάξεις τους» ανέφερε ο κ. Παργανάς.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου