Επικαιρότητα

Δραματική κατάσταση στην έξαρση της πανδημίας

Off

Μία δραματική κατάσταση για την έξαρση της πανδημίας αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τρίτης αφού όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 4.340, ένα αρνητικό ρεκόρ που ξεπερνά το φράγμα των 4.000 κρουσμάτων. Αλλά και όλοι οι υπόλοιποι δείκτες δείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Πιο αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.340, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 260.077 (ημερήσια μεταβολή +1,7%), εκ των οποίων 51,5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.267 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid -19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.017 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 741 (63,2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.688 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή -11,84%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

 

53 στα Ιωάννινα

Στην Ήπειρο τα νέα κρούσματα είναι 67 από τα οποία τα 53 στα Ιωάννινα κι ακόμα 5 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας, 6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 3  κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.

 

Η… αποσυμπίεση

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συζήτηση για μία νέα μέθοδο στα μέτρα πρόληψης και το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Τρεις είναι οι λόγοι για την κυβέρνηση που εξετάζει τη αλλαγή των περιορισμών ενώ είναι τόσα πολλά τα κρούσματα. Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της έχει ανοίξει η συζήτηση ώστε να δοθούν μικρές ανάσες ελευθερίας σε όλους δεδομένου ότι  καταγράφεται μεγάλη κόπωση στην κοινωνία. 

Η κ. Πελώνη ανάφερε τον καλό καιρό, τους εμβολιασμούς και τα νέα εργαλεία στη μάχη κατά της πανδημίας, όπως τα self tests. «Έχει ήδη ανοίξει η  συζήτηση για βαλβίδες αποσυμπίεσης, για το τι μπορεί να γίνει, προκειμένου  να δοθούν μικρές ανάσες ελευθερίας σε όλους, δεδομένου  των περιορισμών που θέτει η πανδημία. Είναι μία δύσκολη κατάσταση από την οποία όμως  θα βγούμε πολύ σύντομα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι μπαίνουμε στον Απρίλιο, ότι αλλάζει ο καιρός, ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί και ότι προστίθενται συνέχεια και νέα εργαλεία στα χέρια μας που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτήν την περιπέτεια και να την αφήσουμε πίσω μας», σημείωσε η κ. Πελώνη σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» αφού πρώτα αναφέρθηκε στη σημασία των δημοσκοπήσεων ως εργαλείο καταγραφής της εικόνας της στιγμής. 

«Πάντα τις μελετάμε και τις λαμβάνουμε υπόψη. Ούτε τις θεοποιούμε, ούτε γίνεται πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις. Δείχνουν τις τάσεις. Αυτό που αποτυπώνουν και είναι σαφές, πλέον, σε όλα τα επίπεδα, είναι η μεγάλη κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία από τα περιοριστικά μέτρα και όλη αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια της πανδημίας που ζούμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Είναι κόπωση φυσιολογική», είπε. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως κρούσματα υπήρχαν και θα υπάρχουν, «Όμως δεν είναι ο μόνος δείκτης που δείχνει πως  εξελίσσεται η πανδημία», όπως είπε προσθέτοντας ότι  πολύ σημαντικοί δείκτες είναι οι διασωληνωμένοι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι νοσηλείες.

«Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι ισορροπούν οι εισαγωγές με τα εξιτήρια. Αυτό είναι ένα σημάδι σχετικά ενθαρρυντικό. Περιμένουμε να δούμε εάν αυτό θα συνεχιστεί», ανέφερε. 

Η κ. Πελώνη σημείωσε πως η επιτροπή θα συνεδριάσει ώστε να αξιολογήσει τα δεδομένα και από αυτό το πλαίσιο θα δει και θα εισηγηθεί, «τι μπορούμε να αντέξουμε αυτή τη στιγμή και τι όχι». 

«Υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο στρατηγικής που παρουσιάστηκε, με βάση και το νέο συμπληρωματικό εργαλείο των self test, που θα έχουμε σύντομα στα χέρια μας, μαζί με τον εμβολιασμό και τους χιλιάδες στοχευμένους ελέγχους που γίνονται κάθε μέρα από τον ΕΟΔΥ. Στόχος είναι μια ελεγχόμενη επανεκκίνηση με ασφάλεια», συνέχισε εκτιμώντας πως αν απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, θα έχουμε μικρότερους συνωστισμούς σε πλατείες, έξω από καφέ.

«Είναι ένα πιο λογικό μέτρο», όπως είπε. «Όταν μιλάμε για ανάσες ελευθερίας, εννοούμε μέτρα και ανάσες, χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση, που εν τέλει θα βοηθήσουν και στην καλύτερη τήρηση των μέτρων. Δεδομένου ότι έχει ανοίξει ο καιρός, ότι έχει μεγαλώσει η ημέρα, είναι ένα μέτρο που θα βοηθούσε ν’ ανακουφιστεί  ο κόσμος», πρόσθεσε. 

Για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου  και το άνοιγμα των λυκείων, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κ. Πελώνη ανέφερε πως για το άνοιγμα αυτών των δραστηριοτήτων θα συμβάλλει και το πρόσθετο εργαλείο των self test.

«Αναμένουμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο βρίσκεται ο φάκελος με τις προσφορές για τον προσυμβατικό έλεγχο. Ελπίζω μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουμε τις πρώτες παραλαβές», είπε προσθέτοντας πως «είναι μια μάχη με το χρόνο». «Το όποιο άνοιγμα θα είναι σταδιακό και ελεγχόμενο. Δεν θα γίνουν όλα την ίδια μέρα», τόνισε. 

 

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Οι ανακοινώσεις για σχολεία, λιανεμπόριο και διαδημοτικές μετακινήσεις, τα self test μεταξύ άλλων ήταν στο επίκεντρο συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι»

Για τα μέτρα και με αφετηρία, ότι «ίσως θα πρέπει να ξαναδούμε, με μετριοπάθεια και σύνεση, το μείγμα αυτών των μέτρων… ίσως έχει εξαντληθεί η δυναμική των περιοριστικών μέτρων», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αξιολογήσουμε μήπως θα ήταν σκόπιμο να κάνουμε μια μετατόπιση των μέτρων… να πούμε ότι θα δώσουμε ορισμένες δικλείδες αποσυμπίεσης των πολιτών, να ανοίξουμε ορισμένες κοινωνικές δραστηριότητες όχι όμως για να δώσουμε το σήμα ότι όλα επανέρχονται στην κανονικότητά τους αλλά για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις εστίες υπερμετάδοσης».

Για τις ανακοινώσεις που αναμένονται, «θα δούμε κάποια στιγμή το ζήτημα του να επιτραπεί η διαδημοτική κυκλοφορία σε υπαίθριο χώρο και αυτό, νομίζω, μπορεί να γίνει άμεσα. Θα δούμε το άνοιγμα των σχολείων ιδίως των Λυκείων, που είναι και μια ιδιαίτερη κατηγορία λόγω των εξετάσεων», αφού τίθεται και ζήτημα ισότητας για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, επίσης «θα δούμε και το λιανεμπόριο με αυστηρούς όρους», είπε.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου