Επικαιρότητα

Ευεργετική η ρύθμιση των 100 δόσεων

Off

Οι ευεργετικές διατάξεις της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι και σε 100 δόσεις, αποδείχθηκαν ελκυστικές για τους οφειλέτες, η ανταπόκριση των οποίων ήταν μαζική και ανάγκασε το υπ. Οικονομικών να ανακοινώσει τη χρονική παράταση της ρύθμισης μέχρι τις 26 Ιουνίου.
Η παράταση ισχύει και για τη ρύθμιση, αλλά και για την πληρωμή της προκαταβολής με την υπενθύμιση, ότι με την πληρωμή ποσού 200 ευρώ και άνω, ισχύουν οι επιπλέον ευεργετικές διατάξεις για τη μείωση των προσαυξήσεων.
Αναφορικά με την πορεία του μέτρου, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ανέφερε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει από τις τράπεζες μέχρι τις 22 Μαΐου, 505.000 φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ρύθμισαν χρέη συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ. 
Στις 38 ημέρες διάρκειας της ρύθμισης μέχρι σήμερα, ωστόσο, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ξεπέρασαν τις 700.000 κι αφορούν ρύθμιση χρεών άνω των 5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται δε από το υπουργείο Οικονομικών ότι, αν κι ένας αριθμός απ' αυτές τις αιτήσεις τελικά δεν θα «κλείσει», είναι ολοφάνερο ότι η ανταπόκριση στη ρύθμιση του ν.4321/2015 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.
Στα ταμεία του κράτους έχουν ήδη εισρεύσει περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να θεωρεί ότι θα υπερκαλυφθεί ο αρχικός στόχος για ετήσια έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ από το μέτρο αυτό.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνών – Λογιστών Ιωαννίνων Παντελής Ζαρβαλιάς, η δυνατότητα που παρέχει η ρύθμιση στους οφειλές είναι ευεργετική και γι’ αυτό υπάρχει και μεγάλη ανταπόκριση.

Θυμήθηκαν το τέλος 
επιτηδεύματος του 2012
Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες στο μεταξύ, ιδιοκτήτες Νομικών Προσώπων, ξύπνησαν χθες με ένα ακόμη ραβασάκι από την Εφ0ορία στους λογαριασμούς τους στο Taxis. Ο λόγος για το τέλος επιτηδεύματος της χρήσης του 2012, το οποίο δεν είχε καταβληθεί λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και το οποίο είχε παραπεμφθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Μόνο που η επιλογή του τάιμινγκ μάλλον δεν ήταν και η πλέον κατάλληλη για το υπουργείο που χρέωσε τους κωδικούς των επιχειρήσεων για το τέλος επιτηδεύματος του 2012 με ποσό 800 ευρώ, που μπορεί να καταβληθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου.
«Η αλήθεια είναι, ότι αυτά τα χρήματα κάποια στιγμή θα πληρωνόταν, όμως ήρθε σε μία στιγμή που αρχίζουν οι δόσεις για τη φορολογία εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και είναι φυσικό να προκαλείται μία επιπλέον σημαντική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Ζαρβαλιάς.

Καλό Σεπτέμβριο
 για τις δηλώσεις
Τέλος, ο κ. Ζαρβαλιάς δεν έδειξε καθόλου αισιόδοξος, ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, αφού μόλις τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκε το εγχειρίδιο χρήσης για τη συμπλήρωση των δηλώσεων και επίσης μόλις τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να «ανεβαίνουν» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επιμέρους ενημερώσεις, όπως οι δόσεις των δανείων αλλά και οι τόκοι.
«Είναι προφανές ότι είναι ανέφικτο να γίνουν οι δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου. Εμείς θεωρούμε, ότι είναι το ίδιο ανέφικτο να γίνουν και μέχρι τις 30 Ιουλίου και πιστεύουμε, ότι θα πάμε μετά τον Αύγουστο», τόνισε ο κ. Ζαρβαλιάς.

 Παράταση και για τις οφειλές στους Δήμους

Παρατείνεται κατά ένα μήνα η προθεσμία και για ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα. Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών έως και τις 26 Μαΐου παρατείνεται έως τις 26 Ιουνίου.
Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προς τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, καθώς, όπως ανέφερε, η παράταση θα διευκολύνει περαιτέρω τους δημότες και θα αυξήσει τα έσοδα των δήμων «σε μία περίοδο που δοκιμάζονται οι αντοχές όλων».
«Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τις 100 δόσεις, μετά τη χθεσινή που ισχύει ένα μήνα» τόνισε στο μεταξύ η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Alpha.
«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι υπάρχει ένα πλήθος αιτήσεων από την Παρασκευή. Έχουν φτάσει τις 700.000 οι αιτήσεις και το ποσό είναι πάνω από 5 δισ.» είπε και πρόσθεσε «αν πάει καλά αυτός ο μήνας υπάρχει δυνατότητα να προσεγγίσουμε τα 6 δισ. και να ξεπεράσουμε τους 700.000 ανθρώπους που έχουν κάνει αίτηση», είπε και ανέφερε ότι και το υπουργείο Εργασίας αναζητεί φόρμουλα για παράταση λίγων ημερών στη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ανακοίνωσε, ακόμα, ότι μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο με τις νέες αντικειμενικές αξίες. «Είμαστε στο τέλος. Θεωρώ ότι σε ένα 15ήμερο θα μπορώ να έχω καταθέσει ένα νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας στη Βουλή που ένα τμήμα του θα αποτελεί και η υπόθεση της αναπροσαρμογής, με βάση και τις κατευθύνσεις του Συμβούλιου Επικρατείας, των αντικειμενικών αξιών» είπε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ